Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gratis plastic tasjes per 1 januari verboden: 5 vragen

29-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1136 keer bekeken
  •  
plastic tas afval 930x520
Vanaf vrijdag 1 januari 2016 mogen winkels niet langer gratis een plastic tas meegeven aan klanten. Wereldwijd worden jaarlijks zo'n 3 miljard plastic tasjes gebruikt. Een groot deel belandt in de afvalbak of wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting.
Hoe zit het nou precies met dit verbod?
We geven antwoord aan de hand van 5 vragen!
1 - Waarom? Om het aantal plastic tasjes dat in omloop is terug te dringen. Zwerfvuil op straat en in zee en verspilling van grondstoffen wordt zo voorkomen. De schade voor het milieu wordt hiermee verkleind.
2 - Een verbod? Ja, dit verbod voor het gratis weggeven van plastic tassen geldt voor alle winkels.
3 - Alle plastic tasjes? Nee, verswaren en levensmiddelen mogen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat. Of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.
4 - Dus betalen? Ja, per 1 januari 2016 mogen er geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen aan de kassa een klein bedrag voor een plastic tas. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen die zij hun klanten laten betalen voor een plastic tas. De richtprijs zoals die in het verbod is opgenomen ligt op 25 cent.
5 - Tassen van ander materiaal? Tassen die zijn gemaakt van papier of andere materialen dan plastic mogen nog wel gewoon gratis worden weggeven bij de kassa.
Ben je het eens of oneens met dit verbod? Als je bent ingelogd kun je hieronder jouw mening kwijt!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

John1313
John13137 jan. 2016 - 18:29

Ik kom net van de Chinees. Stapels, gratis plastic weggooi bakken met het eten erin en om die bakken tezamen mee te nemen een flinterdun tasje voor 10 cent. BELACHELIJK!!! Dit is HET bewijs dat het niet om het milieu maar om de centen gaat.

villadorina
villadorina4 jan. 2016 - 18:03

ik gebruik altijd boodschappentas en heb ook altijd zo'n dun opvouwbaar tasje bij me - maar vandaag bij kleine Turkse groentewinkel losse tomaten, losse uien , daar hangen buiten van die dunne litterzakjes, logisch, hoe moet je dat anders mee naar binnen nemen en hoe moet die man dat wegen,zo'n zakje kostte 10 cent - ik overleef het wel, wilde geen tomatenpuree effect op mijn andere boodschappen, maar volgens mij moet zo'n zakje nog wel gratis worden meegegeven

manwijf
manwijf4 jan. 2016 - 10:31

Nu nog plastic uit de horeca recyclen... De bergen plastic bekertjes en flesjes die na festivals, of een kermis alleen al bv. zo de kukebak ingaan is giga! Daar ben ik echt niets bij als particulier. Typisch Nederlands om eerst bij de kleinverbruiker te beginnen. Ik doe het omdat het goed voelt, maar voor wie? De jeugd fl... zelf alles zo op straat. Het is wel voor hun toekomst! Europees op de agenda zetten zal ook wel niet lukken. Blijft dus een druppel op de gloeiende plaat. Dat is de realiteit.

John1313
John13133 jan. 2016 - 10:46

Weer zo'n maatregel waarbij het milieu gebruikt wordt om centen uit je zak te kloppen. Oh ja, ik weet het, je mag niet tegen zijn want milieu is belangrijk.Laat me niet lachen, wat een hypocriet beleid. De winkelier krijgt de tasjes echt niet gratis aangeleverd dus de opbrengsten zijn daar al. Als de overheid er nu eens voor zorgt dat het oude plastic efficiënt wordt ingezameld en gerecycled dan zijn ze beter bezig. Zo'n milieutaks helpt echt niet.

