Cees Korvinus
31-01-2004
• leestijd 1 minuten
Cees Korvinus is strafrechtadvocaat en zit in het bestuur van de nederlandse vereniging van strafrechtadvocaten. Is hier nu sprake van oplichting?
Als de prijzen van tevoren worden getrokken, en je dus geen kans maakt op een prijs, dan is dat wel oplichting volgens Korvinus. Waar de oplichting in zit, is dat je mensen voorspiegelt dat ze een prijs kunnen winnen, die ze niet kunnen winnen. De rest is natuurlijk evidente misleiding, dat is duidelijk.
Ondanks dat de advocaat van een van de bedrijven zegt: we verkopen geen loten, we bieden deelname aan aan groepen die in de Duitse lotto spelen, gaat het hier uiteindelijk toch om het organiseren van het deelname aan een kansspel. Dat is wat verboden is.
Deze constructie wordt wel vaker gebruikt. Maar justitie vindt dat die onder de wet op de kansspelen valt. In principe komt het dus op hetzelfde neer. Destijds bij pyramidespelen, zeiden ze ook het is niet echt een kansspel. Uiteindelijk is dat dus ook verboden door de rechter.
Als het openbaar ministerie niks gaat doen met de aangiftes, dan bestaat
Er een artikel 12 procedure. Als je het niet eens bent met het besluit om niet te vervolgen, kan je dat bij het gerechtshof aankaarten. De rechter kan dan bepalen op basis van de feiten en de verklaringen van de oud-werknemers of ze toch moeten vervolgen en een foute keuze hebben gemaakt.