Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Een reisverzekering nodig bij vakantie in eigen land?

25 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
vakantie nederland 930 520 strand zandvoort
Met de steeds warmere zomers in Nederland, kiezen ook steeds meer mensen voor een zomervakantie in eigen land, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research. Blijf jij deze zomer ook in Nederland? Dan is het goed om te weten of je voor je vakantie een reisverzekering nodig hebt. Of bieden andere verzekeringen al voldoende dekking?
Andere verzekeringen vergoeden al veel
Voor wie in Nederland op vakantie gaat, zijn niet alle onderdelen van de reisverzekering even nuttig. Vaak vergoeden je andere verzekeringen namelijk al voldoende. Zo dekt je Nederlandse zorgverzekering de kosten als je ziek wordt en naar een dokter moet. Een dekking voor medische kosten bij je reisverzekering is dus sowieso niet nodig.
Hoe zit het bij schade of diefstal van bagage?
Veel mensen sluiten een reisverzekering af vanwege de dekking voor de bagage. Om te bepalen of dit nodig is als je in Nederland blijft, moet je eerst controleren hoe je inboedel is verzekerd. Vergoedt je inboedelverzekering standaard ook je spullen op een vakantieverblijf? Of heb je een buitenhuisdekking afgesloten bij de inboedelverzekering? Dan is een reisverzekering voor je bagage niet nodig.
Tip! Vergoedt je inboedelverzekering je spullen alleen in je eigen woning? Sluit dan een reisverzekering af voor je bagage. Dat is meestal goedkoper dan een aanvullende buitenhuisdekking bij de inboedelverzekering.
Dekking pas bij één overnachting
Let wel, een reisverzekering biedt in Nederland pas dekking als je minimaal één overnachting in de reis hebt zitten. Als je je spullen ook tijdens een dagje uit wilt verzekeren, dan is een buitenhuisdekking bij de inboedelverzekering nodig. In een ander artikel in ons Dossier Verzekeren lees je meer over wat je inboedelverzekering buitenshuis vergoedt: Wat dekt de inboedelverzekering bij een dagje uit?
Denk ook aan de annuleringsverzekering
Bij een vakantie in eigen land kan een annuleringsverzekering wel verstandig zijn. Hiermee verzeker je je tegen de kosten als je onverwacht je vakantie moet annuleren of je verblijf voortijdig moet beëindigen. Deze kosten worden niet gedekt door een andere verzekering.
Tip! Sluit de annuleringsverzekering zo snel mogelijk na het boeken van je reis af. De meeste verzekeraars bieden je namelijk alleen een volledige dekking als de verzekering binnen 14 dagen na boeking is afgesloten.
Reisverzekering bij vakantie in Nederland, doen of niet?
Kortom: blijf je in Nederland, ga dan goed na wat je huidige verzekeringen al vergoeden. Dan weet je zeker of een reisverzekering wel nodig is. Wil je bij annulering of onderbreking van je vakantie de kosten niet zelf dragen, sluit dan in elk geval een losse annuleringsverzekering af.
Column: Amanda Bulthuis  -  Dossier Verzekeren
[artikel geüpdatet juli 2019]

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!