Fietsen in grote stad ongezond
29-09-2011
• leestijd 1 minuten
Mensen die dagelijks fietsen door grote steden hebben meer roetdeeltjes in hun longen dan wandelaars. Deze conclusie presenteerde de professor Jonathan Grigg op een congres over longziekten.
Onderzoek
Wetenschappers onderzochten tien gezonde, niet-rokende mensen uit Londen van de leeftijd 18 tot 40 jaar. De helft van hen fietste dagelijks naar het werk, de andere helft ging te voet. De onderzoekers verzamelden sputummonsters en analyseerden de hoeveelheid roet in de macrofagen (cellen die lichaamsvreemde stoffen afvoeren). Dit is een graadmeter voor de vervuiling van iemands longen.
Gevolgen
Het inademen van roetdeeltjes zou allerlei schadelijke effecten kunnen hebben. Het zou kunnen dat er hartproblemen optreden en de longfunctie zou kunnen verminderen. Op dit moment worden de exacte gevolgen nog onderzocht.
2,3 keer zoveel roet
Fietsers hadden 2,3 keer zoveel roet in hun longen. Het verschil was zelfs bij de kleine hoeveelheid proefpersonen significant. De kans dat het verschil op toeval berust is volgens de onderzoekers nihil: minder dan één procent. De longfunctie was bij de fietsers en wandelaars gelijk.
Roetvrije fietsroutes
Onderzoekers wijten het verschil aan het feit dat fietsers dieper en vaker inhaleren terwijl ze zich dichtbij auto's bevinden. Ze pleiten voor fietsroutes die verder van de autoweg verwijderd zijn en dus meer roetvrij zijn.
Bron:
Medischcontact.artsennet.nl /
Parool.nl