Kassa

Computerspelletjes

29-11-2003
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
153727.jpg
Computerspelletjes zijn razendpopulair. Voor Sinterklaas is het hoog tijd om tien bekende spellen eens kritisch te bekijken. Vier deskundigen gaven hun mening.
Computerspellen zijn in. De spellenindustrie bracht dit najaar ruim 250 nieuwe titels uit voor PC, Gamecube, X-box of Playstation 2. Uit dit overvloedige aanbod koos KASSA tien populaire games van dit moment en liet ze beoordelen door 4 computer-spellenexperts. Jan Meyroos, redacteur van het gamesblad Power Unlimited. Dennis Mons, eindredacteur van de internetsite GameNed. Annemarie Walker, hoofdredacteur van het blad Kidsweek en Jan Johan Belderok, redacteur bij het TV-programma Gamekings. De spellen werden beoordeeld op de kwaliteit van Graphics, het geluid, de orginaliteit en de speelduur.
Zelda the Windwaker (8,5)
Zelda-spellen zijn er al lang voor de Gamecube. Wie nooit een Zelda-spel heeft gespeeld zal dit spel prachtig vinden. Maar het is wel een kloon van zijn voorgangers. Veel ideeën zijn gepikt van eerdere Zelda’s.
Mario Kart: Double Dash (8)
Een racespelletje. Ook exclusief voor de Gamecube. Leuk, erg geschikt voor kinderen. Weinig verrassend ten opzichte van eerdere versies, maar je kan het meerdere mensen spelen. De graphics zijn wel wat kinderachtig. Sommige gamers voelen zich niet series genomen.
FIFA 2004 (8)
Het is een goed spel dat door iedereen te spelen is. Prachtig vormgegeven met veel sfeer door geluid, logo’s en commentaarstemmen. Maar voor de fans van echte voetbalspellen raden de recencenten Pro Evolution 3 aan. Daar zit veel meer diepgang in.
Jak II : Renegade (8,5)
Een afwisselend spel. De opvolger van Jak 1. De hoofdpersoon moet racen, vechten en puzzels oplossen.  De sfeer is wel veel donkerder dan de eerste versie. Ook moeilijker en het taalgebruik is grimmiger en er zit meer geweld in de game.
Prince of Persia (9)
Dit is zoals een spel moet zijn. Super gameplay met heel veel uitdaging. De sfeer met geluid en graphics is helemaal top en de besturing fenomenaal. Voor  deskundige Jan Meyboom is dit de game van het seizoen.
Beyond Good & Evil (9)
Het is een spel met heel veel variatie als speuren, fotograferen en racen. Ook leuk voor meisjes. Voor meisjes zijn er toch relatief weinig games. Meisjes houden niet zo van al dat schieten en vechten. 
Eye Toy (8,5)
Met behulp van een USB-camera speel jezelf een hoofdrol in diverse games. Het lijkt simpel en grafisch weinig verheffend. Maar als je ermee aan de slag gaat ben je snel verkocht. Voor je het weet staat de hele familie gek te doen voor de TV. Een hele originele toepassing van Playstation. Het is de partygame voor de kerst. Nadeel. Het kan wel snel gaan vervelen.
True Crime  (8)
Een realistisch spel waar hoofdrolspeler Nick Kang het kwaad bestrijdt in de straten van Los Angeles. Voor kinderen boven de zestien jaar. Veel geweld en je kunt onschuldige burgers slaan of neerschieten. Dit kun je niet ongestraft doen, want het heeft invloed op de resultaten van het spel. Je kan over de inhoud twisten. Maar speltechnisch is het een goed spel en erg populair.
Harry Potter WK Zwerkbal (7)
Voor Harry Potterfans erg leuk. Het ziet er mooi uit. Nadeel: het is enkel zwerkbal en dat kan gaan vervelen.
Lord of the rings, return of the kings (8)
Het is een prachtig spel, dat je bovendien met z’n tweeën kunt spelen. Het weliswaar vooral vechten dus vrij beperk in diversiteit. De spelduur is vrij kort, zeker voor ervaren gamers. Maar als je van de film hebt genoten, is het zeker de moeite waard.
Voor computerspellen bestaan er aparte spelcomputers. Populair zijn momenteel de Gamecube (Nintendo), Playstation2 (Sony) en de X-box (Microsoft). Volgens de deskundigen is een keuze afhankelijk van wat voor soort spellen men wil spelen. Playstation heeft op dit moment wel het grootste aanbod aan verschillende spellen, maar ook X-box en Gamecube hebben prachtige spellen. Laat u in de winkel goed voorlichten alvorens een keus te maken. De prijs van de spellen ontloopt elkaar niet veel. KASSA kocht de spellen bij Intertoys. Toch kan rondshoppen lonen. Ook via winkels op internet kunnen spellen – ook gloednieuwe- soms voordelig worden aangeschaft. De meeste spellen hebben een leeftijdsclassificatie. Dat is het zogeheten PEGI-systeem. De afkorting PEGI staat voor Pan European Game Information. Het is bedoeld om ouders meer zekerheid te geven over de geschiktheid voor een bepaalde leeftijdscategorie. Zoiets als kijkwijzer voor de televisie. Het zegt echter niets over de moeilijkheidsgraad.
Bij aankoop van een nieuw spel: Laat u in een winkel informeren. In veel winkels kun je demo’s spelen. Ook zijn er natuurlijk de bladen en tv-programma’s die informatie geven. Er zijn in veel grote steden ook gespecialiseerde winkels in games. Daar hebben ze veel verstand van het spelaanbod en kun je vaak het spel een dag meekrijgen. Bevalt het niet dan kun je het ruilen. Dat voorkomt teleurstellingen. Ook kun je op zoek gaan naar plekken waar spellen geruild kunnen worden of tweedehands worden verkocht.
Lees ook het artikel Consoles en prijsvergelijking games . Hierin is, onderdaan, een prijsvergelijking van games opgenomen.

Meer over:

speelgoed
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!