Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Corsica

16-08-2003
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
1011.jpg
"Wat is dat, Corsica?", vraagt Obelix in "Asterix op Corsica". Corsica is de nachtmerrie van de Romeinen, begrijp je dat dikzak?" "Ik ben niet dik en ik ben ook de nachtmerrie van de Romeinen", antwoordt Obelix aan de Corsicaan Ozewiezewozewiezewallakristallix.
"Wat is dat, Corsica?", vraagt Obelix in "Asterix op Corsica". Corsica is de nachtmerrie van de Romeinen, begrijp je dat dikzak?" "Ik ben niet dik en ik ben ook de nachtmerrie van de Romeinen", antwoordt Obelix aan de Corsicaan Ozewiezewozewiezewallakristallix. Vermoedelijk was dit het enige moment in de Corsicaanse geschiedenis dat Corsicanen en Fransen het met elkaar eens waren. Want al enige honderden jaren beschouwen veel Corsicanen de Fransen als bezetters. In al die duizenden jaren is Corsica slechts 14 jaar onafhankelijk geweest, tussen 1755 en 1769, toen de legendarische volksheld Pasquale Paoli het verscheurde eiland bijeen bracht in het verzet tegen de Genuezen.

Deze Paoli was meer dan een vechter die de Genuezen van het eiland mepte. Hij bracht zijn volk een nieuwe grondwet die zo modern was dat de Amerikanen hem bijna in zijn geheel overnamen. Paoli is daarom de echte held van Corsica en niet – zoals zoveel mensen denken – Napoleon. Die is weliswaar op Corsica geboren, maar was in hart en nieren een Fransman. Toen Paoli aan de macht kwam, ging onze Napoleon er als een speer vandoor naar Frankrijk en nam daar (enige decennia later) en passant de macht in handen.
Naar Corsica keek Napoleon niet meer om. Hij zette daarmee een trend, want weinig Fransen hebben dat na hem nog gedaan. De Franse ‘bezetter’ is minder dan voorheen een uitbuiter. Onder druk van het Corsicaanse verzet boden de Fransen Corsica een verregaande vorm van autonomie aan. Die werd onlangs in een volkspeiling afgewezen. De meeste Corsicanen prefereren de Franse 'bezetting' boven onafhankelijkheid.

Wellicht spelen in die keuze economische redenen, want er wordt veel geld in het eiland gepompt. Maar een niet te onderschatten factor is het feit dat de Corsicanen het onderling ook niet eens zijn. Zet drie Corsicanen bij elkaar en je hebt een geweldige ruzie. Zet er dertig bij elkaar en je hebt een oorlog. Als gezegd, het is een onafhankelijk volkje dat zich niets gezegd laat worden. Ruzies worden – zoals iedere Asterix lezer weet – honderden jaren onthouden, ook al is de reden vergeten.
Corsica voor de toerist
Wie van onafhankelijke en eigenzinnige mensen houdt, die bovendien ook nog eens geweldig kunnen zingen en verschrikkelijk gastvrij zijn, moet naar Corsica gaan. De eerste indruk is overweldigend en dat ligt niet alleen aan de mensen. Ook de natuur is immens en de hoge groene bergen waarin zich overal oude kleine dorpjes verstoppen, maken een verpletterende indruk. Corsica is één van de weinige Europese gebieden waar land en mens nog één lijken te zijn in hun ongenaakbare trotsheid.

Er zijn overigens ook nog andere redenen om naar Corsica te gaan. Zo heeft het eiland een geweldige goede toeristische infrastructuur vol met hotelletjes, pensionnetjes en campings waaronder een groot aantal waar de passant ook zonder kleding welkom is. Dankzij deze voorzieningen kunnen er in het hoogseizoen 2,5 miljoen mensen worden geherbergd en dat is niet niets op een bevolking van 250.000.

Verder kun je in Corsica bijzonder lekker eten. Je kunt dan wel wat tegen vreemdelingen hebben die je eiland bezetten, maar dat vreemde volk bracht wel een keur aan lekkernijen mee. Want zoals u weet, een beetje soldaat wil moeders pot eten en die pot gaat dus mee onderweg. Mede hierdoor is de Corsicaanse keuken een soort mengelmoes van Saraceens-Arabisch, Italiaans en Frans. 't Is niet altijd even verfijnd, maar wel zeer smakelijk.
Wilt u naar Corsica, huur dan een auto ter plaatse. Dat is relatief goedkoop en ook nodig, want zonder auto kom je vrijwel nergens. De auto's zijn van topkwaliteit en aan het begin van het seizoen vrijwel nieuw. De redactie van Kassa huurde een Peugeot 406 voor een kleine 300 euro per week en dat ding had maar liefst nul kilometer gereden toen we het huurden. De huur van auto's is dan ook gelijk één van de weinige dingen die goedkoop zijn op Corsica. Vrijwel alle andere dingen die je als toerist nodig hebt, zijn 10% tot 25% duurder dan in Nederland.

Je kunt natuurlijk ook met eigen auto naar Corsica rijden, desnoods met sleurhut er achteraan gekoppeld. Maar bedenk wel dat de overtocht per boot tamelijk aan de prijs is. Vanuit Frankrijk betaal je tussen de 316 euro en 544 euro. Vanuit Italië ligt dat tussen de 155 en 303 euro. Dat zijn hoogseizoen prijzen. In de herfst, winter en lente ligt alles totaal anders en is Corsica stukken goedkoper.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!