Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Eigen risico gespreid betalen

14-10-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_75.jpg
Het eigen risico voor de zorgverzekering wordt in 2014 verhoogd van 350 naar 360 euro. Nu lijkt een verhoging met 10 euro niet zoveel, maar het aantal mensen dat moeite heeft met het betalen van het eigen risico is in 2013 al fors toegenomen, berichtte de Telegraaf onlangs. En met een hoger eigen risico zal deze kostenpost voor nog meer mensen een probleem worden.
Voor wie het eigen risico een te grote kostenpost is, biedt een aantal zorgverzekeraars de mogelijkheid dit gespreid vooruit te betalen. Zorgverzekeraars bij wie dit mogelijk is, zijn onder meer:
-          -  CZ
-           -  De Friesland
-           -  Delta Lloyd
-           -  Energiek
-           -  Kiemer
-           -  OZF Achmea
-           -  Salland
-           -  Zilveren Kruis Achmea
U betaalt dan in tien of twaalf termijnen het gehele eigen risico. Bij een eigen risico van 360 euro komt dit dus neer op 30 (12 termijnen) of 36 euro (10 termijnen) per maand. Om van deze regeling gebruik te kunnen maken in 2014, moet u dit voor 1 januari aangeven bij uw verzekeraar. Voor 2013 is het dus niet meer mogelijk om gebruik te maken van deze regeling. Heeft u aan het einde van het jaar minder kosten gemaakt en dus nog een deel van het eigen risico over? Dan stort de zorgverzekeraar dit terug. Let wel: Als de zorgverzekeraar in 2015 nog facturen ontvangt voor zorgkosten die je hebt gemaakt in 2014, moet je hiervoor alsnog het eigen risico betalen.
Zelf sparen voor eigen risico?
Wanneer u het eigen risico vooruit betaalt, krijgt u voor het deel dat u niet gebruikt geen rente van de zorgverzekeraar. Verwacht u dus weinig gebruik te maken van het eigen risico, maar wilt u toch wat achter de hand hebben als u door onverwachte zorgkosten toch dit bedrag moet betalen? Dan is zelf sparen misschien een verstandigere optie. U ontvangt dan immers wel rente over het geld zolang u het niet hoeft te gebruiken voor zorgkosten.
Eigen risico gespreid betalen na ontvangst rekening
Daarnaast is het bij alle zorgverzekeraars mogelijk om een betalingsregeling te treffen voor het eigen risico zodra je de eerste factuur ontvangt van uw verzekeraar. Als het bedrag dat u aan eigen risico moeten betalen op deze factuur te hoog is, kunt u dit bedrag in termijnen betalen. De voorwaarden en termijnbedragen verschillen per verzekeraar. De klantenservice van uw verzekeraar kan u precies vertellen hoe dit werkt.
Tip!
Het is altijd verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met uw verzekeraar als u een factuur niet kunt betalen. Dit geldt niet alleen voor het eigen risico, maar ook voor de premie en eigen bijdragen. Het is dan vrijwel altijd mogelijk een betalingsregeling te treffen.
Besparen op eigen risico
Behalve het eigen risico gespreid betalen, kunt u natuurlijk ook proberen de kosten voor het eigen risico zo laag mogelijk te houden. Dit kunt u doen door te besparen op de zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen. Wanneer u een geneesmiddel krijgt voorgeschreven, kunt u bij de arts informeren of er een goedkopere variant is van het middel. Let wel: kies niet zomaar zelf voor een goedkopere variant, maar doe dit altijd in overleg met een arts. Daarnaast brengen verzekeraars Univé en VGZ zelfs helemaal geen eigen risico in rekening als u kiest voor een zogenoemd preferent geneesmiddel. Van elk geneesmiddel heeft de verzekeraar één variant op haar voorkeurslijst staan. Meestal is dat  de goedkoopste variant die van het geneesmiddel te krijgen is.
Let op: Enkele zorgkosten vallen nooit onder uw eigen risico. Het heeft daarom ook geen zin hierop te bezuinigen als u minder kosten wilt maken. Het gaat hierbij om:
-          -  Behandelingen die door de huisarts worden uitgevoerd en consultkosten van de huisarts.
-          -  Verloskundige zorg en kraamzorg
-          -  Nacontrole van nier- en leverdonoren
-          -  Ketenzorg
-         -   Zorg die vergoed wordt door uw aanvullende verzekering.
Tip! Heeft u dit jaar al uw volledige eigen risico gebruikt en moet u nog zorgkosten maken, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een gehoorapparaat? Doe dit dan nog in 2013. U hoeft dan immers geen eigen risico meer te betalen. In 2014 zou u dit wel weer moeten doen. Amanda Bulthuis Kijk hier voor meer mogelijkheden om te besparen op uw zorgkosten.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor