Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drie maanden lang geen kleding kopen

25-09-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1231 keer bekeken
  •  
kleding mode 930
Wereldwijd kopen we steeds meer kleding, ook in Nederland. Nu rukken er allerlei initiatieven op die mensen uitdagen en stimuleren minder kleding te kopen. Kassa duikt in de cijfers en doet mee aan een experiment. Een seizoen lang geen kleding kopen; hoe moeilijk kan dat zijn?
De afgelopen vijftien jaar steeg in Nederland de kledingverkoop met zestig procent. De kledingkast van de gemiddelde Nederlander is nu gevuld met 173 kledingstukken, blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Hiervan liggen gemiddeld vijftig stuks meer dan een jaar ongebruikt in de kast. Verder koopt de gemiddelde Nederlander jaarlijks 46 nieuwe kledingstukken – waaronder schoenen en accessoires – en doet er ook weer veertig de deur uit. 

Wegwerpcultuur

We dragen onze kleding gemiddeld nog maar zeven keer, meldt VPRO Tegenlicht in ‘Future Fashion’. Dit is niet alleen zonde, maar ook vervuilend: kleding die je kort draagt vormt een grote belasting voor het milieu, omdat weinig mensen de gebruikte kleding van een ander willen hebben. Vaak denken consumenten in de winkel niet aan de negatieve impact van een product en laten ze zich verleiden door lage prijzen en seizoentrends, waardoor het voor hen makkelijker is om het weg te doen. Maar als je alleen al naar de ecologische voetafdruk van een spijkerbroek kijkt, denk je er misschien anders over na: Aan een spijkerbroek komt volgens het journalistieke platform OneWorld namelijk 10.000 liter water, 32 kg CO2 en een grote hoeveelheid pesticiden en chemicaliën te pas.
Het is dan ook niet verbazingwekkend dat kleding één van de snelst groeiende categorieën van verspilling in de wereld is geworden. De mode-industrie is verantwoordelijk voor bijna acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De term ‘fast fashion’ is geïnitieerd om deze wegwerpcultuur te beschrijven. Niet alleen dragen consumenten bij aan deze uitstoot, de producenten doen er nog een schepje bovenop. In 2016 bracht onderzoeksbureau Conclusr de voorraden van onverkochte kleding in kaart. Wat blijkt? De Nederlandse modesector houdt jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken over. 

Enquête onder volgers

Omdat we allerlei schokkende cijfers voorbij zagen komen, vroegen we onze Instagram volgers in onze stories naar hun kledingconsumptie. Uit deze enquête, waaraan enkele honderden mensen meededen, blijkt dat 34 procent meer dan honderd kledingstukken in de kast denkt te hebben liggen. Zeventien procent zegt meer dan vijf procent van hun kleding nog nooit gedragen te hebben. Verder gooit zeven procent per jaar meer dan veertig kledingstukken weg.

Kassa zet redacteur in als proefpersoon

Om te ondervinden hoe moeilijk het is om in kleding(consumptie) te minderen, deed Kassa mee aan een experiment. Online redacteur Carmen Esselink zette zich in als proefpersoon en probeerde drie maanden geen kleding te kopen.
Carmen: “Door het experiment viel het me op hoezeer de kledingindustrie overal in ons leven is vertegenwoordigd; bushokjes hangen vol met kledingadvertenties, kledingreclamefolders vliegen in grote getale de brievenbus in en offline en online winkels liggen volgestouwd met aanbod uit het laatste seizoen. Dankzij de uitdaging negeerde ik al deze koopprikkels en werd ik me ervan bewust dat ik uit dit aanbod eigenlijk vrijwel niets nodig had. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt: vaak dacht ik iets nodig te hebben, maar was het dat eigenlijk niet. Daarom ben ik de items in mijn kast gaan tellen. De cijfers waren schrikbarend: er lagen maar liefst 210 items in mijn kast, waarvan zeventien ongedragen.”
Toch zijn er alternatieven voor fast fashion, namelijk ‘slow fashion’: kleding van goede kwaliteit die lang meegaat. Een goed voorbeeld hiervan is tweedehands kleding. Andere alternatieven zijn kleding huren of je eigen kleding verwerken in nieuwe kleding. Om te kijken of je kleding een tweede leven kunt geven, ging onze online redacteur als proefpersoon op pad.
Carmen: “Het was verbazingwekkend hoeveel kleding in goede staat er in tweedehands kledingwinkels te vinden zijn en hoe relatief goedkoop dit is. Er zaten veel tijdloze items bij, zonder ook maar enige vorm van slijtage. Hierdoor voelde ik me schuldig over mijn koopgedrag van de afgelopen jaren, omdat ik dit soort goede producten ook achteloos de kast heb uitgedaan.”
Onze online redacteur gaat nog even door met géén nieuwe kleding kopen. Denk jij dat je dit ook kunt? En overweeg je nu om het te doen? Laat ons hieronder weten waarom wel of niet?
Mocht je houvast willen voor het afleren van slechte gewoontes, klik dan hier . Ook kun je deelnemen aan een online actie van CollAction waarin je wordt uitgedaagd drie maanden geen kleding te kopen.

