Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Grote verschillen: deurwaarder of incassobureau
16-08-2004
•
leestijd 3 minuten
•
50 keer bekeken
•
Het aantal huishoudens dat met een incassobureau of deurwaarder in aanraking komt, is het afgelopen jaar bijna twee keer zo groot geworden. 28% van de huishoudens heeft tegenwoordig wel eens met incassobureaus te maken. Niet alleen meer mensen hebben schulden, de schulden worden ook groter. Alle reden dus om de praktijk van incassobureaus en deurwaarders nader te bekijken.
Incassobureaus.
Incassobureaus hebben
geen
wettelijke status en mogen dus
geen
dwangmiddelen inzetten, terwijl de deurwaarder wel over dwangmiddelen beschikt. Een incassobureau kan dus geen beslag leggen op uw salaris of uw bezittingen, daarvoor moet ook hij een deurwaarder inschakelen.
Het incassobureau probeert u dus op een steeds indringender manier over te halen om een rekening te betalen. Een incassobureau zal meestal akkoord gaan met een betalingsregeling. Bij het voorstellen van deze regeling zal een incassobureau vaak veel informatie vragen over uw persoonlijke leven, uw inkomsten uit werk (of uitkering) en uw salaris. U bent niet verplicht deze informatie te geven. Ook als u de informatie niet geeft zal het incassobureau uiteindelijk wel akkoord gaan met een betalingsregeling.
Als u het niet eens bent met de hoogte van het bedrag kunt u het beste zowel de schuldeiser als het incassobureau aanspreken. Dat is verwarrend, maar niet alle incassobureaus beschikken over uw volledige dossier. Zij krijgen vaak alleen het verschuldigde bedrag en uw adres van hun opdrachtgevers.
De kosten van incasso zijn soms erg hoog en er zijn geen vaste normen voor. Vaak kan u ook geen specificatie van de kosten krijgen.
Als u een schuld in termijnen betaalt zal het incassobureau eerst haar kosten vereffenen, voordat de afbouw van de schuld begint.
Verwarrend is ook dat sommige deurwaarders er ook een incassopraktijk op nahouden. Kijk goed of een bureau dat zich tot u richt als incassobureau of als deurwaarder optreedt. Iemand die zich voorstelt als deurwaarder moet zich kunnen legitimeren. Laat u in geen geval intimideren, blijf rustig nadenken en waarschuw de politie als u bedreigd wordt.
En vergeet niet: betaal uw rekeningen op tijd.
Gerechtsdeurwaarders.
Gerechtsdeurwaarders zijn benoemde ambtenaren van de Kroon met een eigen praktijk. De taak van gerechtsdeurwaarders is om gerechtelijke vonnissen uit te voeren. Als u een deurwaarder op bezoek krijgt is dat meestal een gevolg van een gerechtelijke uitspraak. De deurwaarders van de belastingdienst en van de informatiseringsbank (studiefinanciering), maar ook die van het Centraal Justitieel Incassobureau en van veel gemeenten kunnen zonder gerechtelijke uitspraak dwangmiddelen inzetten.
De gerechtsdeurwaarder komt voor de tenuitvoerlegging van een vonnis een
exploot
brengen. U wordt er eerst van in kennis gesteld dat er een zaak voor de rechter komt. In het geval van een schuld volgt daarna vaak een dwangbevel. De deurwaarder beschikt over dwangmiddelen, zoals loonbeslag of goederenbeslag. Hij kan een deel van uw salaris laten inhouden, maar ook uw goederen in beslag nemen en openbaar verkopen, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de schuldeisers.
Als u het niet eens bent met de inhoud van een dagvaarding, kunt u zich voor de rechter verdedigen. In het geval van organisaties die zelfstandig dwangbevelen kunnen uitvaardigen kunt u in beroep gaan bij deze organisaties zelf. Het zoeken van juridische hulp is verstandig, al is vertegenwoordiging door een advocaat bij zaken die gaan om minder dan 5000 euro niet verplicht.
De deurwaarders hebben vaste tarieven als er eenmaal een gerchtelijke procedure is gestart. Voor de zogenoemde voorgerechtelijke incasso bestaan geen vaste tarieven. Klachten over de kosten van deurwaarders of over hun gedrag kunt u indienen bij de deurwaarder zelf of bij de Kamer voor gerechtsdeurwaarders van de Rechtbank Amsterdam.