Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe houd je goede voornemens vol? 8 tips!

30-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
521 keer bekeken
  •  
overwinnen blij 1127
Januari is voor veel mensen het moment om het roer om te gooien en beter te gaan leven. Afvallen, stoppen met roken of drinken en vaker sporten zijn veelgenoemde goede voornemens. Alleen mislukken de meeste al vrij snel. Hoe zorg je ervoor dat jij zolang mogelijk je goede voornemen kan volhouden? Ter aanmoediging: 8 tips!

1. Formuleer duidelijk je doel

Waarom wil je die kilo’s kwijt? Waarom ga je naar de sportschool? Waarom wil je geld besparen? Door jezelf een duidelijk doel te geven waarom je het doet, geef je jezelf de beste motivatie om door te zetten. Je wilt een bepaald doel behalen en deze kan je alleen hiermee bereiken. Een dergelijke stok achter de deur is effectiever, omdat je weet wanneer je je goede voornemen behaald hebt.
Koppel je goede voornemen aan een doel. Voorbeelden van dit soort duidelijke en meetbare doelen zijn:
- Ik wil meer hardlopen, zodat ik... mee kan doen aan de Dam-tot-Damloop.
- Ik wil vijf kilo kwijtraken, zodat ik... mijn oude lievelingsbroek weer aan kan doen.
- Ik grijp minder vaak naar mijn mobiel zodat ik... ontspannen kan lunchen / 's avonds relaxed op de bank kan zitten.
- Ik wil zuiniger doen met geld, zodat ik... die verre reis naar (* vul je bestemming in) kan maken.

2. Maak er een planning bij

Het goede voornemen heb je nu gekoppeld aan een haalbaar doel. Wees daarnaast ook concreet met je goede voornemen. Dat je iets meer of minder wilt doen is te vaag om je er echt aan houden. In plaats van ‘meer te sporten’ plan je dat je voortaan elke maandagavond naar de sportschool gaat en elke zaterdagochtend een rondje gaat hardlopen. Doe je dit niet, dan is de kans dat je  plannen vroegtijdig sneuvelen veel groter! Ook als je wilt stoppen met roken, maar dit niet in één keer kan en dus wilt minderen, is ‘minder roken’ te vaag. Als je normaal gesproken een paar pakjes sigaretten per week rookte, stel dan als doel om er één of een half pakje per week van te maken.

3. Eigen motivatie eerst

Er zijn mensen die een goed voornemen aangaan, omdat mensen in hun omgeving hen pushen. Dit is een slechte beweegreden. Mensen die een goed voornemen aanhouden, zodat hun partner, familie of vrienden stoppen met klagen, zijn gedoemd te falen in hun ambities. Als je dan wilt stoppen met roken, drinken of meer wilt bewegen, doe dit om een reden die jijzelf belangrijk vindt. Dus ga afvallen omdat je zelf een gezonder, fitter lichaam wilt en niet omdat je partner je te zwaar vindt.

4. Wees voorbereid: het wordt anders

Wat doe je wanneer je terug dreigt te vallen in je oude patroon? Hier moet je vooraf al rekening mee houden! Door je goede voornemen aan te gaan, ga je je anders voelen en ga je anders denken. Je vaste patroon, waar je vertrouwd mee bent, wordt doorbroken. Houd er rekening mee dat je je anders gaat voelen door de verandering. Wat doe je als je toch trek begint te krijgen in een sigaret? Wat doe je als de motivatie om te sporten afneemt? Plan dit soort dingen voordat je met je voornemens begint, zodat je hier op terug kan vallen wanneer het even moeilijk begint te worden.
Voorbeelden van 'planbare' acties om vol te kunnen houden:

- Neem een stukje kauwgum of glas water als je trek in een sigaret begint te krijgen.
- Eet een gezondere snack, zoals een appel of banaan, als je zin krijgt in suiker of vet eten.
- Vraag een vriend of vriendin om mee te gaan sporten. Zij of hij helpt je actief te blijven.

5. Het zit tussen je oren

Sommige gewoontes heb je je aangeleerd om een bepaalde ‘functie’ te vervullen. Zo kan je roken zien als een manier om te kunnen ontspannen. Deze motivatie om iets te doen zitten alleen tussen de oren. Je hebt niet per se een sigaret nodig om je even te kunnen ontspannen, maar je denkt dit wel vaak. Het is daarom belangrijk dat je beseft dat de slechte gewoontes niet de functie hebben die je denkt dat ze hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook op andere manieren ontspannen.

6. Kies haalbare voornemens

Waarom mislukken de meeste goede voornemens? Een van de redenen is omdat de voornemens niet haalbaar of lastiger vol te houden zijn. Zo kan je als voornemen hebben dat je je minder druk maakt om zaken. Maar dat is minder makkelijk vol te houden dan geen frituursnacks meer eten. Dat betekent niet dat je deze uitdaging niet kan aangaan. Maar, een voornemen kiezen die je kan volhouden voorkomt een teleurstelling.

7. Niet al je voornemens tegelijk

Wat ook helpt is om niet al jouw goede voornemens meteen in te laten gaan. Verspreid de voornemens over het nieuwe jaar, waardoor je minder last hebt en je het makkelijker vol kan houden. Als je al je veranderingen direct in laat gaan, vraag je veel van je brein waardoor die overbelast of vermoeid kan raken. Hierdoor daalt je wilskracht en ben je eerder geneigd terug te vallen op je oude gewoonte. Haal je daarom niet teveel op de hals en laat alle voornemens elkaar opvolgen, zodat je kan wennen aan de verandering.

8. Slaap voldoende

Als je toch bezig bent met stoppen met roken, afvallen, meer sporten of een nieuwe baan vinden, kan er wel nog een voornemen bij: slapen. Voldoende slaap is belangrijk om je goede voornemen beter vol te houden, omdat je je wilskracht verslapt als je niet genoeg slaapt. Met voldoende slaap ben je beter beslissingen nemen en impulsen tegengaan. Je pakt dan minder snel naar een kroket of een sigaret in een moment van zwakte.

Heel veel succes!
Bronnen: Quest/Kassa - artikel geüpdatet december 2020
Heb jij als ervaringsdeskundige een gouden tip waarmee jij je goede voornemen hebt volgehouden? Deel 'm onder dit artikel!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!