Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Honderden routes fietsen met je smartphone

07-08-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
834 keer bekeken
  •  
fietsroutes_paddestoel.jpg
Een rondje fietsen op de bonnefooi is natuurlijk leuk. Je kunt ook een vooraf geplande route volgen, die je afleest van je smartphone. Handig! Voor de recreatieve fietser die op zoek is naar leuke fietstochtjes, kris-kras door Nederland, is een keur aan apps te raadplegen. Wij nemen vier (gratis!) fietsroute-apps onder de loep: Fietsplanner van Fietsen.123.nl, Route.nl, Natuurroutes van Natuurmonumenten en ANWB Fietsen. Zijn ze praktisch in gebruik? We pakten fiets én smartphone en probeerden ze uit.
1) Fietsplanner van Fietsen.123:
De eerste app die we uitproberen is van www.Fietsen.123.nl. Hierop staan per provincie tientallen fietsroutes. Je kunt ook een route kiezen aan de hand van je (gps-)locatie. Je krijgt dan fietsmogelijkheden te zien bij jou in de directe omgeving. Je maakt de fietstocht aan de hand van het zogenoemde 'knooppuntennetwerk', te herkennen aan de wit-groene bordjes met nummers (zie middelste afbeelding hierboven).
Knooppunten
Mocht je de borden weleens hebben gezien maar niet weten waarvoor ze zijn? Aan de hand van de nummers, die groot op elke bordje staan, kun je in elke regio een (knooppunt)route uitstippelen om te fietsen. Ieder hoofdknooppunt heeft zijn eigen nummer. Onderweg leidt de bewegwijzering je de weg, van knooppunt naar knooppunt. Je hoeft alleen maar de specifieke nummervolgorde van jouw route aan te houden. Erg handig (ook zonder app)!
Makkelijk en overzichtelijk
De fietsplanner van Fietsen.123 geeft bij elke route een beknopte omschrijving: Waarlangs gaat de tocht? Wat is er onderweg te zien? Plus de kaart van de fietsroutes is alvast af te lezen. Wil je onderweg pauzeren? De app biedt aan de hand van je locatiegegevens een kaartje waarop horeca is te zien, of bijvoorbeeld een fietsenmaker (mocht je onverhoopt pech krijgen). Door in te spelen op het uitgebreide, bestaande fietsroutenetwerk is verkeerd fietsen onderweg bijna niet mogelijk. Kortom: een ruim aanbod van routes, onderweg heel makkelijk te volgen dankzij het routenetwerk, overzichtelijk aangeboden.
Waardering: 4 sterren
De Fietsen.123 app is verkrijgbaar via:
Android, Google Playstore
Apple Appstore
2) App Route.nl:
Route.nl biedt via website en app een keur aan wandel- en fietsroutes in Nederland, België en Duitsland. Wij testen het deel van de app waarin fietsroutes worden aangeboden. Ook deze applicatie maakt gebruik van het knooppuntennetwerk. Per provincie kun je kiezen uit tientallen fietsroutes. De keuze is reuze! Je kunt aangeven of je een korte route zoekt (1-25) of langer (26-50 km, 51-100 km, 100 of meer km.). Elke route heeft een korte omschrijving van wat je onderweg aan bezienswaardigheden tegenkomt en een vrij beknopte lijst praktische locaties: van NS-station in de buurt, tot VVV-kantoor. Het tabje Foto's van interessante locaties onderweg is helaas nogal eens leeg.
Stapsgewijze beschrijving
Als je je keus hebt gemaakt, laat de kaart de nummers van de knooppunten zien en de getrokken lijn van de route. Eronder staat specifiek uitgeschreven hoe de te volgen weg loopt, met aanwijzingen als "Ga linksaf en volg deze weg 393 meter". Ook handig: via je gps bepalen welke positie op de route het dichtst bij is, mocht je het spoor bijster zijn. Het 'knooppuntennetwerk' is zo goed uitgevoerd (zie beschrijving bij de vorige app) dat je onderweg eigenlijk alleen de bordjes van knooppunt naar knooppunt hoeft te volgen, natuurlijk wel rekening houdend met de route die je hebt gekozen. Slotsom: routes zoeken gaat eenvoudig, de in- en uitzoombare kaart is handig en de stapsgewijze beschrijving van de route is een bonus. Nog een plus, via gps kun je jezelf eenvoudig (her)oriënteren.
