Kassa

Geld tekort aan het einde van de maand? Met deze tips niet meer!

24-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3063 keer bekeken
  •  
Heb jij moeite met het organiseren van je financiën? Kom jij daardoor wel eens in de problemen? Kassa bezocht ‘Voor Niets Gaat De Zon op’, een festival voor wie op de kleintjes wil letten en ging op zoek naar een aantal tips om ervoor te zorgen dat je meer overzicht krijgt in je financiële situatie zodat je niet voor verrassingen komt te staan aan het eind van de maand.
Weekbudget
Volgens Renate Slagter van Stichting Knip is het belangrijk dat je overzicht creëert. Ga aan het eind van het jaar altijd even zitten voor het komende jaar. Houd je geldstroom bij en daarbij zowel de inkomsten als de uitgaven. Wat verwacht je allemaal en wat zijn alle regeltjes. Het lijkt een open deur, maar veel mensen stellen het uit omdat het zo complex lijkt. Maak, nadat je een overzicht hebt, een weekbudget. Met dit weekbudget ga je “spelen” zodat je elke week weer met dat budget uitkomt. Dat weekbudget houd je bij in je kasboekje. In dit kasboekje noteer je elke uitgave die je doet.
Zeg de sportschool op
Monica van Mijn Financiële Huishoudster  noemt de mens meer een donateur van de sportschool. Het kost je namelijk veel geld, terwijl je het makkelijk thuis zou kunnen doen. Het is mogelijk thuis oefeningen te doen zonder er ook maar een cent aan uit te geven. Denk hierbij aan het vo lgen van trainingen via YouTube tutorials en buiten hardlopen.
Minder boodschappen in een keer
Doe maar voor vijf dagen boodschappen in plaats van zeven. Er komen in een drukke week altijd dingen tussendoor. Het is zonde als je dan eten weg moet gooien. Er blijven meestal restjes over van de vorige maaltijden, die kun je ook de dag erna nog opwarmen voor een lekkere maaltijd.
Abonnementen
Volgens Monica kun je geld besparen op abonnementen. “Bel om het op te zeggen!” Of je je abonnement nou wil opzeggen of niet, bel naar het bedrijf met de mededeling dat je op wil zeggen. 9 van de 10 keer krijg je dan een aanbieding met soms wel 50% korting. Dit is een handige tip voor als je veel geld kwijt bent aan verschillende abonnementen. Denk hierbij aan het abonnement van je mobiele telefoon maar ook aan dat van tijdschriften.
Ook met weinig geld, kun je lekker (en gezond) eten
Mensen kiezen vaak de gemakkelijke weg. Een pakje kopen in de supermarkt is makkelijker dan dat je het zelf maakt. Wel kost je dit veel meer geld. Sanne Scheltena van Greendreamster , actief met het project Goed eten met een klein budget , zegt dat pannenkoekenbeslag zelf maken net zo makkelijk is. Het is vaak nog lekkerder en het scheelt je in uitgaven. Gebruik de bladeren van planten en groenten. Denk hierbij aan paardenbloembladeren en bladeren van bietjes. Hiervan kun je een lekkere pesto maken of een frisse salade. 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

nico74
nico742 jan. 2017 - 17:17

Verhuis naar India. ==> https://www.spaarrentesvergelijken.net/sparen-2/goedkoop-en-goed-leven-ga-naar-india/

wombatjuh
wombatjuh25 jun. 2016 - 8:42

Overzicht.... weten is macht !!! zeker weten Dat is wat ik mijn cliënten ook aanleerde, wat is je inkomen, kan dat omhoog? (een vergeten pensioen  - een toeslag?) wat zijn je uitgave, je vaste lasten? kunnen die minder? inkomen min uitgaven = spaargeld/huishoudgelden bereken deze per DRIE maanden, deel die door 13(veel mensen delen het door 4 maar dan kom je toch echt de 13 de week te kort)zorg dat je geld apart houd voor onverwachte onkosten van zorgverzekeraar, kapotte wasmachine enzokijk wat er in de reclame is en bepaal daarna je weekmenu, maak een boodschappenlijstje en houd jezelf daaraanga voor de goedkope versie, is kip goedkoper dan de biefstuk uit de reclame, neem dan de kipmaar ook zelf pannenkoekmeel maken, daar draai je je hand toch niet voor om?hoe houd je je meel lang goed? nu doe het in een goed afsluitbare zak, zet het in de diepvries! geen vieze beestje hoor...heb je bijvoorbeeld stink schoenen, spuit daar geen dure geurtjes in maar doe ze in een goed afsluitbare zak en doe ze een nacht in de diepvrieslaat ze eerst op kamertemperatuur komen en ze stinken niet meer....de bacterie die de geur veroorzaakte is nu dood..koop een goed koffiezetapparaat, geen Senseo is omgerekend per bakje koffie wel heel duur koop geen zakjes kant en klare sla maak het zelf, zo ook geen kant en klare geschilde aardappeltjes, of prei of .... is omgerekend heel duur.tegenwoordig zijn de tubes tandpasta van "plastic" en er komt echt niets meer uit, knip de tube een door de helft, kan je bijna nog een week vooruiten zo ook met handcrèmes, verder geloof niet alles wat de reclame zegt, wees prijsbewust, ga een naar een goedkopere winkel, ga samen met een buurvrouw/vriendin/moeder, rij eens om de beurt met de auto. Weet wat je voorraad is, kijk eens op kliekipedia, voedselbankrecepten en zo zijn er veel sites op internet te vindenmaar mijn "gouden" tip is toch...... stop een briefje in je portemonnee met de tekst: HEB IK DAT ECHT NODIG?  en bekijk het eens voor je bij de kassa gaat staan om af te rekenen.......... succes allemaal

