Follow up: Stilzwijgende verlenging abonnementen. Staatssecretaris erkent probleem.
24-06-2005
• leestijd 2 minuten
Staatssecretaris van Karien van Gennip van economische zaken kan zich goed voorstellen dat consumenten het stilzwijgend verlengen van abonnementen als een probleem ervaren. In een reactie aan Kassa komt ze met twee praktische ideeën om de positie van de consument te versterken.
Kassa besteedde
op 7 mei jl.
aandacht aan het feit dat 40 % van de mensen een abonnement hebben op een tijdschrift of een dienst, alleen maar omdat ze het vergeten zijn op te zeggen. In Frankrijk zijn bedrijven sinds kort wettelijk verplicht om een klant te waarschuwen dat het abonnement automatisch zal worden verlengd als hij of zij geen actie onderneemt. Kassa liet zien dat zo’n regeling ook makkelijk in de Nederlandse wetgeving valt in te passen.
Staatssecretaris van Gennip reageerde 17 juni jl. op de uitzending. Ze ziet deze waarschuwingsplicht als een mogelijkheid, maar ziet als nadeel “de enorme administratieve lasten voor bedrijven”. Zij kan zich een tussenoplossing voorstellen: alleen als iemand dat bij het aangaan van een abonnement zelf heeft aangegeven, wordt hij of zij gewaarschuwd. Ook kun je denken aan de mogelijkheid om abonnees/consumenten het recht te geven een abonnement op korte termijn en kosteloos op te zeggen nádat een abonnement opnieuw (stilzwijgend) is verlengd voor een bepaalde termijn.Ze gaat op korte termijn met haar collega minister Donner van Justitie bekijken welke mogelijkheden het Burgerlijk wetboek de consument op dit punt kan bieden.
Het Nederlands Uitgevers Verbond gaat naar aanleiding van de Kassa-uitzending eind juni een werkgroep bij elkaar halen. In die groep van betrokken uitgevers gaan de problemen in kaart gebracht worden en de mogelijke oplossingen. Wanneer dat tot resultaat leidt kon de woordvoerster van het NUV niet zeggen.Martijn van Dam, tweede kamerlid voor de PvdA, zal de zaak komend najaar in het parlement aan de orde stellen. Volgens hem zouden al dit soort contracten moeten worden omgezet in contracten voor onbepaalde tijd met een heel korte opzegtermijn. Dan kan je altijd overal binnen een of twee maanden van af en dan is een waarschuwingsplicht niet nodig.