riet2644
riet26442 jan. 2016 - 10:16

Dat er zoveel zwerfvuil komt ligt niet alleen de plastic zakjes. Waarom al die ophef? Het zou beter zijn dat het grofvuil tegelijkertijd wordt opgehaald met het huisvuil, dan komt er wellicht minder zwerfvuil! Vroeger kon je het grofvuil gewoon bij het huisvuil aan de straat zetten, dat werd dan tezamen opgehaald. We betalen gemeentebelasting, milieurecht en het ophalen van de containers/zakken! Dit alles is veel te duur! Dit kan grotendeels de reden zijn, dat er zwerfvuil komt en daarom maar alles in de bossen of langs de straat gooit. Het zou niet overbodig zijn, als men iets meer tijd neemt aan de opvoeding van onze kinderen. Dit zou er ook deels aan kunnen bijdragen!

jan48288
jan482881 jan. 2016 - 20:39

Deze wet zal heus het probleem niet oplossen. op veel plaatsen zie vuilnisbakken uitpuilen omdat ze niet tijdig leeggemaakt worden (hier wordt op bezuinigd) vervolgens valt er van alles langs en wordt er gewoon langs gegooid. vuil trekt vuil aan. Ook handhaving van het wegwerpen van vuil zou helpen. maar dat kost geld en wordt dus niet gedaan.

brontosaurus
brontosaurus1 jan. 2016 - 18:28

Ik gebruik een boodschappentas, die al minstens 36 jaar oud is. Hij ziet er niet uit, gerafeld en verschoten kleuren, maar ik blijf hem gebruiken. Van oorsprong zat er een plastic losse bodem in, maar die heb ik gelijk al vervangen door een stuk triplex. Verder zit er een opgevouwen Radartas in en een heleboel plastic zakken om mijn groenten en fruit in te verpakken. Af en toe moet je zo'n zak weggooien omdat er teveel stikkers op zitten. Gelukkig komen er steeds meer papieren zakken bij de supers te liggen. Toen ik jong was gingen wij naar de afhaalchinees met onze eigen pannen en plastic bakjes. Had tevens als voordeel dat ze de maat kwijt waren en daardoor kreeg je vaak grotere porties mee.

maya coeja
maya coeja1 jan. 2016 - 16:32

Hele maal mee eens.Maar als men vroeger boodschappen deed nam men zelf een stevige tas mee, toen waren er geen plastic tasjes,overal ligt die troepkijk eens bij de op en afritten

van kasteel
van kasteel1 jan. 2016 - 15:15

Een boete geven voor de troep die men op straat gooit

plebpleb
plebpleb1 jan. 2016 - 13:34

De Kassa-site blijft 'n ramp...Gewoon ingelogd en krijg 'n andere site...Reactie op plastic zakjes...Dan mogen ze ook alle opgelaten plastic ballonnen ook verbieden die in de lucht worden losgelaten...Die zijn de grootste vervuilers die men ook helemaal  verboden mogen worden...  

rodenbos
rodenbos1 jan. 2016 - 12:07

mensen we worden weer bedonderd waar we zelf bij zijn volgens mij betalen we wel al drie keer voor verpakkingDat het zwerfvuil word ligt aan de mensen die het overal maar gooien betaald of nietje moet eens op een route rijden waar veel schoolgasten fietsen wat je daar allemaal vind.Het is een gebrek aan je opvoeding en meer niet

cieta
cieta1 jan. 2016 - 12:01

Waarom geen papieren tassen?Ik denk dat de meeste mensen gewoon 5 of 10 cent betalen voor een plastic tasje en dan komt het toch weer in het milieu terecht.Maar wat 'panter' schrijft,laat ze die blister-verpakkingen,waar je bijna een kist met gereedschap bij nodig hebt, maar eens 'n stuk minder maken.

heinrich12345
heinrich123451 jan. 2016 - 11:49

laat ze ook al die blisterverpakkingen verbieden. Dat is pas verspilling. De kleinste artikelen zitten in enorme blisters waarvoor je een tas nodig hebt om dit mee te nemen. Het artikel zelf past in je jaszak. En dan al dat smakeloze speelgoed met enorme blisterverpakkingen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het valt mij op dat altijd de consument het haasje is en fabrikanten en leveranciers vrijuit gaan.

weetnietveel
weetnietveel1 jan. 2016 - 11:49

Jaren geleden is er al verpakkingsbelasting in het leven geroepen dat stond altijd onder aan de bon, later stond het er niet meer op maar ik heb nooit gelezen dat het afgeschaft is dus volgens mij betalen we er al voor.

