'Jonger geheugen door eten van vis'
07-03-2012
• leestijd 1 minuten
Omega-3 vetzuren, die in vis zitten en andere voeding, helpen ons om de hersenen gezond te houden tijdens het proces van ouder worden. Een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Neurology wijst ook uit dat de vetzuren het hart kunnen beschermen.
Omega-3 vetzuren
Bij het maken van een geheugentest en cognitieve test scoorden mensen die een laag niveau van omega-3 vetzuren in hun bloed hadden, lager dan mensen met een hoog niveau van deze zelfde vetzuren in hun bloed. DHA, EPA en ALA zijn de belangrijkste omega-3 vetzuren.
Onderzoek
Gegevens van 1575 mensen van gemiddeld 67 jaar werden bestudeerd door onderzoekers onder leiding van Zaldy S. Tan van de Universiteit van Californië in Los Angeles. Dementie, waarvan geheugenverlies het kenmerk is, kwam niet voor onder deze mensen.
Vergelijking
De relatie tussen het niveau van omega-3 vetzuren in het bloed en de hersenfunctie stond onder andere centraal in dit onderzoek. Wanneer deelnemers weinig omega-3 vetzuren in hun lichaam hadden, waren ook hun hersenen kleiner, vergelijkbaar met een structurele veroudering van het brein met twee jaar.
Tests
Deelnemers met een laag niveau omega-3 vetzuren in het lichaam scoorden lager bij de geheugentest en zo ook bij test waarbij problemen opgelost moesten worden en waar er men abstract moest nadenken.
Bron:
Gezondheidsnet
&
Daily Mail