Hoe scoort jouw kleding? Kijk op Rankabrand.nl

Weten hoe duurzaam jouw kleding is geproduceerd? Kijk dan op de site van Rank a brand . Daarop zie je tevens hoe het is gesteld met de arbeidsomstandigheden waaronder de kleding is gemaakt. In de uitzending van Kassa vertelt Suzan Cornelissen van Schonekleren.nl dat de gemiddelde kledingmaker in lage lonen landen, zoals India, onder miserabele arbeidsomstandigheden werken. Seksuele intimidaties, lange werkdagen zonder pauzes en onderbetaling zijn schering en inslag. "Op dit moment is geen enkel merk honderd procent schoon. Zo beloofde H&M in 2013, om binnen vijf jaar leefbare lonen uit te betalen in haar fabrieken. Maar vijf jaar later kunnen ze dit op geen enkele manier inzichtelijk maken en hebben ze deze belofte compleet uitgewist."

Schone kledingindustrie

Volgens Schonekleren.nl is transparantie dé sleutel tot een schone kledingindustrie. Alleen als de productielocaties van een merk openbaar zijn, kunnen de claims gecontroleerd worden en kunnen organisaties in gesprek met merken gaan als zich problemen voordoen in fabrieken. Transparantie over de lonen is eveneens belangrijk. Het wettelijk minimumloon in productielanden is vaak slechts eenderde van een leefbaar loon. "Vaak zijn merken bang deze informatie publiek te maken. Maar alleen als je als merk open bent, kan je verbetering doorvoeren. Je kan stellen hoe minder een merk communiceert over problemen in de keten, hoe verdachter de situatie is", aldus Cornelissen.

Wet Zorgplicht Kinderarbeid

Een stap in de goede richting is de Wet Zorgplicht Kinderarbeid. Deze wet is deze zomer door de Eerste Kamer aangenomen. Hiermee wordt het tegengaan van kinderarbeid in productieketens serieus genomen. Schonekleren.nl pleit voor verdergaande wetgeving om Nederlandse kledingmerken ertoe aan te zetten om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden van arbeiders in landen zoals India, Cambodja, India en Bulgarije waar veel kleding wordt gemaakt. 
Consumenten kunnen een handje helpen door bijvoorbeeld via Twitter kledingmerken op te roepen om eerlijke lonen te betalen. Zie hieronder wat voorbeelden.
campagne schone kleren
Bron: Milieu Centraal, MVO Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

manwijf
manwijf9 okt. 2019 - 9:06

Hoe bizar het ook moge klinken, die cijfers kloppen echt wel. Ik ken er genoeg die een bult kleding hebben waar je u tegen zegt. Maar dat zijn wel vnl jongeren. Zelf heb ik ook te veel. Veel te veel. Maar ik koop ook tweedehands en draag ik het niet meer, en is het nog mooi, dan gaat het op MP. Het is vnl de oudere generatie die afgepast kleding aanschaft en repareert waar mogelijk. Ik heb ook nog een naaimachine, maar ik ken van mijn leeftijd slechts eentje die dat ook heeft. De tijd dat kleding doorgegeven wordt aan een broertje of zusje lijkt. ook voorbij. Bij geboorte krijgen ouders voor hun kind ook vaak zoveel kleding, dat je het kind wel ieder uur kunt verkleden.  Doordat jongeren veel kleding veel te heet wassen, gaat er ook nog eens veel verloren. Wassen lijkt zo eenvoudig, maar dat is het kennelijk niet. Veel wordt ook al weggedaan, als er bv een knoop af is of een rits stuk is. Allemaal heel onnodig.  Afijn, het is de welvaart die het mogelijk maakt. Omdat de economie moet (?) groeien wordt er voor het kopen van kleding heel veel reclame gemaakt. Stop daar maar eens mee. Die welvaart zal moeten inleveren als we echt iets op hebben met het klimaat en alles wat er bij hoort. Daarom heb ik ook niets met die klimaatprotesten. Zelf met je koffer met nieuwe kleren met het vliegtuig op vakantie en ons laten betalen. Dat haalt niets uit natuurlijk. Importheffingen op goedkope Chinese kleding een idee?

