Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe beperk je de hoeveelheid data die Facebook over je te weten komt?

05-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Facebook logo 930x520
Facebook weet heel veel over je, en haalt die kennis voor het grootste deel uit de interactie die jij op het platform hebt. De likes die je geeft, de berichten die je deelt en foto’s die je plaatst zeggen allemaal iets over jou. Na gemiddeld 10 likes weet Facebook meer over jou en wat je leuk vindt, dan je collega’s. Bij 70 likes weet Facebook meer over jou dan je vrienden. En geef je 150 likes dan weet het systeem meer dan je familieleden en na 300 likes zelfs meer dan geliefde.
Het Cambridge Analytica schandaal heeft laten zien hoe belangrijk het is om je gegevens op Facebook goed af te schermen. Weet dat Facebook ook data verzameld over mensen die geen Facebookaccount hebben, dus helemaal ontkomen aan de datahonger van Facebook lukt nooit. Maar je hebt er wel degelijk zelf invloed op. 
- Beperk de tijd die je op Facebook doorbrengt. Zo verminder je ook de kans dat je een like, comment of bericht achterlaat op het platform;
- Meld je af van Facebook als je gaat surfen of online shoppen, en verwijder je cookies. Zo beperk je tracking door de Facebookpixel;
- Schakel het delen van je gegevens met andere apps en websites uit. Ga naar Instellingen, dan naar Apps en Websites, dan Voorkeuren: uitschakelen.
Artikel 2_foto 1
- Bekijk wat voor toegang Facebook heeft op je telefoon via de Facebook app die je op je telefoon hebt gedownload.
Voor iPhone: ga naar Instellingen, dan naar Facebook, en schakel het delen van je locatie uit.
Fuik 2_2
- Vervolgens ga je naar je Facebook app, klik op het menu (rechtsonder voor iPhone en rechtsboven voor Android). Instellingen, Accountinstellingen, Algemeen, en zorg dat bij Contacten uploaden je de schuif niet naar rechts hebt staan.
fuik 2_3
In het onderstaande fragment laten we zien hoe Facebook werkt met jouw data.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Grunn1
Grunn17 jun. 2018 - 1:44

En wat doet bnnvara met al die tracking cookies die je moet accepteren om in te kunnen loggen? Wat voor gegevens gebruiken ze van iedereen die hier een account hebben? Wat doen ze ermee en met wie delen jullie die?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!