Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deze 5 websites zijn handig voor je online veiligheid

12-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
cybersecurity handige websites 930 520
Tegenwoordig is vrijwel alles te vinden op het internet. Als er bij een datalek gegevens op straat zijn komen te liggen, maken criminelen daar graag gebruik van. Wil je weten bij welke lekken jouw persoonlijke gegevens openbaar zijn geworden? Of wil je testen hoe goed jouw cyberskills zijn? Deze websites kunnen je daarbij helpen!

1. Have I been pwned

De website Have I been pwned geeft je een lijst van alle websites waar jouw e-mailadres en andere gegevens ooit gelekt zijn. Je hoeft daarvoor alleen maar je e-mailadres in te vullen. Je kan zien wanneer jouw gegevens gelekt zijn en welke gegevens er allemaal openbaar zijn gemaakt. Het e-mailadres dat je invult wordt niet bewaard, behalve als je aangeeft dat je notificaties wilt ontvangen als het adres bij een lek betrokken raakt. Zijn jouw gegevens bij een lek openbaar geworden? Verander dan de wachtwoorden bij die accounts. Leer hoe je sterke wachtwoorden maakt in dit artikel!

2. Cyberskillstest

Alert online is een initiatief van de overheid om mensen bewuster te maken van hun onlinegedrag en veiligheid. De Cyberskillstest stelt vragen over tien verschillende onderwerpen die met online veiligheid te maken hebben. Bij elk antwoord dat je kiest krijg je een uitgebreide uitleg en tips over wat je goed doet of beter zou kunnen aanpakken.

3. Scrim

Wil je je e-mailadres delen op een website of sociale media? Doe dit dan niet in tekstvorm, dan is het namelijk een makkelijk doelwit voor spambots. Die zoeken altijd naar nieuwe mailadressen om spam naar te sturen. Scrim is een service die je e-mail verandert in een linkje. Pas als je op het linkje klikt krijg je het e-mailadres te zien. Scrim bewaart je gegevens niet, en als je het linkje kwijt raakt kan je gemakkelijk een nieuwe maken.

4. Wie o wie

Wie o wie is een personenzoekmachine. Deze website is niet alleen handig om de sociale media van oude schoolvrienden te vinden, je kunt ook je eigen naam invoeren en controleren bij welke sites je allemaal te vinden bent. De zoekmachine geeft accounts onder de ingevulde naam weer, maar ook berichten waarin die naam genoemd is.

5. My Data Done Right

My Data Done Right geeft grip op je data. Ze helpen je erachter te komen welke gegevens bedrijven en instanties over je verzamelen, met welke doeleinden deze worden gebruikt en met wie ze worden gedeeld. Ook helpt My Data Done Right je met het corrigeren en verwijderen van gegevens die van jou bekend zijn.
Het werkt als volgt: Je kiest bij welk bedrijf je informatie wil opvragen. Je vult een aantal gegevens in, zoals je naam en hoe het bedrijf je kent. Vervolgens genereert My Data Done Right een verzoekbrief die je naar het bedrijf kan sturen. Organisaties hebben een maand om op je verzoek te reageren.

Vul niet zo maar overal je gegevens in!

Er zullen ongetwijfeld nog veel meer handige websites zijn om je online identiteit beter te beschermen. Let wel goed op dat deze websites ook verantwoord met jouw gegevens omgaan. Vul niet zo maar overal je gegevens in, maar controleer eerst wat ze doen met die gegevens.
Bronnen: Have I been pwned/ My Data Done Right/ Scrim/ Wie o Wie/ Alert Online.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!