Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamervragen naar aanleiding van uitzending Kassa

17-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
link 6 dossier
Er zijn Kamervragen gesteld naar aanleiding van onze uitzendingen over woekerkredieten bij Interbank.
Henk Nijboer van de Partij van de Arbeid heeft tien Kamervragen ingediend bij de minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem. Zodra de minister antwoord heeft gegeven publiceren we dit op onze website.
1. Bent u bekend met de problemen die mensen ondervinden bij kredieten van Interbank?
2. Zijn mensen in het verleden goed voorgelicht? Wisten zij bijvoorbeeld dat ondanks hoge maandelijkse betalingen er niet of slechts zeer beperkt werd afgelost, zodat de schulden tot in lengte van jaren blijven bestaan? Als de voorlichting onvoldoende was, wat wordt mensen ter compensatie of als hulp geboden?
3. Hoeveel van dergelijke 'locked in' leningen zijn in Nederland verstrekt? Welke maatregelen nemen partijen om deze terug te brengen? Welke maatregelen neemt de AFM om deze problemen op te lossen, zodat mensen niet tot het einde der tijden zware schulden meetorsen?
4. Is het toegestaan dat wanneer een persoonlijke lening passender is dan een doorlopend krediet, mensen jarenlang geen aanbod krijgen van banken om dit om te zetten? Hoe kan het dat dit gebeurt?
5. Is er toezicht op de variabele renteopslagen? Hoe is het mogelijk dat ondanks de lage rente voor veel klanten de rente op hun doorlopende kredieten juist steeg; is dit toegestaan?
6. Zijn mensen vrij hun eigen tussenpersoon te kiezen?
7. Welke belemmeringen zijn er voor mensen om kredieten met hoge rentes over te sluiten naar een andere partij met passender rentes? Zou u deze mogelijkheden kunnen bevorderen?
8. Hoe lang mogen kredieten doorlopen? Zijn er grenzen aan gesteld, zodat mensen niet tot aan hun dood aan hoge betalingen vastzitten? Wat vindt u van producten waar slechts een procent - en dus bijna niks- jaarlijks wordt afgelost; is dat weer een vondst van financiële instellingen om wetten en regels te omzeilen?
9. Hoe groot is het probleem met doorlopende kredieten in Nederland? Wat is de gemiddelde schuld? Wat is de gemiddelde maandbetaling? Hoeveel mensen met een 'locked in' lening zijn er en hoeveel mensen met problemen met een dergelijke lening zijn geholpen en hoeveel nog niet?
10. Deelt u het morele oordeel van hoogleraar Boot en de PvdA fractie dat de getoonde praktijken moreel verwerpelijk zijn? Zo ja, wat gaat u daaraan doen? Zo nee, waarom niet?
Bron: Partij van de Arbeid/afbeelding via Google Streetview
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!