Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Houd je huisdieren koel met deze tips

25 jul 2019
  •  
leestijd 5 minuten
dieren hittegolf warm lief schattig
Mensen puffen en zweten wat af tijdens de hittegolf. Maar let daarbij ook op je huisdieren! Die hebben het namelijk net zo zwaar als jij en oververhitting kan zelfs dodelijk zijn bij dieren. Met deze tips houd jij je huisdieren koel.

Hoe weet je of een dier het warm heeft?

Als dieren het warm hebben dan ademen ze snel, voelen ze heet aan (vooral aan de binnenkant van de oren en de lippen), willen ze vaak niet eten of ze zijn lusteloos. De slijmvliezen, zoals ogen en bek, kunnen rood zijn en honden kunnen gaan kwijlen of braken. Vogels hebben vaak hun veren gespreid en zitten met hun snavel open.
Als je huisdier oververhit is, de zogenoemde ‘hitteshock’, dan herken je dit aan een snelle hartslag en ademhaling. Ze reageren ook niet of nauwelijks op prikkels. Als dit aan de hand is bij jouw huisdier, dan moet je onmiddellijk de dierenarts bellen en beginnen met het afkoelen.
Hieronder lees je per huisdiersoort wat je kunt doen om je huisdier af te koelen.

Honden

Een hond heeft in tegenstelling tot mensen weinig zweetklieren. De warmte raken zij kwijt door te hijgen en via de voetzooltjes. Zorg ervoor dat je hond in de schaduw kan liggen en voldoende drinkwater heeft. Voor honden zijn er ook speciale koelteproducten verkrijgbaar, zoals een koeltehalsband en een koeltematje. Als je hond een liefhebber is van zwemmen, dan is dat natuurlijk ook een goede manier om af te koelen. Je kunt natuurlijk ook een klein badje in de schaduw zetten, maar doe er dan geen ijskoud water in.
Het is niet verstandig om een lange wandeling te maken met je hond op de warmste momenten van de dag. Je kunt je hond dus het beste ’s ochtends en ’s avonds uitlaten en tussendoor kun je een korte plaspauze houden. En als je je hond uitlaat, vermijd dan asfalt, zand en stenen! Die zijn namelijk zo heet dat de voetzolen van je hond kunnen verbranden.
Honden met een dunne vacht kunnen ingesmeerd worden met speciale zonnebrandcrème voor dieren. Doe dit wel op de dunbehaarde plekken. Verder is het heel belangrijk om je hond niet in de auto te laten, ook niet 10 minuten. Dit kan zelfs al fataal zijn!

Katten

Een kat die het warm heeft herken je aan het kwijlen, futloosheid, snel ademen of hijgen, braken, weinig of niet willen eten en een lichaamstemperatuur van boven de 39 graden.
Katten zoeken vaak zelf een koeler plekje op, bijvoorbeeld in de schaduw. Mocht dat niet lukken, zorg dan dat er een schaduwplekje is. Je kunt bijvoorbeeld twee platen tegen elkaar aanzetten om schaduw te creëren. Zorg er ook voor dat er voldoende vers drinkwater is.
Katten kunnen net zoals honden verbranden, dus katten met een dunne vacht kun je ook insmeren met speciale zonnebrandcrème voor dieren. Zorg dat je kat zich niet al teveel inspant, bijvoorbeeld door niet met een speeltje te gaan spelen.

Konijnen

Net zoals bij honden en katten kun je oververhitting bij konijnen herkennen aan weinig of niet willen eten. Konijnen zijn verder erg loom, de slijmvliezen en de binnenkant van de oogleden zijn heel rood en ook voelen de oren heel warm aan.
Het konijnenhok moet niet in de zon staan, dit geldt voor zowel binnen als buiten. Plaats het hok dus in de schaduw of plaats een parasol bij het hok. In het hok kun je koelelementen neerleggen waar je konijn tegenaan kan liggen. Die koelelementen kun je zelf maken door plastic flessen te vullen met water en in de vriezer te leggen. Doe er dan wel een theedoek om zodat je konijn zijn neus niet kan verwonden aan de fles. Daarnaast kun je ook een natte handdoek bovenop het konijnenhok leggen.

