Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

In december: een maand zonder smartphone

27-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De ene uitdaging is nog niet afgelopen, of we beginnen binnenkort al met een nieuwe uitdaging! Kun jij zonder een navigatie-app op je bestemming komen? Hoe blijf je op de hoogte zonder nieuws-app? Bellen en smsen is toegestaan, maar een maand zonder apps... Hoe overleef je dat tegenwoordig? In december beginnen we met de 'maand zonder smartphone'!
In dit dossier kun je alles volgen over de 'maand zonder smartphone'. Wat de spelregels zijn, artikelen om je te helpen de maand vol te houden en nog veel meer.
Lijkt het je leuk? Of wil je wat meer informatie? Stuur een mailtje naar demaandvan@vara.nl ! Door te mailen zit je nog nergens aan vast ;) Aanmelden kan ook al via onze Facebookgroep 'De maand van' . In deze groep kun je onder andere ervaringen, tips en meer delen! Ook kun je ons volgen op Twitter .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

tibby
tibby4 dec. 2016 - 10:58

Ik gebruik geen huistelefoon enkel me mobile.Heb me mobile ook nodig overdag niet om te appe oid maar mijn zoon is licht autistich en gaat alleen naar school en me mobile is mijn contact met hem als het nodig is. 

wijnand vanduuren
wijnand vanduuren1 dec. 2016 - 21:10

Ik gebruik geen app op mijn smartphon

latevogel
latevogel24 nov. 2016 - 14:12

opgezegt hoort met een D.

latevogel
latevogel24 nov. 2016 - 14:11

Ik ben van "het pad af" , vorige maand mijn facebook account opgezegt en deze maand ben ik aan het nadenken over twitter.Wat schiet je op met die z.g. vrienden??? Je ziet ze nooit en kent hen nauwelijks. Vorig jaar zag ik in een Amerikaans tv-programma een jongeman van in de twintig die antwoorde op de vraag of hij vrienden had: 'Ja, ik heb ongeveer 500 vrienden en er staan nog ongeveer 100 met een vriendschapsverzoek te wachten op een beslissing van mij.'Hoe zielig kan een mens zijn. Op dezelfde vraag had ik geantwoord; 'ja, ik heb 4 goede vrienden die ik al minimaal 20 jaar ken en 1 ken ik al bijna 50 jaar. En wij gaan door het vuur voor elkaar bij wijze van spreken. En mijn vriendin ken ik al ruim 20 jaar. Daarnaast heb ik nog een stuk of 10 goede kennissen die ik ook regelmatig zie. En die bijna 40 op facebook? Ach, ik zal hen niet missen! Aan deze actie doe ik ook graag mee en probeer ook zo weinig mogelijk te bellen en te sms'en. Persoonlijk oogcontact is ZO BELANGRIJK, je leest aan iemands lichaam en ogen af hoe hij/wij reageert op jou. Een mail of wuppie (whats-app) is soms zo verwarrend en kan verkeerd begrepen worden. Probeer dat maar eens recht te breien bij iemand die jou niet goed kent.

madelief
madelief23 nov. 2016 - 21:05

Veel mensen zijn verslaafd aan hun smartphone,denk niet dat deze mensen meedoen .Zelf gebruik ik toch geen internet op mijn mobile.Dus dat is een makkie.Gelukkig zijn er ook nog mensen die hier niets van moeten hebben.zelf erger ik mij aan dat  je  steeds vaker  een medeling krijgt. " kijk maar op facebook  " voor meer  info " Net of IEDEREEN op facebook zit.

troeltje
troeltje23 nov. 2016 - 19:55

Ben net 35 geworden en heb nog nooit een telefoon gehad waar een app op kan. Ben ook net van plan eentje aan te schaffen zolang mijn oude telefoontje (alleen bellen en sms-en) het nog doet. Lekker overzichtelijk en goedkoop. Ik maak aan die telefoon 10,- in 4/6 maanden op. Ik mis het internet niet. Het is gewoon wat je jezelf aanwent. Gewoon goed voorbereidt op pad gaan en op jezelf vertrouwen als er iets op je pad komt wat je niet had gepland. de gekte van meedoen is een keuze. Het is zo heerlijk rustig!

