Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Houd grip op uw zorgkosten!

20-11-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
stethoscoop-zwart_07.jpg
De kosten voor de zorgverzekering zullen ook het komende jaar weer stijgen. De premies van de meeste verzekeraars zijn gelijk gebleven of  iets gedaald en liggen dus  nog op het niveau van 2012. Het verplichte eigen risico stijgt met 130 euro naar 350 euro en u moet vaker een eigen bijdrage betalen. Voor wie de kosten van de zorgverzekering in de hand wil houden, zijn er verschillende manieren om te besparen zonder aan zorgverlening in te leveren. In dit artikel leest u hoe u kunt besparen op de kosten voor de zorg.
Er zijn verschillende onderdelen waarop of waarmee u kunt besparen. Dit zijn:
-    Premie basisverzekering
-    Keuze zorgaanbieders
-    Verplicht eigen risico
-    Vrijwillig eigen risico
-    Aanvullende verzekering
Hieronder worden deze punten kort toegelicht.

Basisverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De dekking van deze verzekeringen is bij alle verzekeraars nagenoeg gelijk, omdat de inhoud van het basispakket door de overheid is bepaald. De premieverschillen zijn echter wel groot. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering bedraagt in 2013 maar liefst 320 euro per jaar. Om flink te besparen op uw basisverzekering, kunt u dus simpelweg de goedkoopste kiezen. Dat maakt voor de dekking geen verschil.
Daarnaast bieden veel verzekeraars goedkope internetvarianten van hun reguliere zorgverzekeringen aan. De premie hiervan ligt vaak een stuk lager, omdat alle zaken rondom de verzekering, zoals het indienen van nota’s, via internet geregeld worden. Hierdoor kan dus zelfs overstappen bij dezelfde verzekeraar naar de goedkopere internetvariant u heel wat euro’s besparen.

Gecontracteerde zorg

Er zijn ook andere zaken waar u rekening mee kunt houden. Veel verzekeraars werken bijvoorbeeld met gecontracteerde zorgaanbieders. Als u gebruik maakt van deze aanbieders, biedt de verzekering vaak een hogere vergoeding of scheldt het eigen risico kwijt voor deze behandeling. Daardoor bent u goedkoper uit als u kiest voor een gecontracteerde zorgaanbieder.
Ook als u een zorgverzekering gaat kiezen is het verstandig om rekening te houden met de gecontracteerde zorgaanbieders. Zo kunt u van te voren al checken of de fysiotherapeut van uw keuze bij de betreffende verzekeraar is aangesloten. Dit kan teleurstelling achteraf voorkomen. Op de website van de zorgverzekeraar is meestal een overzicht te vinden van aangesloten zorgaanbieders. U kunt deze lijst ook bij de zorgverzekeraar opvragen.

Besparen op verplicht eigen risico

Het verplichte eigen risico is de afgelopen jaren gestegen.  Volgend jaar komt het bedrag uit op 350 euro. Ook hier kunt u flink op besparen door te zorgen dat de zorgkosten waarvoor het eigen risico moet worden aangesproken zo laag mogelijk blijven. Krijgt u bijvoorbeeld medicijnen voorgeschreven door de huisarts, dan kunt u vragen om een goedkoper alternatief (bijvoorbeeld merkloze medicijnen).
Niet bij alle zorgkosten kan bespaard worden op het eigen risico. Sommige zorg is namelijk vrijgesteld van het eigen risico. Denk hierbij aan huisartsbezoek, kraamzorg, zorg die vergoed wordt door eventuele aanvullende verzekeringen en zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar. Minder naar de huisarts gaan, levert daarom geen besparing op.

Eigen risico verhogen

Wie wil besparen op de premie voor de basiszorgverzekering, kan ervoor kiezen het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit kan met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Dit bedrag komt dan bovenop het verplichte eigen risico van 350 euro. In ruil voor de verhoging van het eigen risico bieden verzekeraars een korting op de premie. Daarbij geldt hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe hoger de korting. In 2013 bedraagt de besparing bij een vrijwillig eigen risico gemiddeld 224 euro per jaar. Bij een vrijwillig eigen risico is de besparing op de basispremie gemiddeld 40 euro per jaar.
Het is echter wel belangrijk hierbij een zorgvuldige afweging te maken. Als u het eigen risico verhoogt en plotseling toch gebruik moet maken van zorg, bijvoorbeeld als u een ongeluk krijgt, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. U moet dan namelijk een groot deel van de kosten zelf betalen. Kies dus alleen voor een verhoging van het eigen risico als u deze kosten, mocht het nodig zijn, uit eigen zak kunt betalen.
Aanvullende verzekering wel nodig?
Tot slot valt er nog behoorlijk wat te besparen op de aanvullende verzekering door kritisch te kijken naar uw eigen zorgbehoefte, nu en in de toekomst. Wanneer u uw zorgbehoefte in kaart heeft gebracht, kunt u afwegen welke kosten u echt wilt verzekeren en welke u eventueel zelf kunt dragen of waarvoor u bereid bent te sparen.
Op zaken waarvoor een aanvullende verzekering nodig is, kunt u zo flink besparen. De kosten voor een controleconsult bij de tandarts zijn bijvoorbeeld vaak zo laag dat het wellicht voordeliger is deze zelf te betalen, dan er een aparte tandartsverzekering voor af te sluiten. Wie echter een zwak gebit heeft en verwacht regelmatig tijd bij de tandarts door te brengen, zal waarschijnlijk meer kosten maken bij de tandarts, waardoor een aanvullende tandartsverzekering wel weer voordelig kan zijn.
Voor meer artikelen over de financiële wereld, klik hier
Amanda Bulthuis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor