Kassa

'Hogere hartslag door hormoonspiraaltje'

03-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zoenen_930x520
Het hormoonspiraaltje als anticonceptiemiddel heeft bij veel vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen, concludeert het Erasmus MC in een maandag verschenen wetenschappelijk onderzoek.
Hogere cortisolwaarden
Vrouwen met zo’n spiraaltje blijken onder meer hogere cortisolwaarden (het hormoon dat wordt aangemaakt door stress) en een hogere hartslag te hebben dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken.
Niet corecte aanname  
Een hormoonspiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. ,,Momenteel wordt vrouwen verteld dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is. Dit is mede gebaseerd op de veronderstelling dat de hoeveelheid hormonen die elders in het lichaam komen verwaarloosbaar klein is. Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is'', zegt onderzoeker Jurate Aleknaviciute.
De huidige richtlijn voor informatie over het hormoonspiraaltje moet volgens haar ,,dringend'' herzien worden.
Niet meer ongesteld
In Nederland is het hormoonspiraaltje een veel gebruikt anticonceptiemiddel. Naar schatting gebruikt meer dan 12 procent van de vrouwen tussen achttien en 45 zo'n spiraaltje. Het spiraaltje is populair, omdat het gedurende vijf jaar beschermt tegen zwangerschap en omdat veel vrouwen niet meer ongesteld worden tijdens het gebruik.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 210 vrouwen ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!