Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Enge beestjes op de camping

09-06-2005
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
498711.jpg
Waar je ook staat met je camper, caravan of tent: enge beestjes tref je op iedere camping aan. Hieronder worden de meest voorkomende genoemd, met nuttige tips voor als je onverhoopt geprikt of gebeten wordt. Over bijen, slangen, teken en andere ongenode campinggasten.
Bijen komen overal voor. Als je ze met rust laat, kan er niet veel gebeuren. Ze kunnen maar één keer steken en dat zullen ze ook doen als ze dat nodig vinden. Wespen kunnen veel vaker steken dan één keer. Bijen en wespen zullen zich bedreigd voelen als je drukke bewegingen naar ze maakt. Raak dus nooit in paniek en blijf gewoon rustig. Word je toch gestoken haal dan de angel eruit. Doe het met een pincet, daarmee voorkom je schade aan de angel en kan het gif zich niet verder verspreiden.
 
Een steek behandel je met een verzachtende crème, zalf of lotion. Azijn voldoet ook. Meestal zullen de symptomen niet levensbedreigend zijn. Kijk echter uit met steken in de mond, tong of keelholte. Daar kun je het  benauwd van krijgen omdat de ademwegen mogelijk afgesloten worden. Mensen met een allergische aanleg  moeten wel extra oppassen, omdat het gif voor vervelende reacties kan zorgen. Een antihistamine tablet kan in een dergelijk geval uitkomst bieden. (Dit onderdrukt de allergische reactie.) Antihistamine is verkrijgbaar bij elke drogist.
Muggen zijn hinderlijke diertjes. Ze zuigen bloed en kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen. Voorbeelden hiervan zijn malaria en dengue (of knokkelkoorts). Deze komen in Europa gelukkig niet voor. Maar ga je toch op reis naar een gebied met een hoge malariafactor zorg dan voor malariatabletten. Dengue is een virusziekte waar nog geen vaccin tegen gevonden is.
Voorkom slapeloze nachten en bescherm je met een klamboe of gebruik weringsmiddelen. De beste middelen zijn op basis van diëthyltoluamide, beter bekend als Deet. Deze stof zit verwerkt in zowel Autan als in de meeste andere producten.
Ook kun je 'gewoon' citronella gebruiken. Neem olie of een stick. Nog beter is eucalyptusolie want dat werkt net zo goed, maar blijft langer werkzaam.
De teek is een klein beestje dat schuilt in de natuur. Denk aan bosjes, kreupelhout, grassen en gewassen. Ze laten zich op hun slachtoffer vallen, boren hun snuit in de huid, verankeren zich met weerhaken en zuigen bloed. Ze spugen ook een soort verdovend speeksel waardoor de plek van de beet verdooft zodat je niet eens voelt dat er een teek is binnengedrongen. Het spuug is een bron van bacteriën en virussen. Je kunt dus ernstig ziek worden van een tekenbeet. De bekendste ziekte is de ziekte van Lyme. Dit veroorzaakt in eerste instantie alleen een soort grieperigheid en huiduitslag, maar kan in een later stadium ook gevolgen hebben voor het zenuwstelsel.
Vermijd tekenbeten door bedekkende kleding te dragen. Als het warm is, is katoenen kleding het meest comfortabel. Mocht het daarvoor toch te warm zijn, zorg dan voor een insectenwerend middel. Net als muggen houden teken ook niet van Deet. Het is raadzaam om lijf en leden goed te controleren op eventuele beestjes na een verblijf in de natuur. Teken verwijder je met een speciale tang of pincet. Die zijn in reiswinkels en drogisterijen verkrijgbaar.
Als je gebeten bent, houd dan de bijtplek een tijdlang goed in de gaten. Wanneer er een rode plek of kring op het wondje komt, ga dan naar de dokter. Je zou wel eens besmet kunnen zijn geraakt. Met een antibioticakuur kunnen de gevolgen onderdrukt worden.
De meeste slangen zijn niet giftig en uit zichzelf eigenlijk niet agressief.  Ze zullen alleen bijten als ze zich bedreigd voelen. In ons eigen land zullen we niet zo heel snel geconfronteerd worden met een slang op ons pad, maar in andere landen is dit niet altijd onwaarschijnlijk. Indien je een slang ziet blijf dan stil staan, zodat het beest de gelegenheid heeft zich terug te trekken, want hij vindt jou net zo eng als jij hem. Slangen bijten naar bewegende voorwerpen en reageren (doof als ze zijn) gevoelig op trillingen.
Mocht je toch gebeten worden door een slang, ga direct naar een medische hulppost of ziekenhuis en probeer je te herinneren hoe de slang er uit zag. Dan kan de arts het snelst bepalen welk antiserum je nodig hebt. Laat de wond met rust (niet uitsnijden of uitzuigen!) En doe een breed verband om het gebeten lichaamsdeel. Houdt het lichaamsdeel met de beet of het gif indien mogelijk lager dan het hart, zo voorkom je dat het gif zich snel zal verspreiden door het lichaam.
Heb je zelf nog griezelverhalen over beesten die het kamperen minder leuk maakten? Mail ze ons: campingspecial@vara.nl

Meer over:

campingspecial
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor