Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Is biologisch echt gezonder?
23-02-2009
•
leestijd 2 minuten
•
2638 keer bekeken
•
Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de gezondheid van biologisch voedsel. Steeds meer consumenten kopen biologische producten. Niet alleen omdat ze het milieu sparen, maar ook omdat ze gezonder zouden zijn dan niet-biologische producten. Is dat wel zo? Wij zetten de resultaten van enkele onderzoeken op een rij.
Biologisch is gezond
Het Europese project ‘’Quality Low Input Food’ (vanaf 2004) onderzoekt onder andere de invloed van biologische producten op de voedingswaarde van etenswaren. In 2007 verschenen de eerste,
tussentijdse resultaten
in het nieuws.
Uit het onderzoek bleek onder meer:
- Biologische groenten en fruit bevatten tot 40 procent meer anti-oxidanten.
- Biologische melk bevat zelfs 50 tot 80 procent meer anti-oxidanten en gezonde vetzuren.
- Biologische melk heeft een hoger gehalte aan vitamine E.
- Biologische kaas kan twee keer zoveel voedingswaarde hebben als gewone kaas.
- Biologische tomaten, uien, kool, aardappelen en tarwe hebben 20 tot 40 procent meer anti-oxidanten.
- Biologische kool en spinazie bevatten meer mineralen.
Projectleider Carlo Leifert tekent wel aan dat er veel variatie in de onderzoeksresultaten zit. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de tegengestelde conclusies van verschillende onderzoeken. Dit maakt het moeilijk om hard te maken dat biologische producten extra gezond zijn. Zo komt uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond dat biologisch niet per se gezonder is, terwijl uit andere onderzoeken blijkt dat het wel gezonder is.
De uiteindelijke resultaten van het onderzoeksproject laten nog even op zich wachten. Het onderzoek is namelijk nog niet afgerond.
Consumentenbond
Uit onderzoek van de
Consumentenbond
(2006) bleek dat biologische groente niet gezonder zijn dan gangbare producten. Biologische groente zou wel minder resten bevatten van bestrijdingsmiddelen en soms is er minder nitraat aanwezig dan bij gangbare producten. Ook zijn er hogere gehaltes vitamine C gemeten in biologische groente.
Het is in dit onderzoek niet aangetoond dat biologische groente gezonder is dan gangbaar voedsel. Bioproducten bevatten nauwelijks meer voedingsstoffen en in sommige gevallen zelfs minder, aldus het onderzoek van de Consumentenbond.
Biologisch: de voordelen
Ondanks dat de gezondheidsvoordelen vooralsnog niet in alle onderzoeken overtuigend zijn aangetoond, biedt de biologische teelt van fruit en groente toch voordelen. Biologische landbouw is een planeetvriendelijke manier om voedsel te produceren. Er wordt in de biologische landbouw geen gebruik gemaakt van kunstmest, genetisch gemodificeerde organismen of chemische bestrijdingsmiddelen. Verder is het welzijn van de dieren belangrijk in de biologische landbouw.
In de supermarkt
Biologische producten worden in de supermarkt aangeduid met een keurmerk.
Lees hier
welke keurmerken er zijn op gebied van biologische en niet-biologische voedingsmiddelen.