jo-an
jo-an1 jan. 2016 - 11:49

Bij action gaan ze 5 cent vragen , ik ben bang dat dat te weinig is, mensen betalen die 5 cent al snel, 25 cent zou beter zijn

1 Reactie
John1313
John13133 jan. 2016 - 10:41

Volgens mij is dat 3 cent maar dat wordt 5 cent als je contant betaalt en alleen een tasje koopt. Koop je iets van b.v. € 1,99 en je neemt een tasje is dat samen dus € 2,02 en is het tasje alsnog gratis als je niet pint.

opuntia
opuntia1 jan. 2016 - 11:35

Bij de LIDL waren de komkommers niet verpakt in een folie.Dat is ook niet nodig.Nu  gaan zij ook mee met het verpakken van komkommers in folie zoals Albert Hein al jaren deed.Binnenkort worden misschien de aardappelen ook verpakt in folie!Wat een onzin om folie om een vrucht te doen terwijl die vrucht zelf al voor de verpakking zorgt.

1 Reactie
jan48288
jan482881 jan. 2016 - 20:31

dit verpakken heeft er mee te maken dat ze dan langer vers blijven.

pk49
pk491 jan. 2016 - 11:17

als regelmatig bezoeker van AH en de plaatselijke boerderij winkel valt me de enorme hoeveelheid plastic waarmee AH zijn producten verpakt waar de boerderijwinkel eenvoudige papierenzakjes gebruikt.ZElfs het eenvoudigste varkensrollade zit bij AH verpakt in dubbele plastic verpakking,waarmee je eerst een worstelpartij moet ontketenen om eruit te krijgen.

mjklugt
mjklugt1 jan. 2016 - 9:44

Hypocriet die regering, plastic is milieu vervuilend dus moet het minder. Ben ik mee eens maar dan moet het niet zo zijn dat als je er voor betaald dat het milieu wel aangetast mag worden!!!

joeppnieuw
joeppnieuw30 dec. 2015 - 20:59

100 procent mee eens. Weg met plastic. Iemand nog tips voor een duurzame boodschappentas, formaat AH plastic tas? Die ze verkopen vind ik iets te ruim

3 Reacties
micbas
micbas30 dec. 2015 - 22:50

Bij Blokker verkopen ze stevige boodschap tassen. Wij gebruiken altijd de tas van Toys XL.En voor het probleem met de plastic tasjes hebben ze bij Zeeman een geweldige oplossing. Daar kan je voor €1,- een nylon tasje in een hoesje kopen die makkelijk in je jaszak past. Zo heb  je altijd een tasje bij de hand voor als je onverwacht iets koopt. En, wat het helemaal zo goed maakt, als het tasje stuk of zelfs alleen vies is dan mag je hem gratis omruilen voor een nieuwe.

iljaha
iljaha1 jan. 2016 - 18:56

Bij C&A heb ik een tas van bio-katoen gekocht: heel dun, dus makkelijk klein op te vouwen en mee te nemen in een tas, maar bere sterk.

jan48288
jan482881 jan. 2016 - 20:36

dit is weer zo'n nieuwe wet waar weer geen handhaving bij gedaan wordt. de consument betaalt gewoon voor het tasje en klaar is kees. het probleem zit niet bij het tasje maar bij de overheid. ze klagen dat er veel zwerfvuil is maar als de openbare vuilnisbakken in de winkelstraten maar een keer per week worden leeggemaakt dan puilen ze uit en valt er van alles langs. vervolgens gooit de volgende de rotzooi er ook weer langs. vuil trekt vuil aan.

moost01
moost0130 dec. 2015 - 15:38

Eens. Alleen vraag ik me af: Bij nr2 staat "verbod geldt voor alle winkels".Krijg je op de markt bij het kopen van bijvoorbeeld fruit/groente/vlees nog wel een gratis plastic tas mee ?? Bij een bestelling bij een afhaalrestaurant of bezorgdienst ?? (chinees/shoarma/pizza/snackbar)Of valt dat niet onder "winkel" ??

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!