Dunkdiedunkt
Dunkdiedunkt23 nov. 2016 - 15:08

Dan kan je geen korting krijgen bij de H&M! Want daar heb je een smartphone voor nodig! (weet niet of dat nog steeds zo is) Ik ben 24 jaar en ik ben al een aantal jaar geleden gestopt met de smartphone. Ik was geïrriteerd aan die mobiel die telkens vastliep met warm weer of een aanraakscherm die soms niet goed werkt.  Ik heb nu een simpele mobiel die altijd 100 procent werkt. Scheelt ook enorm veel geld. Ik gebruik notities op een papiertje als reisplanner/routebeschrijving. Ik heb geen gps nodig! Ik snap niet wat daar lastig aan is. Ik ben veel gelukkiger zonder smartphone. Het is wel stom dat iedereen verwacht dat je een smartphone gebruikt. Zoals korting krijgen bij bepaalde winkels en al die reclames op tv. "Wie kan nu nog zonder smartphone"? Heel veel mensen, maar die zijn onzichtbaar en vallen buiten de boot. Ik denk vooral dat kinderen die minder sociaal zijn hier heel veel moeite mee hebben en sneller gepest worden door die uitvinding. Iedereen is anders en met zo'n smartphone wordt verwacht dat iedereen er mee moet omgaan. Ik geloof zelfs dat het IQ drastisch omlaag gaat, omdat je de meest simpele taken laat overnemen door een computer. Dit soort acties vind ik daarom heel mooi! Dan worden mensen ook inderdaad veiliger op de weg! Ik heb een artikel geschreven voor de mensen die het interessant vinden hoe ik ben wezen stoppen: http://www.dedagelijksespiegel.nl/8757-2/

vg1971
vg197123 nov. 2016 - 14:43

Ha ha, voor mij zou de uitdaging er juist uit bestaan om een maand mét smartphone te moeten lopen!!...

klm086
klm08623 nov. 2016 - 14:41

Je moet gelijk je huis uitschoppen als zulke mensen op visite komen en gelijk op die klote dingen beginnen te lezen ,typen of iets dergelijks zeer onbeleefd maar het gebeurd. 

1 Reactie
latevogel
latevogel24 nov. 2016 - 14:25

Maar dat is toch gezellig? Lekker zitten met zijn allen te chatten en wuppen (what's up).Zelf heb ik ook liever dat ze dan maar mooi thuis blijven. Net als je op visite ergens komt en men laat de tv aan, ben ik snel weer weg en zien ze mij niet weer. Onbeschoft gedrag is het, net alsof men alleen over die electronica god kan spreken. "hee, moet je zien wat er nu weer op staat........."

brigittewiers
brigittewiers23 nov. 2016 - 14:24

"smarte" mensen kunnen ook leven zonder hun Phone-gedoe. Leuke uitdaging en nog veilig ook achter het stuur! Brigitte

louanna
louanna23 nov. 2016 - 13:41

Ik denk er niet aan. Punt één heb ik alleen maar een smartphone, Ik wil zo'n groot ding niet in mijn  huis. Punt 2 wil ik niet zonder! Kan ik niet appen met mijn kinderen en als je ergens lang moet wachten even een spelletje doen. Waarom zou je zonder moeten? Flauwekul. Ze vragen toch ook niet of je een maand zonder die vaste telefoon wilt?

1 Reactie
latevogel
latevogel24 nov. 2016 - 14:33

Misschien dat je tijdens het wachten ergens over na kunt denken of jouw creativiteit kunt aanboren. Of in een wachtkamer een tijdschrift of krant kunt lezen. Of gewoon eens een gesprek voeren, of gewoon.........eens niets doen. Lieve help, waar je ook komt, de gezelligheid is door die apparaten behoorlijk aan het verdwijnen. Laatst bij de bushalte, een ieder zat op dat ding te loeren en niemand die communiceert met een ander. Vroeger had je nog wel eens een leuk gesprek tijdens de reis, nu in het o.v. zit een halve bus op dat apparaat te interessant doen. En dan het niveau, wauw.....ik ben bij de slager, oh ik ga door de bocht, oh ik wil......

jantom
jantom23 nov. 2016 - 13:35

heb alleen een mobieltje (als ik onderweg ben) en thuis een goede desktop

prettig
prettig23 nov. 2016 - 12:29

Nee hoor, ik heb er ook geen. Niet nodig. Wel een mobiel waarmee ik alleen kan bellen. Deze neem ik mee als ik een eind ga lopen of zoiets. Daarin staat een taxinummer, politie, mijn kinderen e.d.. Gewoon voor nood en tevens voor thuis als mijn vaste telefoon het niet doet zoals laatst het geval (werkzaamheden).

cath69
cath6923 nov. 2016 - 12:20

Ik heb ook geen smartphone, en heb die ook niet nodig.

frisiantje
frisiantje23 nov. 2016 - 12:10

Ben ik de enige nog op deze aardbol die geen smartphone gebruikt?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!