Knaagdieren

Oververhitting bij knaagdieren zoals hamsters, cavia’s en ratten kun je herkennen aan weinig tot niets willen eten, futloosheid, snellere ademhaling en weinig reageren op prikkels uit de omgeving.
Net zoals met een konijnenhok moet je ervoor zorgen dat de kooi niet in de zon staat. Geef verspreid over de dag een aantal keer groente. Uit de groente halen knaagdieren namelijk extra vocht. Zorg er wel voor dat je de restjes op tijd weghaalt. Denk aan genoeg vers drinkwater en knip de haren van langharige cavia’s kort. Je kunt ook een bakje met water in de kooi doen waar de knaagdieren in kunnen staan om af te koelen. Net zoals bij katten kun je een fles vullen met water en bevriezen. Wederom: doe er een theedoek omheen zodat de knaagdiertjes niet kunnen vastvriezen aan de fles of de fles kunnen doorknagen.

Vogels

Vogels die het heel warm hebben ademen met hun snavel open. Ze zitten daarnaast met gespreide veren en zijn erg lusteloos.
Net zoals bij konijnen en knaagdieren moet de kooi niet in de zon staan en ook niet op de tocht! Heb je een hangende kooi? Zet die dan lager, want warmte gaat naar boven. Zorg voor voldoende vers drinkwater gedurende de dag. Als ze een badje hebben, ververs dan zo nu en dan het water. Je kunt daarnaast een natte doek over de volière leggen.

Aquarium en terrarium

In een aquarium en terrarium is het meestal wat warmer dan de omgevingstemperatuur, maar het wordt niet snel te warm. Zorg er echter wel voor dat de zon niet op de bak schijnt.

Paarden

Paarden kunnen beter zweten dan honden, maar ze kunnen alsnog oververhit raken. Paarden kunnen snel uitdrogen doordat ze liters zweet kwijtraken. Het zweten biedt te weinig verkoeling als het heel heet is. Oververhitting bij een paard kun je herkennen aan een snelle ademhaling, moeilijk lopen en een zwakke hartslag.
Zorg ervoor dat je paard een schaduwplekje heeft en regelmatig vers drinkwater krijgt. Eventueel kun je je paard nat maken met lauw water, maar pas wel op dat het water niet te koud is. Verder is het ook belangrijk om niet te gaan paardrijden overdag. Het is namelijk niet verstandig om je paard actief te hebben tijdens de hitte.
Heb jij nou ook last van de warmte en lukt het je niet om in slaap te komen? Lees dan deze tips om makkelijk in slaap te komen.
Bron: Dierenbescherming, Dierenarts.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

spikkel
spikkel27 jul 2019 - 1:08

Zet of laat je huisdier deze dagen in de koelste ruimte van je huis. De hond kan echt wel even 3 dagen in de tuin of een veldje tegenover je huis plassen en poepen. Wel even opruimen. Maandag is het leed weer geleden en kunnen de knaagdieren weer naar buiten, de kat weer in de tuin van de buren en de hond weer lekker op pad. Probleem opgelost .... 

