Een ‘barista’ bereidt en decoreert koffie, én beschikt over veel kennis op het gebied van koffie. De ‘thuisbarista’ is in opkomst. Die wil thuis koffie bereiden die qua smaak en kwaliteit net zo goed is als in het café. Kassa is op het Coffee Festival in Amsterdam geweest (bekijk ook de video). Hoe zet je zelf de lekkerste koffie? Uit de tips die we kregen van Jasper van Coffecompany en Bregje van de Leopold Koffieschool, blijkt dat het niet moeilijk hoeft te zijn!
De branddatum
Koop koffie waarop de branddatum vermeld staat en kijk niet alleen naar de ‘ten minste houdbaar tot’ datum. Die datum zegt vrij weinig over de smaak en kwaliteit van de koffie. Bedenk ook dat koffie van een goede kwaliteit duurder is. Als de boer veel zorg stopt in het verbouwen van koffiebonen, dan merk je dit aan de smaak van de koffie. Maar ook aan de prijs.
Maal je eigen koffiebonen
Zodra je een pak gemalen koffie opent is hij eigenlijk na “30 seconden al niet meer houdbaar”, aldus Bregje, omdat alle aroma’s dan al vervlogen zijn. De aroma’s zorgen juist voor de smaak en kwaliteit van de koffie en die neemt dus af zodra het pak met gemalen koffie opengaat. Maal daarom zelf je koffie!
Schaf een goed apparaat aan
Kijk welk apparaat bij je past. Als je zin hebt om tijd te steken in het zetten van koffie, koop dan ook een goed en uitgebreid apparaat. Zorg in dat geval dat er een koffiemolen in zit. Heb je hier geen zin in maar wil je toch kwalitatief goede koffie bereiden? Begin dan met het aanschaffen van een losse koffiemolen, om je eigen bonen mee te malen. Hierdoor behoud je de aroma’s en dit is al de basis voor het verbeteren van de kwaliteit van de koffie die je zet.