Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hartaanval in verband gebracht met verkeerslawaai

27-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Verkeerslicht.jpg
Researchers beweren in een onderzoek dat gepubliceerd is in PLoS ONE dat een hartaanval in verband kan worden gebracht met de blootstelling aan verkeerslawaai. Dat dichtbij druk verkeer wonen niet goed voor je hart is, was al bewezen door eerder onderzoek. Dit komt waarschijnlijk door de combinatie van herrie en luchtvervuiling.
Nieuw onderzoek
Dit nieuwe onderzoek was speciaal gericht op de relatie tussen verkeerslawaai en hartaanvallen. Tien jaar lang werden 57.053 mensen gevolgd waarvan aan de hand van hun adresgegevens werd geschat hoeveel zij in aanraking kwamen met herrie. In de periode van het onderzoek kregen 1600 mensen een hartaanval.
Resultaat
Het risico op een hartaanval bleek bij langdurige blootstelling aan verkeerslawaai met 12 procent per 10 decibel te verhogen. Tijdens dit onderzoek werd er ook rekening gehouden met andere risicofactoren zoals leeftijd, sekse, opleidingsniveau en leefstijl, maar het resultaat bleef kloppen.
Oorzaak
Hoe dit nou precies kan, weten de onderzoekers nog niet, maar slaapgebrek en stress door verkeersoverlast kunnen hierin een rol spelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!