Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Grote Voorjaarsschoonmaak

29-04-2008
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
4063824.jpg
Ook schoon genoeg van de meters stof en berg troep van de afgelopen wintermaanden? Het mooie weer staat voor deur, dus hoog tijd om de bezem eens flink door het huis te halen. U stuurde ons massaal Gouden Tips voor de Grote Voorjaarsschoonmaak. Van de hardnekkige aanslag in de w.c.-pot tot het snel ontdooien van de vriezer. Lees nu hoe u veel tijd en geld kunt besparen met de deze handige tips.
Algemeen
Tineke Wegbrans: Bij de schoonmaak kijken naar alles wat een jaar niet gebruikt is. Dit kan misschien wel naar de kringloopwinkel! Je krijgt er ruimte door en andere mensen kunnen er heel blij mee zijn.
Wim Boeije: Vooral geen grote voorjaarsschoonmaak houden! Het kost energie en is een verouderde vorm van schoonmaken. Regelmatig bijhouden werkt het beste. Soms gaat het vanzelf bij het aanbrengen van nieuwe vloeren en dergelijke. Dat is de kans voor een verfbeurt van de woning.
Ed en Ixi van Alten: In mijn schoongemaakte keukenkastjes leg ik een oude krant. Daarna hoef je nooit meer een vieze vetlaag te verwijderen van je kasjes, want je haalt de krant weg en legt er een nieuwe in. Succes verzekerd.
Madelein van de Kamp: Doe je man een paar dagen de deur uit. Direct beginnen met opruimen met datgene dat die mannelijke verzamelaars het hele jaar dachten, nog wel eens nodig te kunnen hebben. Ik weet dat ik in huis gauw een paar kuub ruimte meer heb. Als ze terug zijn doen alsof je gek bent.
Dini van Gorp: Als je je huis door het hele jaar genomen "bijhoudt", is de grote schoonmaak geen te grote schoonmaak. Neem bijvoorbeeld elke week iets extra's onder handen. Begin op tijd en wacht niet tot het lekkere voorjaarsweer is begonnen.
Mevrouw Wilma Schmidt: Swiffer-doekjes zijn best duur, maar prima te vervangen door een oude panty! Deze even tegen de beeldbuis van de tv houden. Perfect voor afstoffen of de vloer wissen.
Een goede voorbereiding is het halve werk! Begin voor aanvang grote schoonmaak met het opruimen van kastjes, laden, dozen en toiletspullen die je nooit gebruikt. Wat overblijft is je "basis". Dit creëert rust en ruimte in je hoofd. Noem het: de Grote Voorjaarsschoonmaak voor je hoofd. Daarna ga je pas aan de feitelijke Schoonmaak beginnen. Dit zal een verademing zijn, omdat alle overbodige spullen al uit de weg geruimd zijn.
Will: Bij elke ruimte zet je de ramen of deuren open. Je neemt in gedachten dat je gaat verhuizen, dus gooit weg wat je niet meer nodig hebt. Wat je overhoudt, verplaats je. Vervolgens maak je de ruimte en wat er in staat schoon. Fleur de ruimte op met wat nieuwe kussens of een leuk tafelkleed.
Manon Bezemer: Gebruik een schoonmaakmachine die in staat is om vuil weg te spuiten. Dat is goed voor kastjes van binnen, buiten, badkamer en het toilet. Het is hygiënisch en je hebt verder geen schoonmaakmiddelen nodig. Ook nog eens beter voor het milieu.
Inger: Neem elke dag één kastplank, lade onder handen, of iedere week één groot meubelstuk (afhankelijk van de grootte en inrichting van uw huis), zodat u in een jaar het hele huis rond geweest bent. Geen Grote Voorjaarsschoonmaak meer nodig!
Dora: Neem jaloezieën af met een gebruikt droogtrommeldoekje. Het voorkomt dat de jaloezieën snel weer stof aantrekken.
M.J.M. Slaats: Kunstof kozijnen kun je mooi maken door eerst met lauw water en een beetje allesreiniger de kozijnen af te nemen. Daarna met autopoets met wax goed inpoetsen en uitpoetsen. Je kunstof kozijnen zijn weer als nieuw en zijn ook water- en vuilafstotend.
Voorjaarsgenieter: Als je het hele jaar door het huis netjes bijhoudt, hoeft er geen speciale schoonmaak te komen. Je kunt dan gewoon van het voorjaar genieten.
Keukentips
Danielle Vonk: Vet uit de frituurpan gieten. Met keukenpapier overig vet eruit vegen. Dan vul je de bak helemaal met water. Vaatwasblokje erin en
frituurpan aanzetten op maximaal 110 graden. Het vuile mandje kan er ook bij in. Na een half uur is alles brandschoon.
Rja de Reus: Water met citroen in de magnetron laten koken , laten condenseren en afnemen. Schoon is je magnetron.
Rja de Reus: Ontdooien van vriezers versnel je met een bak heet water. Alleen met houten lepel bikken, anders beschadig je de vriezer.
Familie van Alten: Bovenop mijn schoongemaakte keukenkastjes leg ik een oude krant. Daarna hoef je nooit meer een vieze vetlaag te verwijderen van je kastjes, want je trekt gewoon de krant eraf en legt er een andere krant op. Succes verzekerd.
Badkamertips
Het babybadje na gebruik droogmaken. Als het droog is, een beetje alcohol op een watje doen en de binnenkant afnemen. Het badje is meteen gedesinfecteerd en brandschoon.
John Stienstra: Aanslag in toilet wil weleens oplossen met een flinke scheut natuurazijn, eventjes laten intrekken en de borstel erdoor. In de meeste gevallen vliegt de aanslag (mits niet te oud) er van af.
Mevr. van Groenestein: Los groene zeep op in water en dweil daarmee je badkamer. Voor het schoonmaken van vette delen gebruik je onverdunde groene zeep.
Jeanne van Burgh: Voor het verwijderen van kalkaanslag op mijn sanitair gebruik ik gewoon een natte spons en wat waspoeder.
Buiten

Mw. O. Ten Dam: Ramen zemen met schoonmaakazijn voor het beste resultaat.
Mw Slaats: Kunstof kozijnen kun je weer mooi maken door eerst met lauw water met een beetje allesreiniger af te wassen. Dan autopoets met wax goed inpoetsen en uitpoetsen. Je kunstof ramen en kozijnen zijn weer als nieuw en water en vuil afstotend.
Liliane Crokaerts-Verheyen: Groene aanslag verwijder je met een watersproeier en een beetje afwasmiddel. Sproei de plekken met de aanslag nat en laat intrekken. De dag nadien zal alles bruin zien en is het eenvoudig af te spoelen.
Sape Rensma: De straattegels algenvrij maken gaat zeer goed met soda water. Een flinke scheut soda en vervolgens heet water erover. Zorg dat het goed kan intrekken. Mijn straat is nog nooit zo helder geweest!
Klussen
Wil Pluijm: In het voorjaar alles een nieuw verfje geven met gebruik van schuimrubberrollers. De rollers zuigen veel verf op. Eigenlijk zonde om die verf weg te gooien. Gooi ze daarom na gebruik niet weg, maar vries ze in! Rol ze na gebruik in plastic folie en doe ze daarna in de diepvries. Zelfs na een half jaar kun je ze er weer uithalen, ontdooien en weer lekker aan de slag gaan. Zo bespaar je heel wat verf die je anders na elk gebruik weggooit.

Meer over:

de gouden tip
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!