Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hulpverleners: Stel medische gegevens in op je smartphone

13-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
bellen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, en het kan iedereen helaas overkomen. Stel daarom je Medische ID of ICE-contacten in op je smartphone! Hier kan je belangrijke informatie voor hulpverleners inzetten. Het kan gaan om de contactpersoon die gebeld moet worden in geval van nood, maar ook over je medicijngebruik of andere medische aantekeningen die van belang zijn.
Op je iPhone toestel kan je in een paar stappen een Medische ID instellen. De meeste Android-gebruikers kunnen gemakkelijk hun ICE-contacten (In Case Of Emergency-contacten) instellen. 
Apple: Medische ID 
1. Open de app ‘Gezondheid’ die standaard op je iPhone staat (vanaf iPhone 4S en minimaal iOS 8). De app is te herkennen aan het witte icoontje met een opvallend roze hartje.
2. Tik rechtsonder op ‘Medische ID’ en vervolgens op ‘Maak medische ID aan’.
3. Bovenaan staat ‘Toon bij vergrendeling’ meestal standaard op groen. Als dit nog niet zo is, schuif het dan aan naar groen. Hierdoor kan iedereen je gegevens zien bij een noodgeval.
4. Vul je gegevens in.
5. Tik op gereed en je gegevens zijn opgeslagen.
Gegevens die je kunt invullen zijn: naam, geboortedatum, medische aandoeningen, medische aantekeningen, allergieën, medicijnen, contactpersonen voor noodgevallen, bloedgroep, orgaandonor, gewicht en lengte. Ook kun je een foto van jezelf toevoegen.
Verder kun je in de app bij ‘Gegevens’ nog uitgebreidere informatie toevoegen. De informatie bevindt zich niet in je gegevens en wordt niet met andere apps gedeeld. 

Android: In Case of Emergency (ICE)
1. Ga naar ‘Contacten’ > ‘Groepen’ > ‘ICE contact bij nood’.
2. Tik op ‘Contact toevoegen’.
3. Tik op ‘Contact noodgevallen’ en selecteer een contactpersoon. Sla je wijziging daarna op.
4. Als je telefoon vergrendeld is zie je dat je rechts onder op ‘noodgeval’ kunt klikken. Je kan dan 1-1-2 bellen maar als je nog eens links onderin klikt staan daar de ICE-contactpersonen. 
Als dit niet lukt
Niet bij alle Android toestellen is deze functie mogelijk. In de Google Playstore zijn echter wel verschillende (gratis) apps te downloaden. Kanttekening daarbij is wel dat de hulpverleners je telefoon moeten ontgrendelen en dat is natuurlijk lastig omdat veel mensen een toegangscode hebben.
In volgorde van links naar rechts:
- ICE Standard
Hierin kan je je medische gegevens zetten, net zoals bij de andere apps is beschreven. Informatie over jou, een contactpersonen bij nood, medische contacten, medische verzekering informatie, bloedgroep, naam, adres en een foto.
 
- ICE - in case of emergency
In deze app kan je medische gegevens zetten en extra hierbij is de nood sms-functie. Je GPS-gegevens worden dan verzonden naar je contacten. Personen in de buurt kunnen wellicht iets voor je betekenen in een noodsituatie.
- ICE emergency contact
Ook in deze app kan je medische gegevens toevoegen en een een nood sms versturen.
Ook voor deze 3 bovenstaande apps geldt dat je telefoon wel ontgrendeld moet zijn om bij de medische informatie te kunnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

harryromijn
harryromijn13 jan. 2016 - 15:56

Dus kiezen: wat als je je smartphone verliest en dus je medische gegevens in handen van derden vallen OF.. bij een ongeluk je de hulpverleners direct alle gegevens kan geven en dus per direct goed in kan grijpen ipv god-zegene-de-greep ? IK vind het laatste verre het belangrijkste, want dat mijn medische gegevens algemeen bekend zijn... het zal me wat. Wie weet is er iemand, die een medisch probleem van mij  WEL op kan lossen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!