Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groenten en fruit kunnen jetlag ontwikkelen

21-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
salade.jpg
Wetenschappers van de Universiteiten van Houston en Californië hebben ontdekt dat bepaalde groenten en fruit net als mensen een dag-en-nachtritme hebben. Als deze groente- en fruitsoorten altijd in een donkere koelkast bewaard worden, kan dit ritme verstoord worden en de productie van een aantal antioxidanten verminderen.
Manipulatie van het licht
De wetenschappers deden een proef met kool, sla, spinazie, courgette, wortel, zoete aardappel en blauwe bessen waarbij ze de hoeveelheid licht in een ruimte manipuleerden. Conclusie is dat de producten een soort jetlag oplopen.
Insecten
Het dag-en-nachtritme kan belangrijk zijn, omdat de gewassen een paar uur voor zonsopgang stoffen aanmaken die insecten tegen gaan. Een van die chemicaliën is het antioxidant glucoraphanin. Hiervan wordt aangenomen dat het kanker tegengaat.
Door groenten in donkere ruimten te bewaren tijdens de transport naar de supermarkt of thuis in de supermarkt, wordt het dag-en-nachtritme van de groenten verstoord. “Het is nog onduidelijk of donkere of lichte lichtomstandigheden de houdbaarheid van groente en fruit verkorten, maar het is nu wel duidelijk dat het in stand houden van het biologische ritme voordelig is voor de resistentie tegen insecten en eventueel ook gezondheidsvoordelen kan hebben”, volgens de onderzoekers. Bronnen: NOS, Rice Universiteit van Houston en Universiteit van Californië
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!