Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De politie helpen met goedwerkende Burgernetapp

23-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
burgernet.jpg
Burgernet via sms bestaat al een tijd, maar sinds begin oktober is er ook een Burgernetapp. Burgernet ontwikkelde de app als hulpmiddel bij de opsporing van verdachte en vermiste personen. Als gebruiker werk je samen met de politie en gemeenten bij het oplossen van een misdrijf of het opsporen van een vermist persoon. Voor de app hoef je je niet te registeren. Iedereen kan zo ‘meedoen’.
Hoe het werkt
De app werkt als volgt: je stelt in over welk gebied je meldingen wilt ontvangen en je wacht af. Gebeurt er iets, een inbraak bijvoorbeeld, dan start de centralist van de politiemeldkamer de Burgernetactie op. Als appgebruiker ontvang je dan een melding en kun je gaan uitkijken naar de inbreker. Je wordt als het ware een soort hulp van de politie. Kom je de verdachte tegen, dan kun je via de app contact opnemen met de politie.



Meldingen ontvangen
De app is mooi en overzichtelijk. Het is duidelijk hoe je je locaties kunt toevoegen en wat ook erg prettig is dat je je niet hoeft aan te melden. Wel werkt de app anders voor Android en Apple telefoons. Bij Android toestellen bepaalt het toestel of een Burgernetactie relevant is, op basis van de locatie van het toestel en bij Apple telefoons moet de gebruiker zelf gebieden aanmaken. Een iPhone gebruiker kan in principe van zowel Burgernetacties in Amsterdam als in Hoogeveen tegelijk meldingen ontvangen terwijl een Android gebruiker alleen meldingen ontvangt van het gebeid waar hij zich in bevindt. De meldingen kunnen bestaan uit een tekstberichtje of een audiobericht. Waarbij een tekstbericht net iets overzichtelijker en gebruiksvriendelijker is dan een audiobericht. Bij een tekstbericht ben je eerder geneigd iets te doen dan bij een audiobericht dat je eerst nog moet afluisteren.



Contact met Burgernet/politie
Het contact met de politie kan beter. In de app zit een knop waarmee je de politie kunt bellen. Die is snel ingedrukt en voor je het weet heb je 112 aan de lijn. Dat is link. Andere mogelijkheden om in contact te komen met de politie zijn er niet. In berichten wordt soms een telefoonnummer genoemd, maar vaak ook niet. En het is ook niet helemaal de bedoeling om voor vage vermoedens 112 te bellen. Een ander klein puntje van kritiek is dat de pagina onder ‘veel gestelde vragen’ wit is, er staat geen informatie.

Conclusie
Goede app. Alleen het contact met de politie moet beter. Ook zou het logischer zijn als de app voor alle telefoons gelijk zou zijn. Dus niet voor de een alleen huidige locatie en de ander alle locaties toevoegen. Daarom krijgt deze app 4 sterren.



De Burgernet app is verkrijgbaar via:
Apple
Android
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!