tijger1
tijger11 okt. 2019 - 10:39

Wat een onzin verhaal. Hebben ze dat gevraagd in Wassenaar of zo? 

wimpel
wimpel30 sep. 2019 - 17:38

Vorige week heb ik 10 onderbroeken gekocht. Een kostuum kopen doe ik ook een keer, heb ik ook een kostuum. 

agapon1951
agapon195130 sep. 2019 - 15:39

Voor ik met pensioen ging al een kledingvoorraad aangelegd en daar heb ik nu alle profijt van. 40% moeten inleveren de laatste 10 jaar. en dan er ook nodig de kleding van kopen hak erin. Ook heit is het belangrijk een voorraadje achter de hand te hebben. Tevens kleding niet er beroerd zijn kleding te herstellen of te ondervonden hoe dat te doen, geeft nog plezier ook. Het teveel is inmiddels weggegeven (uitgegroeid o.a.) aan mensen die het nog slechter hebben dan deze persoon.  Het is een goed gevoel ook iets zo zonder gelden ervoor te krijgen weg te kunnen geven. Overigens is het opvallend hoeveel meer vrouwen gebruiken en gehersenspoeld zijn met de aankoop van kleding. Ze zijn ziek en sacherijnig als ze eens met lege handen uit de stad komen. Het is of ze moeten kopen en niet of mogen kopen.

nipe1
nipe130 sep. 2019 - 15:34

173  kledingstukken?Rekenen ze daar dan ook de sokken per stuk bij ?zelfs dan kom ik er nog niet eens ik koop alleen kleding als ik het nodig heb trek me niets aan van modegrillen en voel me hier lekker bij 4 tot 5  stuks per jaar !

rebek
rebek30 sep. 2019 - 14:54

Ik draag mn kleding eerst helemaal af, repareer het en koop daarna bij voorkeur 2e hands. Daarbij krijg ik af en toe wat kleding van vrienden die zij niet meer willen / passen. 

marie47
marie4730 sep. 2019 - 14:19

Ik heb een hekel aan winkelen en doe ook best lang met kleding. Ik zie om me heen dat er heel veel kleding na één of enkele keren dragen al weer weg gedaan wordt. Ik kan best wat vaker nieuwe kleding bekostigen maar ben zuinig op mijn kleding en vind dat gewoon zonde en eigenlijk, als men de armoede in de wereld bekijkt, ook niet verantwoord. En onderbetaalde personen in de kledingindustrie moeten beter behandeld en betaald worden. Daar moet beslist iets aan gedaan worden.

j85hekke
j85hekke30 sep. 2019 - 14:13

Ik koop alleen wat ik echt nodig heb en draag alles tot het versleten is. Dat bespaart een hoop geld en ik repareert de kleding ook als het kapot is ipv weg te gooien.

harmsen
harmsen30 sep. 2019 - 14:02

Dit willen de meeste mensen niet zien. Maar dat geldt ook voor de bioindustrie.

tenormin
tenormin30 sep. 2019 - 13:40

Ik kan het me, met de hand op het hart, niet meer herinneren wanneer ik kleding gekocht heb. Misschien 15 jaar geleden? Krijg wel eens, zoals het woord al zegt: krijgertjes. Er zit, nu b.v. een gaatje in mijn trui; heb nog oude wol, dan "borduur" ik er maar een applicatie op: gaatje niet meer zichtbaar. Heb er eenvoudig de pegulanten niet voor, plus: kan niet buiten lopen, dus ook dat scheelt in schoengebruik.

Bartus
Bartus30 sep. 2019 - 12:33

Ik koop al jaren geen kleding bij winkels, mijn leverancier van kleding en schoenen is de kringloop winkels en rd4 in Limburg . Ik heb hekel aan de woekerwinsten van winkeliers . Dus jullie slaan volledig mis met de doelgroep. 

Pro Deo
Pro Deo30 sep. 2019 - 12:32

Ik heb al een maand of acht geen kleding gekocht,nou en??

paul van baak
paul van baak30 sep. 2019 - 12:10

Denk toch dat ze de verkeerde doelgroep hebben gekozen voor dit onderzoek , de minima zij blij als ze eens iets nieuws kunnen kopen.

bharmsen
bharmsen30 sep. 2019 - 12:09

Zeker na een avondje stappen wat ingevuld op de computer ipv het echt te onderzoeken, wat een onzin cijfers.

paul van baak
paul van baak30 sep. 2019 - 11:52

173 stuks kleding , hoe komen ze toch aan zulke onzinnige onderzoeken.Mag iedere Nederlander wel een inloopkast hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!