Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Feestdagen Special

22-12-2008
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
4329008.jpg
De feestdagen staan bekend om de etentjes met familie en vrienden. We koken, wokken, grillen, bakken en braden er op los. Het vele eten gaat bijna nooit helemaal op en aan het eind van de feestdagen houden mensen dan ook veel voedsel over. Lees hier tips over wat te doen met kliekjes.
Kliekjes
Peter van Iersel : Tweede kerstdag doen we het rustig aan met een mooie film of het luisteren naar de top 2000. Tussendoor eten we de kliekjes in de koelkast geleidelijk op. Eerst een kop soep en daarna een cocktail. Daarna de restanten konijn met brood en kruidenboter. Daarna de restanten van de ijstaart en een kopje koffie. Verschil met eerste kerstdag: eten met het bord op schoot!
Jan de Mooij: Als je genoeg hebt van je kliekjes geef het dan aan de vogels of gooi het gewoon weg. Nog niet genoeg van je kliekjes? invriezen en later opeten. Je kan kliekjes voorkomen door eerste kerstdag uitgebreid te eten en tweede kerstdag benutten om de kliekjes op te eten.
Recepten voor kliekjes
Anna Aalders : De kliekjes die bij mij overblijven worden verwerkt tot hussel . Het gaat als volgt:  Leg onder in een schaal restjes vlees met wat jus. Daar bovenop groenten die bij elkaar passen en bedek het geheel met aardappelpuree. Zorg dat alle resten lekker gekruid zijn. Bedek het geheel met twee gerkuimelde beschuiten, twee eetlepels geraspte kaas, fijn gesneden peterselie en wat olijfolie. Meng deze laatste laag goed door elkaar en strooi het over de aardappelpuree. 20 minuten in de oven op ± 200 graden en dan is het klaar.
Gonnie: Je kunt een salade maken van kliekjes aardappelen, groente en fruit met sladressing te serveren. Doe er eventueel wat kerry en paprikapoeder bij. Restjes gebakken vlees mengen en serveren met een vleessaus.
Van Kolck : Maak van de kliekjes een hartige taart . Leg deze in de koelkast en je hebt een feestelijke maaltijd voor bijvoorbeeld oudjaar.
H.A. Blansjaar : Kliekjes van kerst kun je in porties invriezen en bewaren tot oudjaarsavond . Van overgebleven soep kun je ragout maken door de soep te binden met maizena. Afhankelijk van de soep kun je ingredienten toevoegen als garnalen of kleine champignons. Met kliekjes van vlees en gevogelte kun je makkelijk een nieuw gerecht op tafel zetten. Rollade is bijvoorbeeld koud erg lekker met wat pesto.
J. Stehouwer: Ik eet kliekjes de volgende dag met soep vooraf en wat verse salade.
A. Vogelenzang : Met kliekjes vlees kun je sandwiches maken met sla, fritesaus, etc. Van kliekjes groente, vlees en een bouillonblokje kun je groentesoep maken. Van een overgebleven kerststol kun je een broodschotel of wentelteefjes maken. Overgebleven cake in blokjes snijden en in een glas doen. Druppel er wat drank over en voeg fruit en slagroom toe.
Trijna Cetiner : Neem een pakje bladerdeeg en doe in elk plakje 1-2 eetlepels kliekje. Vervolgens een kwartier in de oven en je hebt voor 'derde' kerstdag een heerlijke maaltijd.
Piet Blankestijn : Zorg voor een pizzabodem en gebruik de kliekjes om een pizza mee te maken. Bij veel overgebleven groenten kun je altijd een lekker soepje maken.
Ans Burger : Veel kliekjes lenen zich er uitstekend voor om als broodbeleg te dienen. Lekker voor naar school of werk.
Ria Visser : Kliekjes verwerk ik in de wok of in ovenschotels . Ook gebruik ik de ActiFry voor aardappels. In de laatste acht minuten gaan de kliekjes groente en vlees ook in de ActiFry.
B. Hoppenbrouwers: Rommeltje op brood: ik haal wat gehakt en roerbak dit met de kliekjes groente. Daarna aardappelblokjes, champignons en een bouillonblokje toevoegen. Heerlijk op brood!