Waardering: 4 sterren
De Route.nl app is verkrijgbaar via:
Android, Google Playstore
Apple Appstore
3) Natuurroutes van Natuurmonumenten:
De app van Natuurmonumenten biedt wandel-, kano-, en fietsroutes. Ter vergelijking richten wij ons op het laatste onderdeel. Bij het zoeken van een fietstocht kun je ook bij deze app uitgaan van je gps-locatie. Als je dat niet wilt, kun je gewoon een plaatsnaam intypen en een route zoeken. Het doorklikken op de plaatsnaam werkte bij het uitproberen van de app niet altijd even goed (helaas). Als het allemaal werkt krijg je een beknopte uitleg te zien van je fietstocht + de button 'download de route'.
Bestandje downloaden
Waar andere apps meteen een route voortoveren moet je met deze app dus een bestandje binnenhalen. Gelukkig gaat dit snel. Het meest praktisch is om dit thuis of op je vakantieadres alvast te doen. Vervolgens is je route in kaartvorm te zien op je schermpje. Op de kaart zijn o.a. de horeca onderweg te zien plus wat er onderweg aan fraais is te bezichtigen. Je krijgt desgewenst zelfs een kort audiofragment te horen met uitleg over de diverse 'hot spots'. Deze audio-bonus hebben de andere apps niet. Natuurmonumenten maakt geen gebruik van het knooppuntennetwerk, maar dat is niet bezwaarlijk. De echte fietsliefhebber kan natuurlijk gebruikmaken van meer dan één app. Omdat Natuurmonumenten zijn geheel eigen collectie routes biedt, vormt het een prima optie. Of, voor de 'veelfietser', is het een goede aanvulling op de andere fietsapps.
Waardering: 3,5 ster
De app van Natuurmonumenten is verkrijgbaar via:
Android, Google Playstore
Apple Appstore
4) ANWB Fietsen:
De ANWB Fietsapp is vernieuwd. Moest een gebruiker voorheen een abonnement hebben, nu kan iedere fietstoerist de app installeren. Als je de fietsapp opent kun je kiezen uit 49 voorgeselecteerde routes in heel het land. De provincie Zeeland komt er met 1 route wat bekaaid vanaf. Geen nood! Want, wil je je eigen plan trekken? Dat kan prima. Via een uitklapmenuutje kun je kiezen voor 'Knooppuntenplanner'. Want ook de ANWB haakt in op het uitgebreide knooppuntennetwerk, net zoals de apps Route.nl en Fietsen.123.nl.
Zelf samenstellen:
Met de kaart van Nederland voor je neus kun je, door op de knooppunten naar keuze te klikken, zelf een route samenstellen. Je ziet daarna precies hoeveel kilometer je gaat rijden. Bevalt de route? Dan sla je 'm op. Je kunt thuis of op je vakantieadres in alles rust alvast je gewenste fietstocht uitstippelen en opslaan. Wil je gaan fietsen dan haal je de tocht weer op via Mijn Routes. Bonus voor ANWB-leden met fietsservice in hun pakket: bij pech onderweg kun je via de app contact opnemen met de Wegenwacht.
Waardering: 4 sterren
Tot besluit: twee tips
1) Zorg voor een opgeladen telefoon als je op pad gaat. Als je smartphone halverwege leeg is kan het (uiteraard) lastig worden om de juiste route aan te houden.
2) Het is geen must, maar met een fietshoudertje voor je telefoon op het stuur kun je makkelijker het traject volgen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor