Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drie gezinnen gaan de uitdaging aan

05-09-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
familie-zoutarm.jpg
Drie gezinnen gaan de uitdaging aan om een maand lang bewust minder zout te eten. We gaan niet stoppen met zout, maar wel minderen. Voor de zomer deden we een oproep aan de kijker: wie wilde de uitdaging aan om een maand lang veel minder zout te gaan eten? Er werd massaal gereageerd, in no-time hadden we bijna 400 reacties binnen. En nu gaat het dus gebeuren...
Gezin 1: Raymond, Tessa en Kaia (bijna 2)
Raymond (41) en Tessa (37) zijn de trotse ouders van dochter Kaia (bijna 2).
Ze wonen in het dorpje Ellecom, tussen Arnhem en Dieren. Raymond is projectleider dataverzameling en datamanagement bij de Radboud Universiteit in Nijmegen, Tessa is onderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze is bezig met promotieonderzoek over mensen met een verstandelijke handicap en ondersteuning op buurtniveau.
Tessa zag de oproep van Kassa op tv en reageerde spontaan. “Bij het zien van de uitzending in april vroeg ik me meteen af: hoeveel zout eet ik eigenlijk? Kun je überhaupt minder zout eten? Krijg ik als vegetariër minder of juist meer zout binnen dan mensen die wel vlees eten?”
Raymond en Tessa letten al veel op zout vanwege Kaia. Raymond: “Net als Tessa ben ik overtuigd vegetariër. Sinds de geboorte van Kaia kiezen we er bovendien voor om ook zo veel mogelijk biologisch en vers te eten en geen kant-en-klaar producten. Maar ik heb ook wel eens zin in een patatje mayo of een pizza. Gewoon omdat het lekker is, maar ook omdat het in de dagelijkse hectiek niet altijd lukt om voldoende tijd vrij te maken om te koken.”
Raymond en Tessa zijn benieuwd of de keuzes die ze maken en de extra inspanning die deze met zich meebrengen het gewenste resultaat hebben, nl een zoutinname onder de 5 gram per persoon per dag. Door een maand lang in detail bij te houden wat hij allemaal eet en drinkt hoopt Raymond wat meer zicht op deze zaken te krijgen.

Gezin 2: Pieter, Quinta en hun zoons Ewout (18) en Hugo (15)
Pieter (51) woont samen met Quinta (51) en ze hebben drie zoons, waarvan er nog twee thuis wonen in Zeist. Dat zijn Ewout (18) en Hugo (15). Quinta is personeelsmanager en afgelopen februari deed Quinta met haar bedrijf mee aan een gezondheidscursus. Iedereen kreeg een stappenteller en een bloeddrukmeter. Thuis bleek dat ze een te hoge bloeddruk had en in eerste instantie dacht ze dat het apparaat stuk was. Bij haar huisarts bleek dat haar bloeddruk inderdaad te hoog is. Quinta wil graag zonder medicijnen door het leven gaan en zelf proberen die bloeddruk naar beneden te krijgen.
Toen ze de oproep bij Kassa zag, dacht ze meteen: ik doe mee! Man en thuiswonende zoons willen haar graag steunen en doen ook mee. Alle deelnemers hebben 24 uur lang urine opgevangen zodat die kon worden getest op het zoutgehalte. Pieter Heijbroek was benieuwd hoeveel urine je eigenlijk produceert een hele dag. Verder houdt Pieter zich weinig bezig met eten, maar vindt het wel interessant wat de gevolgen kunnen zijn van de verandering in hun eetpatroon. Quinta bekijkt ondertussen alle potjes kruiden in haar voorraadkast en schrikt zich een hoedje. “Wat zit er veel zout in… Zout toevoegen aan het eten doe ik eigenlijk nauwelijks, maar het zit overal in! Ik wist niet eens dat er zout zat in brood, of zoete drop. En er zit zelfs zout in waterijsjes zit. Nou, probeer het dan nog maar eens te vermijden…”
Quinta en haar gezin gaan de uitdaging aan om in september bewust minder zout te eten. Zoon Hugo van 15 wil zijn moeder ‘supporten’. Ewout hoopt dat hij aan het einde van de maand meer zicht heeft op wat hij allemaal eet en vooral hoeveel zout hij eigenlijk binnenkrijgt. Het doel is om zo gezond mogelijk maar ook lekker te eten. Verder vraagt Ewout zich af of er eigenlijk zout in een biertje zit...
Gezin 3: Dennis, Caroline en hun zoons Okke (11) en Jibbe (8)
Dennis (45) en Caroline (46) zijn -denken ze zelf- allebei een beetje te zwaar. Ze willen gezond leven en dat ook doorgeven aan hun jongens Okke van 11 en Jibbe van 8. Het gezin woont in Delfgauw. Dennis en Caroline werken allebei bij IKEA in Delft. Na het werk worden de kinderen opgehaald en vervolgens moet er nog gekookt en gegeten worden. Altijd alles zelf koken neemt volgens Caroline best veel tijd in beslag. Daarom worden er regelmatig gegrepen naar potjes, pakjes en zakjes en kant-en-klare sauzen.
Caroline: “Ik weet dat er in veel door de industrie bewerkte producten te veel zout zit, maar gebruik ze toch uit gemak, gewoonte en verleiding door 'goede'  aanbiedingen. We hebben allebei een fulltime baan en twee opgroeiende kinderen dus tijd is kostbaar. Meedoen is een stok achter de deur om echt iets aan te passen in onze gewoontes.”
Dennis doet mee omdat hij zegt onbewust heel erg gewend is geraakt aan de smaak van zout. “Het is eigenlijk een verslaving. Ik weet dat teveel zout ongezond is en ik heb geen idee hoeveel zout ik binnenkrijg. Door er nu bewust op te letten hoop ik gezonder te eten en van m’n zoutverslaving af te komen.”

Meer over:

minder zout!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!