Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hooikoorts zorgt voor 'dronken' rijgedrag

07-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
verkouden.jpg
Eén op de vijf Nederlanders heeft last van hooikoorts. Dit is erg vervelend, want je krijg er jeuk van, een verstopte neus, niesbuien en tranende ogen. Naast deze vervelende effecten is er een nieuw probleem ontdekt door Maastrichtse onderzoekers van het UMC+: hooikoorts beïnvloedt de rijvaardigheid.
Twee tot drie glazen alcohol
De symptomen van hooikoorts zorgen voor effecten op de rijvaardigheid die overeenkomstig zijn met een alcoholprommilage van 0,5 in het bloed. Dit is te vergelijken met twee tot drie glazen alcohol. De onderzoekers ontdekten dit door een experiment waar twintig hooikoortspatiënten aan mee deden.
De patiënten ondergingen een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. Ze kregen eerst een placebo neusspray en daarna werden er allergische symptomen opgewekt met een andere spray. Ook werd de rijvaardigheid onderzocht na een behandeling met anti-allergische medicatie. Onderzoekers maten vervolgens met behulp van meetapparatuur de afwijking van de ideale lijn die de patiënt moest rijden.
Advies
De resultaten vertoonden een afwijking op de weg wanneer er hooikoortssymptomen werden opgewekt. Hiermee stijgt de kans op ongevallen. Projectleider Kremer die samen met dr. Eric Vuurman en andere onderzoekers van de faculteit Psychologie van de Universiteit Maastricht het onderzoek heeft uitgevoerd, adviseert om hooikoortsmedicatie te gebruiken. Door het toedienen van deze medicijnen herstelt de rijvaardigheid namelijk. Ook moeten patiënten goed geïnformeerd worden over de risico’s van het hebben van hooikoorts.
Bron: mumc.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!