Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe gezond is 'light'?
29-03-2009
•
leestijd 3 minuten
•
121 keer bekeken
•
In de supermarkt zijn er steeds meer light-producten te vinden. Consumenten willen steeds gezonder leven. Deze 'gezondheidstrend' wordt onder meer bevestigd door het groeiende aantal
keurmerken
(bijvoorbeeld 'Ik Kies Bewust'), die we vinden in de supermarkt. Light-producten klinken erg verleidelijk. Vaak bevatten ze 30 procent minder calorieën, vetten of suikers en dat is goed voor ons lichaam. Toch?
Helaas, hebben light-producten vaak het tegenovergestelde effect. Ze zijn vaak juist dikmakers.
'Light' betekent soms méér
Het hoeft niet altijd zo te zijn dat light minder calorieën bevat dan gewone producten. Lightproducten bevatten soms zelfs meer calorieën, vet of suiker dan de normale variant. Dat bleek uit onderzoek van de Britse Consumentenbond 'Which?', nadat voedingswaardetabellen op etiketten werden vergeleken.
De Britse Consumentenbond zette onder andere vraagtekens bij de slankheidsclaims van verschillende ontbijtgranen. Kellogg's Special K wordt bijvoorbeeld verkocht onder de kreet 'vetarm'. 'Special K helpt je weer in je jeans', luidt de reclameslogan. Het product zou een laag vetgehalte en weinig calorieën bevatten. In werkelijkheid bevat Kellogg's Special K, inclusief 125 ml melk, evenveel calorieën als Kellogg's Cornflakes. En zelfs méér calorieën dan Kellogg's Bran Flakes.
Ontbijtgranen van Kellogg's als Smacks, Frosted Flakes en Honingringetjes zijn een populair ontbijt bij kinderen. Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bleek dat deze ontbijtgranen veel meer suiker bevatten dan verwacht. De ontbijtgranen zijn zo zoet als snoepgoed. Meer hierover in
Kassa, de Verlenging
.
In lightchips worden de calorieën vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten. Deze zorgen ook voor energie. Ook light-frisdrank levert soms toch nog aardig wat calorieën op. Dit komt omdat vaak slechts een deel van de suiker is vervangen door zoetstoffen.
Van 'light' krijgen we honger
Vaak eten of drinken we méér light dan dat we bij een gewoon product zouden doen. Deze verleiding ontstaat omdat mensen zich minder schuldig voelen wanneer ze meer van light-producten eten. In een experiment door de Cornell University bleek dat 'low-fat' tussendoortjes gemiddeld 11 procent minder calorieën bevatten dan gewone snacks. Consumenten dachten (ten onrechte) dat light-producten gemiddeld 40 procent minder calorieën bevatten.
In een onderzoek van de Universiteit van Alberta, kwam vorig jaar het advies om opgroeiende kinderen niet te veel light-producten voor te schotelen. De stofwisseling van kinderen zou zich niet goed kunnen instellen op laag-calorische voeding.
Light-producten bestaan voornamelijk uit toevoegingen, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Dat gaat ten koste van de voedingswaarde van een product, aldus voedingsdeskundige Meijke van Herwijnen. Het lichaam krijgt door light-producten niet de voedingsstoffen die het nodig heeft. Hierdoor blijft het lichaam om voedingsstoffen vragen. Het gevolg hiervan is dat mensen altijd trek hebben in eten.
Volgens de voedingsdeskundige zorgen light-producten ervoor dat mensen zich futloos gaan voelen, er slechter uit gaan zien, dikker worden en moeilijker kunnen afvallen.
Bron: Leeftijdlozeschoonheid.nl, Dokterdokter.nl
Cola Light of wortelsap?
Hieronder een fragment uit het televisieprogramma 'Najib wordt wakker'. Cabaretier Najib Amhali bezoekt een natuurvoedingswinkel en komt meer te weten over wat light-producten met ons lichaam doen.
Lees hier meer over de
prijsverschillen
tussen biologsche en gangbare producten.
Meer grappige filmpjes over voeding en gezondheid kunt u vinden op
HumorTV
.