Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Ik wil zonnepanelen maar heb geen eigen dak. Wat nu?

02-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
608 keer bekeken
  •  
930x520_zonnepanelen
Zonne-energie zit in de lift. Op steeds meer daken zorgen de blauwe of zwarte panelen voor duurzame stroom. Maar wat nu als je in een huurhuis woont of je eigen dak niet geschikt is? Gelukkig zijn er verschillende opties om te kunnen profiteren van groene zonne-energie. Hieronder een opsomming van verschillende initiatieven.
1 - Energie-coöperatie
Een energie-coöperatie is een lokaal initiatief van burgers. Door hier lid van te worden kun je lokaal duurzame energie afnemen. De zonnepanelen zijn gezamenlijk ingekocht en liggen bijvoorbeeld op het dak van een school in je eigen wijk.
2- Postcoderoos
Een project in de buurt levert behalve duurzame stroom ook belastingvoordeel op. Met de zogenaamde Postcoderoos-regeling krijgen deelnemers van een gemeenschappelijk project 15 jaar vrijstelling van energiebelasting over de opgewekte zonne-energie.
Het postcoderoosgebied wordt bepaald door de postcode van het adres waar de zonnepanelen de energie opwekken. Dit 4-cijferige gebied vormt het zogenaamde hart van de roos. Alle inwoners uit de direct aangrenzende postcodegebieden kunnen gebruik maken van de regeling. Nadeel is dat bij verhuizing uit de postcoderoos ook je recht op belastingkorting vervalt.
Voor een initiatief in de buurt kijk je op Hier Opgewekt of op Zon op Nederland
3 - Crowdfunding
Woon je niet binnen de postcoderoos dan is er de mogelijkheid tot het investeren in zonnepanelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van crowdfunding. Je koopt geen eigen zonnepanelen maar investeert een bepaald bedrag. Als het streefbedrag is behaald wordt er begonnen met de bouw van het zonnepark. In sommige gevallen krijg je een deel van de opbrengst in de vorm van groene stroom, in andere gevallen een vaste rente. Die rente ligt vaak hoger dan die van een spaarrekening. Leen je geld voor de aanschaf van zonnepanelen? De rente van deze lening is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.
4 - Energiemarktplaats
Heeft de overbuurman op het dak van zijn koophuis wel panelen? Wellicht kun je meedelen in zijn opbrengst. Via een soort energiemarktplaats kies je zelf de opwekkers van jouw energie. Je kunt ook de overproductie van eigen zonnepanelen verkopen. Verschillende initiatieven brengen afnemers en opwekkers van groene energie samen. Kijk hiervoor op powerpeers en vandebron .
Bron: Consumentenbond / MilieuCentraal
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor