Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Deze computerprogramma’s zijn onveilig

19 nov 2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Cyber security onveilige programma's 930 520
Uit onderzoek van Avast 2017, specialist in beveiligingssoftware, bleek dat nog miljoenen mensen verouderde en niet langer ondersteunde software gebruiken. Deze programma’s worden niet meer voorzien van (beveiligings)updates en kunnen een groot veiligheidsrisico vormen. Wij zetten voor je op een rij welke programma’s je echt niet meer moet gebruiken.

Waarom niet meer gebruiken?

Allereerst, waarom is het dringend aan te raden om te stoppen met verouderde programma’s? Cybercriminelen gaan gericht op zoek naar de zwaktes in de software. Doel is om bij jouw computerbestanden te komen, of om je computer over te nemen. Overgenomen computers kunnen ze gebruiken om grote instanties, zoals banken of de overheid, aan te vallen, zonder dat de eigenaar van de computer dit hoeft te weten.

Geen updates voor oude programma’s

Beveiligingsupdates, je ziet ze vaak genoeg voorbijkomen, zorgen dat kwetsbare plekken in software verholpen worden. Het is daarom heel belangrijk om software regelmatig te updaten. Wordt een programma niet meer ondersteund en maakt het gebruik van je internetverbinding? Dan kun je hem beter deïnstalleren en snel uitkijken naar iets nieuws.

Deze computerprogramma’s zijn uit de tijd

Windows XP
Microsoft heeft sinds 8 april 2014 de ondersteuning voor Windows XP beëindigd. Dit betekent dat Microsoft geen technische ondersteuning of beveiligingsupdates meer doet. Het advies is om te upgraden, naar bijvoorbeeld Windows 10 (lees de vereisten voor je computer). Is je pc verouderd, dan wordt het tijd voor een nieuwe, of tweedehands exemplaar, waarop de nieuwe software past.
Windows Vista
Vanaf 11 april 2017 krijgt Windows Vista geen ondersteuning meer. De software krijgt geen nieuwe beveiligingsupdates of technische ondersteuning. Daarnaast wordt Internet Explorer 9 niet ondersteund. De combinatie van Vista en Internet Explorer 9 kan dus zelfs extra gevaarlijk zijn. Als je Windows Vista gebruikt wordt ook aangeraden om te upgraden naar bijvoorbeeld Windows 10.
Windows Essentials & Live mail
De ondersteuning voor Windows Essentials is vanaf 10 januari 2017 gestopt. Windows Essentials 2012 bestond uit Windows Movie Maker, Windows Photo Gallery, Windows Live Writer, Windows Live Mail, Windows Live Family Safety en de OneDrive bureaublad-app voor Windows. Mailen vanuit Windows Live Mail kan nog wel, maar is af te raden omdat het onveilig is vanwege de gestaakte ondersteuning. De Consumentenbond bespreekt hier de alternatieven.
Microsoft Office 2007
Voor Microsoft Office geldt dat er geen technische ondersteuning of beveiligingsupdates meer worden gedaan sinds oktober 2017. Microsoft raadt aan te migreren naar Office 365 of Office 2016.
Apple Quicktime Player 7
Quicktime Player 7 wordt niet langer door Apple ondersteund. Dit programma zorgt er onder andere voor dat video’s op je computer of in je browser kunnen worden weergegeven. Apple raadt aan om te updaten naar QuickTime Player 10.
Java Runtime Environment
Java is een programmeertaal waarin sommige programma’s zijn geschreven. Java Runtime Environment (JRE) is software waarmee dit soort programma’s op je computer kunnen werken. De software is steeds minder vaak echt nodig, maar wordt nog wel heel veel gebruikt. Daarnaast is het een populair doelwit van cybercriminelen. Die gebruiken het onder andere als ingang om computers over te nemen.
Microsoft Silverlight
Ook dit programma van Microsoft heeft meer dan eens veiligheidsproblemen gehad. Silverlight werd een aantal jaren geleden vooral gebruikt om video’s te kijken op Netflix. Inmiddels is dit al lang overgegaan op HTML5, dus Silverlight kan je verwijderen.

Programma’s waarvan de ondersteuning in de nabije toekomst wordt beëindigd

Windows 7
Vanaf 2020 wordt de ondersteuning van Windows 7 beëindigd. Microsoft biedt vanaf dan alleen nog betaalde beveiligingsupdates. De zogeheten Windows 7 Extended Security Updates (ESU) worden per apparaat aangeboden en zullen ieder jaar duurder worden.
Adobe Flash
Vanaf eind 2020 beëindigt Adobe de browser plug-in Flash. Een browser plug-in is een programma dat ervoor zorgt dat je browser bepaalde functies, zoals het afspelen van een video, ondersteunt. Flash is een geliefd doelwit van cybercriminelen. Veel browsers hebben het programma al geblokkeerd.

Gebruik een virusscanner en firewall

Veel verouderde programma’s worden nog volop aangeboden op het internet. Het kan ook zo zijn dat als je een van deze programma's deïnstalleert andere functies niet zo goed meer werken. Als je er toch voor kiest om dit soort programma’s te blijven gebruiken is het extra belangrijk om een virusscanner en firewall te gebruiken. Het is sowieso verstandig om dit te doen.

Weest bewust van de software op je pc

Installeer alleen programma’s die je echt nodig hebt en wilt gebruiken. Download alleen software van de bron en niet via linkjes of pop-ups. Wees je ervan bewust dat cybercriminelen gebruik kunnen en zullen maken van gaten in software. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: controleer regelmatig op updates en voer ze ook uit.
Bronnen: ECP / Microsoft / Apple / Security.nl/ AVAST / NCSC / Consumentenbond

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

willem-backer
willem-backer21 nov 2018 - 16:54

Wat ben ik blij dat ik Linux Ubuntu gebruik ik heb de nieuwste versie 18.04 LTS.

agapon
agapon19 nov 2018 - 18:53

De ondersteuning weghalen is het dwingen tot aankoop van andere systemen. Dat heet marketing of  te wel onder dwang veranderingen doorvoeren die niet noodzakelijk zijn. De neven gevolgen zijn echter nog erger. Ieder elektronisch apparaat heeft koper en goud etc in zich. Om dit te winnen gaat dit ten kostte van milieu en natuur. Ook het produceren van nieuwe apparaten gaat ten kostte van milieu en energie. Indien een verouderd apparaat nog steeds goed werkt waarom dit dan noodgedwongen weg moeten doen???? Juist vanwege geldzaken die die de winsten alleen als doel stellen en niet wat het werkelijk gaat kosten. Hebben we nog niet eens over de kinderarbeid en natuurgebieden die er onder te lijden hebben vanwege de winning van metalen.  

2 Reacties
midas
midas19 nov 2018 - 20:00

Beste Agapon, in veel gevallen hoef je het apparaat niet te vervangen of weg te doen. Alleen de, verouderde, software vervangen volstaat. 

sreglov
sreglov19 nov 2018 - 20:13

De ondersteuning die Microsoft biedt is over het algemeen vrij lang. Voor de genoemde producten hierboven is dat al gauw 10 jaar. Dat vind ik netjes. Veel oudere systemen zijn nog prima te gebruiken door een snellere harde schijf (SSD) en wat meer werkgeheugen.

Jean Festraets.
Jean Festraets.19 nov 2018 - 17:11

Beste, Gezien de ouderdom bij mensen nadelen bezorgt vanaf hun 55 jaar beginnende zoals Dementie, Alzheimer en dergelijke benadelingen, ook gehandicapten met een of meer nadelen, is het volgens mijn persoonlijk: "AF te raden om zich nog bezig te houden met "Computer Internet" als het op geldelijke Euro's bewerkingen en dergelijke ( aankopen ) aankomt. Enkel nog een brief mailen in gebruikelijke kennende woorden gebruik ( GEEN internet of computer woorden gebruikende: ter v'o'orkoming van geld verlies ) is het beste wat men kan doen.). Daarom zou en kan men ook ouders NIET meer verantwoordelijk stellen voor wat hun kinderen, buiten hun weten, doen op internet / Computer ( bijvoorbeeld : bestelling(en) of een bevestiging door een verkeerd computer/internet woord aan te duiden, zonder zelf te weten: welke nadelen dit te weeg kan brengen en geld kan kosten.Kunnen jullie die: Computer/Internet woorden met hun "Juiste Definitie's" ervan eens niet publiek publiceren, eventueel met uitleg in jullie "Consumenten programma", waarvoor dank op voorhand. Met vriendelijke groeten, een Belgische Consument: Jean.

5 Reacties
jan koops
jan koops19 nov 2018 - 17:55

Leer eens Nederlands. 

arno verheij
arno verheij19 nov 2018 - 18:00

Doet het beter dan de meeste Nederlanders.

pk49
pk4919 nov 2018 - 21:31

meent u dit echt ? Ha,ha,ha!!!!

MB1964
MB196420 nov 2018 - 14:54

Kan iemand deze man weer terugbrengen naar de TBS kliniek?

riand53
riand5325 nov 2018 - 10:47

Hé Jean, wordt het niet eens tijd dat jouw taalgebruik wordt geüpdatet. Of heet je eigenlijk Willie Wartaal.

djfox741
djfox74119 nov 2018 - 15:17

Heel erg jammer dat al die window versies de (sub) folders op a-z of andersom zet (automatisch schikken) en uitlijnen op raster niet meer bestaat dan alleen op het buroblad.
Daarom gebruik en werk ik gewoon nog op WindowsXP en Sygate firewall, waar ik wel geen bankzaken meer doe want dat gebeurd op mijn Tablet of mobiel, heb natuurlijk wel Windows 7 en ook 10 maar word gek dat als ik in een map kijk dat alles op een kluitje staat en weer zoeken waar een bepaalde (sub)map staat.
Ben je er even aan gewend waar alle mappen zich bevinden en je maakt even een Temp mapje aan om even iets op te bergen, kom je terug ken je weer je eigen de t...... zoeken waar alles staat, ja als je 40Tb. hebt, heb je wel een paar mappen.
Dus M$ is dat nou zo moeilijk om dat ook in W10 te maken  ""Uitlijnen op raster"" had ik al lang overgestapt.

2 Reacties
sreglov
sreglov19 nov 2018 - 20:17

Je hebt in Windows 10 voldoende mogelijkheden om je bureaublad en verkenner in te richten zoals je wil. Standaard staat het niet ideaal, maar het is geen hogere wiskunde om het anders in te stellen. Uitlijnen op raster en automatisch rangschikken zit trouwens gewoon in Windows 10. Dus bij deze kun je overstappen ;-) Niet alleen voor bankzaken, maar ook voor gewoon internetten etc. zou ik sterk afraden nog XP te gebruiken. Tenzij je 'm helemaal afkoppelt van internet ;-).

djfox741
djfox74119 nov 2018 - 22:27

Beste @sreglov, je krijgt van mij €1000,00 als jij mij exact uitleg met screens hoe je in een SUBMAP mappen neer kan zetten zoals in XP, in XP noem men dat uitlijnen op raster
In windows7 en 10 is dat namelijk niet mogelijk, laat mij eens zien op een screen hoe jij dat voor elkaar krijg dan is die €1000,00 voor jou.
Werk al 31 jaar met die rekendoosjes en pas 16 jaar met pc's dus ben ik toch zo razend benieuwd hoe jij denkt dat voor elkaar te krijgen, succes....

padonker
padonker19 nov 2018 - 12:31

Niet heel handig om JRE als onveilig en overbodig te benoemen. Er zal nu een groep gebruikers zijn die deze gaan deinstalleren met als gevolg software die niet meer werkt.

1 Reactie
sreglov
sreglov19 nov 2018 - 20:20

Misschien niet overbodig, maar niet voor niets terecht in het lijstje als onveilig. Zeker als je de runtime niet update ben je al gauw zo lek als een mandje. Ik kom trouwens nog maar weinig software tegen die draait onder JRE, gelukkig maar. Voor Windows moet je gewoon in .NET programmeren ;-). C#, geen VB natuurlijk... :D