Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Jager wil woekerpolisaffaire mee afronden

20-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld-groot_66.jpg
Minister Jan Kees de Jager van Financiën gaat zich ervoor inzetten om na vijf jaar toch een einde aan de woekerpolisaffaire te maken. Op verzoek van de Tweede Kamer wil hij met verzekeraars en stichtingen van gedupeerden om de tafel, zei hij woensdag in een Kamerdebat.
De CDA-minister stelde wel dat hij geen ,,arbiter of geschillenbeslechter'' wil worden. De affaire blijft een privaatrechtelijke kwestie waarin de staat geen partij kan kiezen. Hij is al helemaal niet van plan namens de belastingbetaler bij te dragen aan financiële compensatie. Maar De Jager wil zeker om de tafel met de verschillende partijen om nu eindelijk een definitieve oplossing te helpen vinden. Hij wil de verschillende regelingen tegen het licht houden met als doel de gedupeerde klanten definitief uit de onzekerheid te halen. Vrijwel de gehele Kamer had daar bij de minister op aangedrongen, na recente berichten dat veel mensen ondanks schikkingen toch nog steeds problemen hebben en naar de rechter stappen. De fracties willen onder meer dat de compensaties contant worden gemaakt en nu worden afbetaald. ,,Mensen willen boter bij de vis, ze willen nu een vergoeding'', zei CDA-Kamerlid Elly Blanksma. Bij de woekerpolisaffaire ging het in 2006 om een kleine zeven miljoen dure en complexe beleggingsverzekeringen, lijfrentes en hypotheken. Zij kwam aan het licht na onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Miljoenen Nederlanders bleken voor vaak veel geld gedupeerd. Verzekeraars als Delta Lloyd, ING, Fortis ASR, Aegon en SNS Reaal schikten uiteindelijk voor 2,5 miljard euro. In Kassa bleek dat veel mensen er nog steeds bekaaid afkomen. Deskundige Kapé Breukelaar noemde de compensatieregeling na berekeningen een ' sigaar uit eigen doos '. Deskundigen schatten dat de werkelijke schade van de bijna zeven miljoen polissen tussen 20 en 30 miljard euro ligt.
Onlangs hield de Tweede Kamer een hoorzitting. De politiek wilde eindelijk eens van de verzekeraars zelf horen hoe het zó fout kon gaan. Bekijk hier het filmpje .
De Jager gaat de AFM vragen of die een tabel kan maken waarin een overzicht staat van de verschillende regelingen. Die tabel is wat de minister betreft ,,niet vrijblijvend''. Per onderdeel wordt gekeken naar de beste oplossingen, en De Jager wil de verzekeraars dan oproepen die te accepteren. Klanten moeten wat de minister betreft ook de mogelijkheid krijgen om gratis een polis op te zeggen. De Jager beloofde de Kamer om die voor de zomer te laten weten hoe hij vordert met zijn ,,coördinerende rol'' in de affaire. ANP Wij hebben speciaal voor u een woekerpolisdossier samengesteld met alle uitzendingen van Kassa over deze affaire en het laatste nieuws.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!