4 Reacties
henk pieters
henk pieters25 jun. 2016 - 20:51

Mag ik weten wat je rookt of gebruikt? Dit is toch niet serieus hoop ik....Leuk voor 2 verdieners, of studenten die nooit geleerd hebben om met geld om te gaan... Mensen die elke euro cent moeten omdraaien, lachen om dit esotorisce gepraat, wordt wakker, of nog beter ga zelf eens proberen rond te komen met je tips van een bijstandsuitkering. En dan 6 maanden. Dat is wat ik mijn cliënten ook aanleerde, wat is je inkomen, kan dat omhoog?   Welke clienten? Waarschijnlijk zij die je kunnen betalen.....niet mensen die echt hulp nodig hebben, en niet dit gezweef......

borg queen
borg queen26 jun. 2016 - 10:48

Geheel met je eens Henk. Hier moeten we met zijn tweeën rondkomen van één WAO- uitkering, plus toeslagen. Totaal net onder bijstandsniveau. Man al 16 jaar werkloos en niemand wil hem meer. Geen toeslag, want volgens bepaalde regels hebben we dan toch nog "te veel" inkomen. Ik krijg over 7 of 9 jaar AOW en dit nu maar de helft, want er is geen partnertoeslag meer. Manlief is 18 jaar jonger dat ik. Reken maar uit waar we het dan mee moeten gaan doen. Alles gaat omhoog, behalve het inkomen. Meneer/mevrouw wombatjuh heeft hier geen probleem mee. Die leeft goed van de problemen van anderen.

henk pieters
henk pieters27 jun. 2016 - 0:41

Helemaal met je eens borg queen.Kassa is een leuk programma, kijk er graag naar, maar als ik de "problemen"zie die besproken worden, de belbus, denk ik vaak, had ik die problemen maar.......Zoals jullie, moet ik rondkomen van een lage ww uitkering, v.a. 1 augustus weer van bijstand, ik overleef, omdat ik sinds 1984 al zweef tussen, bijstand, uitzendbaantjes, ww, melkertbaan, ww, bijstand. De dagelijkse stress, om rond te komen, eet je op.De regeltjes, het constante negativisme waar je tegen op moet boxen, de goed bedoelde onzin, zoals in dit artikel die je voor je kiezen krijgt, want uiteindelijk als je maar wilt.....dan lukt het wel... Ik zou wel eens een test willen bij Kassa, waar een aantal mensen die voor Kassa werken, 6 maanden proberen rond te komen van een ww of bijstandsuitkering, en hoe ze overleven. Incl alle bureaucratische rompslpmp waar ze tegen aanlopen. Dat zal pas interessante tv opleveren. Kassa redactie jullie lezen mee....nemen jullie de handschoen op?

boosje
boosje4 nov. 2016 - 13:03

Helemaal mee eens, Henk! Veel mensen die er niet mee te maken hebben kunnen zich niet voorstellen wat het is om van het bijstandsniveau te moeten rondkomen. Het allereerste wat moet gebeuren is: onze geachte beleidsmakers een jaar op dat niveau parkeren onder blokkering van al hun tegoeden en reservepotjes, zodat ze het echt met die paar schamele euro's moeten doen. En ze dan ook het aanvraagcircuit in sturen, zodat zij aan den lijve ondervinden wat het is om vernederd en van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Want armoe is meer dan alleen veel te weinig geld: het is ook de minachting van de buitenwereld waar je mee te maken krijgt, al is dat hier een beetje buiten het onderwerp. De meeste van de tips kende ik allang, dat heb je met 30 jaar minima-ervaring allemaal al drie keer gezien. Toch kan het geen kwaad om de mensen af en toe bij de les te houden om het overzicht te bewaren. Dat kan betalingsachterstanden voorkomen bij nieuwkomers in de wondere wereld van het minimum.....

christin
christin24 jun. 2016 - 17:19

bezuinigen op mijn eten is geen probleem, ik maak 3 gerechten van 1 pond gehakt. Zoals een pastasaus,  soepballetjes en een paar gehaktballen. Verder eet ik een paar dagen per week brood als avondmaaltijd. Ik kom maandelijks dus niet te kort vanwege het eten kopen maar door de hoge vaste lasten en onverwachte rekeningen van zorgverzekeraars. Dat eigen risico is een ramp. Ik ben constant aan het betalingsregelingen treffen ook met de belasting die steeds huurtoeslag terugvordert. Ze kennen mijn jaarinkomen want heb alleen AOW en een mini pensioentje en toch flikken ze het om mij steeds in de problemen te brengen. 

1 Reactie
boosje
boosje4 nov. 2016 - 13:06

Precies! De hoge vaste lasten zijn in Nederland de molensteen om de nek van veel mensen. Het eigen risico moet wel, en wel zo snel mogelijk. Steun dus het initiatief van het Nationaal Zorgfonds (google daarop en teken de petitie!) en stem in maart op een partij die van het eigen risico af wil, welke, daar ga ik niet over.

gerardvantol
gerardvantol24 jun. 2016 - 15:24

De beste oplossing zou zijn als de Nederlandse overheid zich eens bewust wordt, dat ze veel te vel geld afroomt van de burgers.

henk pieters
henk pieters24 jun. 2016 - 14:42

Met alle respect, heeft schrijver van dit artikel en de in het artikel genoemde stichtingen en festivals, wel eens gehoord van het fenomeen Voedselbank?????Het artikel geeft wel een heel eenzijdig beeld van hoe je met geld kunt omgaan/geld kunt overhouden.

1 Reactie
wombatjuh
wombatjuh25 jun. 2016 - 8:14

en heb je de voedselbank, krijg je eten wat je niet lust, ruil het eens met buren/familie/vrienden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!