Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Dikkere buik bij weinig uurtjes slaap'

02-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
dik buik vet 930
Volwassenen die 6 uur per nacht slapen, hebben een buikomvang die drie centimeter groter is dan die van veelslapers (9 uur per nacht). Onderzoekers van de Universiteit Leeds hebben dit ontdekt.
1.615 volwassenen onderzocht
Aan het onderzoek namen 1.615 mannen en vrouwen deel. Ze hielden hun voedselinname bij en noteerden hoeveel uur slaap ze kregen per nacht. Bij de deelnemers werd gedurende het onderzoek de buikomvang en bloeddruk gemeten en bij hen werd bloed afgenomen.
Dikker en minder gezond bij minder nachtrust
Wie minder slaapt krijgt eerder overgewicht, of obesitas, concluderen de onderzoekers. Ook is de algehele metabole gezondheid minder; een slechtere bloedsuiker -en cholesterolspiegel en bloeddruk werd vastgesteld.
HDL-cholesterol
De Engelse wetenschappers ontdekten verder dat de mensen die 6 uur of minder nachtrust krijgen, minder van een goed type cholesterol in hun bloed hebben. Dit HDL-cholesterol helpt o.m. tegen hart- en vaatziekten.
Voedingspatroon niet anders
Mensen die minder slapen houden er echter geen slechter voedingspatroon op na, blijkt uit het onderzoek.
Goede nachtrust belangrijk
Naar aanleiding van het onderzoek benadrukt senior onderzoeker dr. Laura Hardie het belang van een goede nachtrust: "Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt per persoon, maar we gaan ervan uit dat 7 à 9 uur slaap goed is voor volwassenen". Bron: Eurekalert
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!