Kassa

Dyslectici gebaat bij ruimte tussen letters

  •  
13-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
contract_09.jpg
Kinderen met dyslexie lezen sneller en maken minder fouten als de letters van woorden een stukje verder uit elkaar staan. Onderzoekers aan de Universiteit van Padua hebben dit ontdekt.
Onderzoek
In totaal werden 54 Italiaanse en 40 Franse kinderen met dyslexie onderzocht waarbij ze een tekst moesten lezen van 24 korte zinnen. De ene versie van de tekst had de gebruikelijke witruimte tussen de letters en een andere had iets meer wit tussen de letters en er was nog een versie met 2,5 punt extra ruimte ertussen. De tekst was geschreven in hun moedertaal. Om er voor te zorgen dat de teksten niet onthouden werden, zaten er twee weken tussen de testen.
Bevindingen
Hoe meer ruimte tussen de letters, hoe sneller er gelezen werd, wel tot 20 procent! Dit was alleen het geval bij dyslectici. De reden dat dit kan helpen is dat mensen met dyslexie moeite hebben om letters die dicht bij elkaar staan uit elkaar te houden, denken de onderzoekers. "Onze resultaten bieden een praktische manier om de leesvaardigheid van dyslectici te verbeteren, zonder enige training", aldus psycholoog Marco Zorzi.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!