jansje
jansje26 jul 2019 - 13:40

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN: HITTE-BEROERTE BIJ HONDEN - EEN GEWAARSCHUWD MENS TELT VOOR TWEE! (Mocht je het te warm vinden om dit hele stuk te lezen, onthou dan maar gewoon dat ik van mening ben dat je met deze temperaturen geen dingen gaat ondernemen met je hond. Gewoon even niet. Niks. Het is van vroeg tot laat warm, er is voortdurend zon en jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van jouw hond. Wees verstandig, ook al zijn er mensen die zeggen dat het best kan. Laat je niet verleiden!
Dus, hoe leuk bedoeld ook: geen lange wandelingen, niet fietsen, geen sport en spel en niet op het water. Voor jezelf vast erg leuke bezigheden, voor de hond soms levensgevaarlijk..) En door. Het is een actueel onderwerp; de hitte en wat dat betekent voor onze (huis)dieren. In dit geval de hond. Ik hoor het keer op keer voorbij komen: 'we gaan lekker naar het water' of 'ik wandel 's avonds als het koeler is'. Ook een bijzondere is 'mijn hond weet heel goed hoe ver hij kan gaan'.
Laat ik voorop stellen dat de bedoelingen bij de meeste mensen gewoon goed zijn (uitzonderingen daargelaten) en dat iedereen het beste wil voor zijn of haar hond.
Toch wil ik graag uitleggen wat een hitte-beroerte (hittestress) is, hoe het ontstaat en wat we kunnen doen wanneer dit gebeurt bij jouw hond of een hond in jouw omgeving. WAT IS EEN HITTE-BEROERTE?
Hitte-beroerte ontstaat wanneer de hond de mogelijkheid verliest om op natuurlijke wijze zijn warmte kwijt te raken. Honden kunnen niet over het hele lichaam zweten zoals wij mensen, dit is alleen mogelijk door hijgen en via de voetzolen. Wanneer honden verhit raken en dit niet snel genoeg kwijt kunnen dan kan een hitte-beroerte ontstaan. De normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38-39 graden. Kan een hond zijn warmte niet kwijt en stijgt de temperatuur dan kan al snel een temperatuur bereikt worden van 40.5 graad en op dat moment beginnen er processen in het lichaam op gang te komen die ervoor zorgen dat de hond symptomen gaat ontwikkelen van een hitte-beroerte. Stijgt de temperatuur nog verder dan kan er onomkeerbare schade aan nieren, lever, spijsverteringsstelsel, hart en hersenen optreden. Om erachter te komen of jouw hond het gewoon warm heeft of dat er sprake is van een hitte-beroerte, is het goed om de symptomen te kennen:
- heel erg hijgen
- hyperventilatie
- overmatig kwijlen
- droog tandvlees wat bleek kan worden
- hele snelle en/of onregelmatige hartslag
- verslapt, verward, afwezig
- overgeven, diarree, bloed uit de anus
Wanneer dit voort duurt, kan de ademhaling afnemen of zelfs stoppen en dit kan leiden tot toevallen of coma. WAT TE DOEN BIJ SYMPTOMEN VAN HITTE-BEROERTE?
- ga direct uit de zon; zoek een schaduwrijke en frisse plek
- breng koel (geen koud) water aan op de binnenkant van de dijen en ter hoogte van de maag. Daar waar zich zo veel mogelijk oppervlakkige en grote bloedvaten bevinden. Breng ook water aan op de voetzolen.
- Gebruik gewoon water uit de kraan. Dompel de hond nooit onder in een poel, vijver of open water omdat dit voor te snelle afkoeling kan zorgen met een hartstilstand of te verre verwijding van de bloedvaten tot gevolg.
- Gebruik koel, maar zeker geen ijskoud water. Dit heeft het zelfde effect als koud water op een brandwond. Het lijkt beter, maar wordt daarna alleen maar erger. Het effect is tegengesteld omdat door de kou de bloedvaten samen knijpen, het bloed nog minder goed kan stromen en het herstelproces daardoor vertraagt wordt.
- Bedek de hond niet. Het is de bedoeling dat het water wat wordt gebruikt ook weer kan verdampen. Kan dit niet, omdat de hond bedekt is, dan krijg je een sauna-effect. Hetzelfde geldt voor de plek om de hond te behandelen; doe dit niet in een dichte kennel of achterin een auto. Er moet voldoende frisse luchtcirculatie zijn om het verdampingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.
- Als je merkt dat het koelen helpt en de hond weer wat alerter wordt, dan mag je hem gerust iets aansporen om een beetje te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom weer goed op gang komt. Uiteraard heel voorzichtig.
- Laat de hond kleine beetje drinken, geen hele bak tegelijk. Koelen is het belangrijkste, het aanvullen van vocht komt daarna. Gebruik ook hiervoor geen heel koud water om te voorkomen dat de hond gaat overgeven.
- Als de lichaamstemperatuur weer gaat dalen, dan verminder je het koelen en gaat zo snel mogelijk naar een dierenarts. Het is de bedoeling dat de temperatuur gelijk langzaam daalt zodra je start met koelen. Gebeurt dit te snel dan kan dit weer onderkoeling tot gevolg hebben.
- Ook al lijkt het een stuk beter te gaan, zorg toch dat je je hond laat nakijken om te beoordelen of de hitte-beroerte geen gevolgen heeft gehad voor de organen. De effecten van een hitte-beroerte kunnen nog 48-72 uur erna optreden, ook al lijkt je hond weer helemaal zichzelf. Uiteraard is voorkomen het beste medicijn. Met name met temperaturen als deze, die heel makkelijk 30 graden of meer aantikken kan een hitte-bmanwijf
manwijf26 jul 2019 - 10:35

Met een hond overdag naar strand met heel warm weer is nooit een goed idee. Hou zelf m'n slippers aan vanwege het hete zand, dat kan een hond niet. Heb mn bontjas thuis gelaten, want dat is ondoenlijk met dit weer. Honden hebben alleen geen keuze.
 Egoïstische baasjes moeten zo nodig de hele dag naar strand en de hond moet mee. Eerst de bloedhete auto in en dan sjokken over het brandende zand. Of hij het leuk vindt of niet. Je ziet ze gewoon lijden. Onder het mom 'hij houdt van zwemmen'. Mag zo zijn, maar dat kan 's avonds ook. Vaak nemen ze niet eens water mee of een parasol.  
Dat ze vervolgens de hele dag aan een stuk blaffen is al een teken, dat er iets niet ok is. Dierenliefhebbers: brrr.