Franka Kouwenberg : Bak dezelfde avond het vlees van het gourmetten in een braadpan met bijvoorbeeld kruidenboter. Voeg kliekjes van champignons, uien en paprika toe. Je hebt een heerlijke roerbakschotel .
Inge Huisman : Ik maak van de kliekjes (groente en vlees) een heerlijke bami .
Cees: Alle kliekjes in blokjes snijden en samen met een ui roerbakken . Misschien een vreemde combinatie, maar wel lekker.
Emiel Mostert : Maak van de kliekjes kroketten . De kliekjes vermalen of binden met wat gesmolten boter en vermengen met veel bloem en een beetje bouillon. Vervolgens maak je er de vorm van een kroket van en rol je het door panneermeel. Je rolt het geheel daarna door een ei en nog eens door paneermeel. Niet meer dan vier kroketten tegelijk Vijf minuten frituren in vet of olie van 175 graden.
Nicole Moonen : Ik kijk in het grote kliekjesboek (uitgeverij de Boekenmakers). Je kan erg veel met kliekjes maken.
Cisca Boudewijn : Vleesrestjes met bijvoorbeeld ui, knoflook en chilisaus in de keukenmachine tot een smeuige pasta malen. Een plakje bladerdeeg dunner uitrollen en door vieren delen. Elk plakje in het midden iets opruimen en vervolgens een beetje pasta erin doen. Dubbel plakken met ei of eiwit en het randje aandrukken met een vork. Daarna het geheel bestrijken met ei en in de oven bakken. Groenterestjes zijn goed te verwerken in een omelet of salade.
Marie-Anne:  Elke week maakte mijn tante een ' jachtschotel '. Ze bewaarde de kliekjes elke dag en deed het in laagjes in een ovenschotel. Aardappels bij aardappels, groente zoveel mogelijk bij elkaar en anders nog een laagje aardappels. Vervolgens paneermeel er bovenop, een paar klontjes boter en in de oven.
Marie-Anne : Alle kliekjes kunnen dienen voor salades en soep. Zelf maakte ik ooit ' Rutsoep '. Ik had geen cent te makken en een huis vol visite. Ik gebruikte mijn voorraad bouillonblokjes , een pak diepvriesspinazie en een restje fijngesneden sudderlap. Eigenlijk alles wat eetbaar was, ging de pan in. Als laatst wat kruiden en specerijen toevoegen. Het was groot succes.
Marie-Anne : Restjes oud brood uitrollen en een heel dun laagje olie met kruiden er op smeren. Even in de oven bakken en je hebt heerlijke toast . Overgebleven vleeswaren in kleine stukjes snijden en mengen met een uitje, appel en wat mayonaise of yoghurt. Smaakt lekker op stokbrood.
Ellen : Kliekjes vlees van het gourmetten in reepjes snijden en met shoarmakruiden bakken. Lekker bij hutspot. Restjes van groente mengen met een uitje en wat knoflook en een grote omelet van maken. Lekker met brood en salade.
Marie-Anne: Van een restje paté of leverworst maak je een heerlijke levermousse door een scheutje port/cognac met sinasappelsap.
Marie-Anne: Fruit, dat op moet met wat yoghurt en citroensap in de blender . Eventueel wat suiker erbij doen. Restjes groente in de blender met een beetje tabasco, peper, zout en citroensap.
Kliekjes naar goede doelen
Dora Schuur : Ik geef de kliekjes aan vogeltjes, eendjes en andere dieren die het willen eten. In de winter is het moeilijker voor dieren om aan voedsel te komen.
Els Rijkse : Breng je kliekjes naar iemand die alleen is of naar iemand die afhankelijk is van de voedselbank . Als je deze mensen kent kun je ze natuurlijk ook thuis uitnodigen op 'derde kerstdag'.
Maud van der Linden : Op de school van mijn zoon gaan kerstkliekjes naar de daklozenopvang . Zo hebben ook zij een heerlijk kerstdiner.
Warner en Jos : Elk jaar op tweede kerstdag nodig ik iemand uit, die het niet zo goed heeft, om bij mij te komen eten. De kliekjes worden gebruikt en eventueel aangevuld tot een volwaardig kerstdiner . Dit maakt een ander blij en mij ook.

Meer over:

de gouden tip
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!