Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Draagt chocolade echt bij aan een slanke lijn?

28-03-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
chocoladepaaseieren_02.jpg
Chocolade is niet altijd slecht voor je lichaam als je op je gewicht let. Nu wordt zelfs gedacht dat het eten ervan zou helpen om kilo's kwijt te raken. Recentelijk is er aan de University of California San Diego onderzoek gedaan naar het eten van chocola en het blijkt dat mensen die gematigd chocola eten, beter op gewicht zijn dan diegenen die nooit of zelden chocolade eten.
Vetopslag
Archives of Internal Medicine heeft dit Amerikaanse onderzoek gepubliceerd. Dit onderzoek wijst uit dat gematigd chocolade eten in verband staat met een lager gewicht. Dit kan komen door het feit dat je lichaam minder vet opslaat door het eten van chocolade om zo voor de extra calorieën te compenseren, zeggen de onderzoekers.
Onderzoek
Bij het onderzoek waren 1.018 Amerikaanse proefpersonen tussen de 20 en 85 jaar betrokken, waarvan de Body Mass Index (BMI), de consumptie van chocolade en andere voedingsmiddelen in de gaten werd gehouden.
De gemiddelde deelnemer had een BMI van 28 en at twee keer per week chocolade. Een BMI tussen de 20 en 25 wordt bestempeld als 'gezond'. De proefpersonen die per dag méér calorieën nuttigden, waarbij ze niet meer dan gemiddeld bewogen, wogen minder dan de deelnemers die dat niet deden.
Conclusie?
Hoeveel chocolade er nou gegeten moet worden voor een lager BMI kunnen de onderzoekers niet precies concluderen. Wat ze wel konden stellen was dat de frequentie van chocoladeconsumptie er wel degelijk toe doet, dus als je gaat voor een slanker lijntje, dan zou je af en toe kleine hoeveelheden moeten nuttigen.
Eerder onderzoek
Eerder onderzoek had al uitgewezen dat chocolade een positief effect heeft op je hart en bloeddruk. Pure chocolade zou vooral veel antioxidanten bevatten, maar daarvan is nog nooit op wetenschappelijk niveau het effect van aangetoond.
Tweede bron
De NOS is dit gaan verifiëren bij Brian Buijsse, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen. Hij is vrij sceptisch over dit onderzoek, de manier waarop deze studie is gedaan valt volgens hem nog wel wat op af te dingen. De resultaten kunnen ook nog afhankelijk zijn van vele andere omstandigheden die te maken hebben met verandering in lichaamsgewicht.
Eerdere resultaten
Buijsse heeft zelf ook onderzoek gedaan naar de invloed van chocolade op onze gezondheid en kon uit deze resultaten niet hetzelfde verband terugvinden als de Amerikaanse onderzoekers. Hij zag dat mensen die vaker chocolade aten hetzelfde lichaamsgewicht hadden als mensen die nooit chocolade aten. Volgens hem is er een onderzoek nodig die navraagt hoeveel chocolade er gegeten wordt en het lichaamsgewicht meet op verschillende tijdpunten in de verloop van de jaren.
Hart- en vaatziekten
Volgens Buijsse staat chocolade stijf van de suikers en vet en zal je gewoon aankomen als je er (te)veel van eet. Wel heeft hij uit eerder onderzoek kunnen aantonen dat mensen die regelmatig chocolade aten, minder kans hadden op hart- en vaatziekten. Dit komt door lagere bloeddruk, die af kan nemen door het nuttigen van pure chocolade.
Conclusie?
Maar hoeveel chocola moeten we nou eigenlijk eten? Hij vermoedt dat als je elke dag een klein beetje chocolade consumeert, je daarmee het risico op een hart- of vaatziekte kan verkleint, ongeacht je een man of vrouw bent. Over het Amerikaanse onderzoek blijft Buijsse zeggen dat er meer onderzoek voor nodig is om met een conclusie naar buiten te komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!