Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Houd je huisdieren koel met deze tips

25 jul 2019
  •  
leestijd 5 minuten
dieren hittegolf warm lief schattig
Mensen puffen en zweten wat af tijdens de hittegolf. Maar let daarbij ook op je huisdieren! Die hebben het namelijk net zo zwaar als jij en oververhitting kan zelfs dodelijk zijn bij dieren. Met deze tips houd jij je huisdieren koel.

Hoe weet je of een dier het warm heeft?

Als dieren het warm hebben dan ademen ze snel, voelen ze heet aan (vooral aan de binnenkant van de oren en de lippen), willen ze vaak niet eten of ze zijn lusteloos. De slijmvliezen, zoals ogen en bek, kunnen rood zijn en honden kunnen gaan kwijlen of braken. Vogels hebben vaak hun veren gespreid en zitten met hun snavel open.
Als je huisdier oververhit is, de zogenoemde ‘hitteshock’, dan herken je dit aan een snelle hartslag en ademhaling. Ze reageren ook niet of nauwelijks op prikkels. Als dit aan de hand is bij jouw huisdier, dan moet je onmiddellijk de dierenarts bellen en beginnen met het afkoelen.
Hieronder lees je per huisdiersoort wat je kunt doen om je huisdier af te koelen.

Honden

Een hond heeft in tegenstelling tot mensen weinig zweetklieren. De warmte raken zij kwijt door te hijgen en via de voetzooltjes. Zorg ervoor dat je hond in de schaduw kan liggen en voldoende drinkwater heeft. Voor honden zijn er ook speciale koelteproducten verkrijgbaar, zoals een koeltehalsband en een koeltematje. Als je hond een liefhebber is van zwemmen, dan is dat natuurlijk ook een goede manier om af te koelen. Je kunt natuurlijk ook een klein badje in de schaduw zetten, maar doe er dan geen ijskoud water in.
Het is niet verstandig om een lange wandeling te maken met je hond op de warmste momenten van de dag. Je kunt je hond dus het beste ’s ochtends en ’s avonds uitlaten en tussendoor kun je een korte plaspauze houden. En als je je hond uitlaat, vermijd dan asfalt, zand en stenen! Die zijn namelijk zo heet dat de voetzolen van je hond kunnen verbranden.
Honden met een dunne vacht kunnen ingesmeerd worden met speciale zonnebrandcrème voor dieren. Doe dit wel op de dunbehaarde plekken. Verder is het heel belangrijk om je hond niet in de auto te laten, ook niet 10 minuten. Dit kan zelfs al fataal zijn!

Katten

Een kat die het warm heeft herken je aan het kwijlen, futloosheid, snel ademen of hijgen, braken, weinig of niet willen eten en een lichaamstemperatuur van boven de 39 graden.
Katten zoeken vaak zelf een koeler plekje op, bijvoorbeeld in de schaduw. Mocht dat niet lukken, zorg dan dat er een schaduwplekje is. Je kunt bijvoorbeeld twee platen tegen elkaar aanzetten om schaduw te creëren. Zorg er ook voor dat er voldoende vers drinkwater is.
Katten kunnen net zoals honden verbranden, dus katten met een dunne vacht kun je ook insmeren met speciale zonnebrandcrème voor dieren. Zorg dat je kat zich niet al teveel inspant, bijvoorbeeld door niet met een speeltje te gaan spelen.

Konijnen

Net zoals bij honden en katten kun je oververhitting bij konijnen herkennen aan weinig of niet willen eten. Konijnen zijn verder erg loom, de slijmvliezen en de binnenkant van de oogleden zijn heel rood en ook voelen de oren heel warm aan.
Het konijnenhok moet niet in de zon staan, dit geldt voor zowel binnen als buiten. Plaats het hok dus in de schaduw of plaats een parasol bij het hok. In het hok kun je koelelementen neerleggen waar je konijn tegenaan kan liggen. Die koelelementen kun je zelf maken door plastic flessen te vullen met water en in de vriezer te leggen. Doe er dan wel een theedoek om zodat je konijn zijn neus niet kan verwonden aan de fles. Daarnaast kun je ook een natte handdoek bovenop het konijnenhok leggen.

Knaagdieren

Oververhitting bij knaagdieren zoals hamsters, cavia’s en ratten kun je herkennen aan weinig tot niets willen eten, futloosheid, snellere ademhaling en weinig reageren op prikkels uit de omgeving.
Net zoals met een konijnenhok moet je ervoor zorgen dat de kooi niet in de zon staat. Geef verspreid over de dag een aantal keer groente. Uit de groente halen knaagdieren namelijk extra vocht. Zorg er wel voor dat je de restjes op tijd weghaalt. Denk aan genoeg vers drinkwater en knip de haren van langharige cavia’s kort. Je kunt ook een bakje met water in de kooi doen waar de knaagdieren in kunnen staan om af te koelen. Net zoals bij katten kun je een fles vullen met water en bevriezen. Wederom: doe er een theedoek omheen zodat de knaagdiertjes niet kunnen vastvriezen aan de fles of de fles kunnen doorknagen.

Vogels

Vogels die het heel warm hebben ademen met hun snavel open. Ze zitten daarnaast met gespreide veren en zijn erg lusteloos.
Net zoals bij konijnen en knaagdieren moet de kooi niet in de zon staan en ook niet op de tocht! Heb je een hangende kooi? Zet die dan lager, want warmte gaat naar boven. Zorg voor voldoende vers drinkwater gedurende de dag. Als ze een badje hebben, ververs dan zo nu en dan het water. Je kunt daarnaast een natte doek over de volière leggen.

Aquarium en terrarium

In een aquarium en terrarium is het meestal wat warmer dan de omgevingstemperatuur, maar het wordt niet snel te warm. Zorg er echter wel voor dat de zon niet op de bak schijnt.

Paarden

Paarden kunnen beter zweten dan honden, maar ze kunnen alsnog oververhit raken. Paarden kunnen snel uitdrogen doordat ze liters zweet kwijtraken. Het zweten biedt te weinig verkoeling als het heel heet is. Oververhitting bij een paard kun je herkennen aan een snelle ademhaling, moeilijk lopen en een zwakke hartslag.
Zorg ervoor dat je paard een schaduwplekje heeft en regelmatig vers drinkwater krijgt. Eventueel kun je je paard nat maken met lauw water, maar pas wel op dat het water niet te koud is. Verder is het ook belangrijk om niet te gaan paardrijden overdag. Het is namelijk niet verstandig om je paard actief te hebben tijdens de hitte.
Heb jij nou ook last van de warmte en lukt het je niet om in slaap te komen? Lees dan deze tips om makkelijk in slaap te komen.
Bron: Dierenbescherming, Dierenarts.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!