Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geld tekort aan het einde van de maand? Met deze tips niet meer!

24 jun 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Heb jij moeite met het organiseren van je financiën? Kom jij daardoor wel eens in de problemen? Kassa bezocht ‘Voor Niets Gaat De Zon op’, een festival voor wie op de kleintjes wil letten en ging op zoek naar een aantal tips om ervoor te zorgen dat je meer overzicht krijgt in je financiële situatie zodat je niet voor verrassingen komt te staan aan het eind van de maand.
Weekbudget
Volgens Renate Slagter van Stichting Knip is het belangrijk dat je overzicht creëert. Ga aan het eind van het jaar altijd even zitten voor het komende jaar. Houd je geldstroom bij en daarbij zowel de inkomsten als de uitgaven. Wat verwacht je allemaal en wat zijn alle regeltjes. Het lijkt een open deur, maar veel mensen stellen het uit omdat het zo complex lijkt. Maak, nadat je een overzicht hebt, een weekbudget. Met dit weekbudget ga je “spelen” zodat je elke week weer met dat budget uitkomt. Dat weekbudget houd je bij in je kasboekje. In dit kasboekje noteer je elke uitgave die je doet.
Zeg de sportschool op
Monica van Mijn Financiële Huishoudster  noemt de mens meer een donateur van de sportschool. Het kost je namelijk veel geld, terwijl je het makkelijk thuis zou kunnen doen. Het is mogelijk thuis oefeningen te doen zonder er ook maar een cent aan uit te geven. Denk hierbij aan het vo lgen van trainingen via YouTube tutorials en buiten hardlopen.
Minder boodschappen in een keer
Doe maar voor vijf dagen boodschappen in plaats van zeven. Er komen in een drukke week altijd dingen tussendoor. Het is zonde als je dan eten weg moet gooien. Er blijven meestal restjes over van de vorige maaltijden, die kun je ook de dag erna nog opwarmen voor een lekkere maaltijd.
Abonnementen
Volgens Monica kun je geld besparen op abonnementen. “Bel om het op te zeggen!” Of je je abonnement nou wil opzeggen of niet, bel naar het bedrijf met de mededeling dat je op wil zeggen. 9 van de 10 keer krijg je dan een aanbieding met soms wel 50% korting. Dit is een handige tip voor als je veel geld kwijt bent aan verschillende abonnementen. Denk hierbij aan het abonnement van je mobiele telefoon maar ook aan dat van tijdschriften.
Ook met weinig geld, kun je lekker (en gezond) eten
Mensen kiezen vaak de gemakkelijke weg. Een pakje kopen in de supermarkt is makkelijker dan dat je het zelf maakt. Wel kost je dit veel meer geld. Sanne Scheltena van Greendreamster , actief met het project Goed eten met een klein budget , zegt dat pannenkoekenbeslag zelf maken net zo makkelijk is. Het is vaak nog lekkerder en het scheelt je in uitgaven. Gebruik de bladeren van planten en groenten. Denk hierbij aan paardenbloembladeren en bladeren van bietjes. Hiervan kun je een lekkere pesto maken of een frisse salade. 

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!