Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Dit zijn de leukste gratis dagjes uit (volgens jullie)!

6 sep 2019
  •  
leestijd 3 minuten
dagje uit in nl 930
Een dagje uit kan soms behoorlijk duur worden, vooral nu de toegangsprijzen voor musea en attractieparken steeds meer oplopen. Daarom vroegen we onze volgers tips voor een leuk, gratis dagje uit te delen. We pikten de vijf meest genoemde tips eruit.  

1. Ga naar het strand

Of het nou mooi weer of niet, naar het strand gaan belooft altijd een leuk en ontspannen dagje uit te worden. Met wat minder weer kun je kiezen voor een mooie wandeling door de duinen. Is het mooi weer? Dan kun je gaan voor een verfrissende duik in de zee. Woon je niet dichtbij een strand? Neem dan de tip van Tamara ter harte: je kunt met warm weer ook lekker bij een lokale zwemvijver vertoeven, als je zelf wat broodjes en drinken meeneemt. 

2. Wandel door een bos

Nederland barst van de natuurgebieden waarin je je in een andere wereld waant. Ons land telt maar liefst 21 nationale parken. Vereniging Natuurmonumenten zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland zodat wandelaars en natuurliefhebbers er optimaal van kunnen genieten. Neem bijvoorbeeld de Veluwe, waar meerdere Natuurmonumenten te vinden zijn.
Andrea tipte ons dat Natuurpark Lelystad een kijkje waard is. Daar leven bijzondere dieren, zoals otters, ooievaars, wisenten en wilde zwijnen, in een aangelegd park met verschillende wandelroutes. Ook is er voor kinderen de gelegenheid om te spelen. Wil je meer over de Nederlandse natuurparken weten? Bezoek dan de bezoekerscentra van Natuurmonumenten. Deze vind je door het hele land, meestal in of bij een natuurgebied.
Wandelen met kinderen? Dan vind je vast deze tip van Janette leuk: print dan een vlinder-, planten- of bloemenkaart uit en ga op ontdekking. Zo’n kaart kun je gratis aanvragen en zelf eenvoudig printen. Zoek bijvoorbeeld op het internet naar een paddenstoelengids.

3. Bezoek de kinderboerderij of speeltuin

Wil je een dagje uit met jouw kind(eren)? Naar de kinderboerderij gaan is een leuke manier om met het leven op de boerderij in aanraking te komen. Ook zijn er vaak allerlei kinderactiviteiten te vinden, zodat kinderen al spelend de aard van dieren kunnen ontdekken. Tineke tipt ons over de kinderboerderij Laag Buurlo in Apeldoorn, waar veel dieren en een prachtige speelweide te vinden zijn. Je kunt er gratis parkeren én gratis naar binnen. Bespaar nog meer door zelf eten mee te nemen. Ligt Apeldoorn ver van je huis af? Zoek dan een andere kinderboerderij op. Lonneke is bijvoorbeeld erg enthousiast over De Dierenhoeve in Noordwijkerhout.
Is de kinderboerderij niet zo jouw ding? Je kunt ook een bezoekje brengen aan een speeltuin of -bos. Wouter spreekt lovend over speeltuin de Speelhaven in Almere Haven, waar een leuk en gevarieerd aanbod van speeltoestellen is en vele picknicktafels staan om je eigen meegebrachte boterham aan te nuttigen. Bianca noemt het Belevenissenbos Lelystad, een avontuurlijk en leerzaam speelbos. 

4. Ga op speur- of fietstocht in een andere stad of dorp

Nederland kent vele verrassingen. Je hoeft eigenlijk helemaal niet ver weg te gaan om prachtige gebieden en plaatsen te ontdekken. Enkele fans delen tips over een dorp of stad, zoals Gorinchem, Overloon en Spakenburg, die volgens hun een bezoek waard is.

5. Laat je verrassen door prachtige Nederlandse molens en kastelen

Naast attractieparken en musea, zijn er in Nederland genoeg andere attracties te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de molens op de Kinderdijk. Daar kun je gratis een mooie wandeling of fietstocht maken. Een tip van onze fan Theo is om de molens niet te bezoeken via het bezoekerscentrum Kinderdijk, vanwege de drukte in het hoogseizoen, maar vanaf de andere kant. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Alblasserdam of Nieuw-Lekkerland bij de molens komen. Dat is alleen wel net iets langer wandelen.
Bij Slot Loevestein, een kasteel en fort in Gelderland, ga je eeuwen terug in de tijd. Voor het kasteel zelf dien je toegang te betalen, maar in de omgeving kun je prachtig wandelen. Slot Loevestein ligt namelijk op een unieke plek, waar Maas en Waal samenkomen en de provincies Brabant, Gelderland en Zuid-Holland elkaar raken. Met een wandelroute van elf kilometer loop je zo door de drie provincies, over de twee rivieren en door zeshonderd jaar geschiedenis.
Meer tips voor een dagje uit? Neem dan een kijkje bij 3 op Reis. Zij zijn een nieuwe rubriek begonnen over reizen naar bestemmingen in Nederland of nét daarbuiten. De tot nu toe bezochte bestemmingen vind je hier.
Bron: ANWB, Vereniging Natuurmonumenten, VVV

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's