Inpakken en wegwezen
01-06-2005
• leestijd 2 minuten
De ideale situatie: je hebt alles wat je mee hebt genomen op vakantie gebruikt en je hebt niets gemist. Helaas worden noodzakelijke dingen als zaklantaarns en scharen vaak vergeten en gaan extra tubes tandpasta ongeopend weer mee huiswaarts. Enkele tips bij het inpakken, met name gericht op vakantiegangers die zich niet de luxe kunnen veroorloven hun halve inboedel in de caravan of kampeerbus te stouwen.
Een veel voorkomende irritatie: telkens weer je tas of koffer moeten uitpakken op zoek naar dat ene kledingstuk of dat flesje shampoo. Als je dingen die bij elkaar horen samen in een plastic zak doet en die vervolgens inpakt, kun je ze later makkelijker terugvinden. Bijvoorbeeld: ondergoed en sokken bij elkaar, borden en bestek in de tas met eten, de lucifers en het schuursponsje in de pannenset.
Zorg dat belangrijke spullen als reisdocumenten en EHBO-doos onder handbereik zijn, zodat je er niet naar hoeft te zoeken. Stop de EHBO-spullen bijvoorbeeld altijd in het zijvak van je rugzak of het voorvak van een koffer. Als het om diefstal gevoelige spullen gaat (paspoort, rijbewijs, tickets, credit card) draag deze dan dicht op het lichaam, bijvoorbeeld in een ‘money-belt’. Het maken van een kopie van je paspoort is handig bij verlies. Natuurlijk niet bij je paspoort bewaren!
Het inpakken van een rugzak is een vaardigheid op zich, zeker als je er een eind mee moet lopen. Het motto is hier: proppen. Probeer van je rugzak zoveel mogelijk een compact geheel te maken. Het oprollen van kledingstukken en handdoeken kan helpen bij het opvullen van de lege ruimtes. De zwaartse spullen (tent, luchtbed, boeken) kunnen het beste tegen de rug zitten, tussen de heupband en de schouderbanden. Maak voordat je de rugzak inpakt eerst alle riemen los en trek ze later strak.
Kleding die je in lagen kunt dragen zijn het meest praktisch, omdat je op alle soorten weer voorbereid bent en de lucht tussen de lagen zorgt voor extra warmte. Dus: T-shirts, (fleece)truien en een wind/regenjack. Een afritsbroek is een lange en een korte broek ineen, dus dat scheelt weer een kledingstuk. De kledingstukken oprollen houdt ze zoveel mogelijk kreukvrij.
Wees erop voorbereid dat op niet alle campings WC-papier te krijgen is. Neem dus altijd zelf een rol mee. In buitensportzaken is ‘multi-purpose’ zeep te koop, waarmee je alles kunt wassen van je haar tot de afwas.
Het van tevoren opstellen van een paklijst voorkomt last minute stress en het ‘volgens mij heb ik iets vergeten’-gevoel. Tegenwoordig zijn er allerlei handige websites, met kant-en-klare paklijsten. Bijvoorbeeld
Op Pad
(voor trektochten),
Ik neem mee
en
Kampeerinfo
.