Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Buisman, het verhaal op video

06-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
522 keer bekeken
  •  
buisman-video.jpg
Op 9 augustus 1867 legde Herman Buisman het fundament voor een roemrucht, oer-Hollands bedrijf: Koninklijke Buisman. De grossier en koffiebrander in Zwartsluis brandde die dag namelijk zijn “koffijstroop”. Een kleine duik in de geschiedenis.
Koffieschaarste
Eind negentiende eeuw was koffie erg schaars. Napoleon had het Europese continent namelijk verboden om handel met Engeland te voeren. Door dit continentale stelsel werden ook de koloniale producten als thee en koffie die Engeland exporteerde duur. Men zocht zijn toevlucht daarom in een goedkope vervanger van koffie: cichorei. Ook toen echte koffie weer volop beschikbaar kwam, bleef men cichorei gebruiken als koffietoevoegsel. Pure koffie bleef immers een dure aangelegenheid. Ondertussen gingen koffiebranders op zoek naar een meer smaakvolle vervanger van de bittere cichorei. Het branden van suiker (de ‘koffijstroop’) bleek dé oplossing. Een begrip  
Ook Herman Buisman maakte deze ‘koffijstroop’. Het was echter zijn zoon Roelof die het recept perfectioneerde. Hij experimenteerde eindeloos met ingrediënten in een tot laboratorium omgebouwd tuinhuisje. Na ontelbare proeven slaagde hij erin een gebrande suiker te maken van ongekend zuivere kwaliteit die bovendien oplosbaar was in water. Zijn ‘Buisman Gebrande Suiker’ werd een succes en Buisman een begrip. Tegenwoordig kennen we deze ‘Buisman GS’ als Buisman Aroma. Het recept is nog steeds vrijwel gelijk aan dat van Roelof Buisman. In de jaren vijftig en zestig kregen mensen die emigreerden een pakket van de Nederlandse overheid mee. Daar zat steevast een potje Buisman in. Buisman wordt groot
Door het succes van Roelof Buisman en zijn ‘Gebrande Suiker’ werd de kleine fabriek aan de westzijde van het pittoreske Zwartsluis al snel te klein. In 1913 nam Buisman een nieuwe fabriek aan de Zomerdijk in gebruik. Negen jaar later verdubbelde deze in oppervlakte. In 1915 was Italië het eerste land waar Buisman naar exporteerde. Duitsland, België en Luxemburg volgden spoedig hierna. Ook in landen als de Verenigde Staten, Australië, Canada, Suriname en Zuid-Afrika sloeg Buisman goed aan.   

Grillstreepje is Buisman

Succes is geen reden om stil te zitten. Buisman is zich door de jaren heen altijd blijven vernieuwen. Momenteel produceert Buisman ook trendy koffieproducten en caramel, dat als kleurstof worden gebruikt in allerlei producten. De meest opmerkelijke toepassing is wel het grillstreepje op 'gegrillde' kant en klaar hamburgers.
Een kroon op het werk
In 1951 verleende Hare Majesteit Koningin Juliana aan Buisman het predicaat “Koninklijke”. Een kroon op tachtig jaar hard werken!
3918286027_8fd5b00249
Het breken van de gebrande suiker in de Buisman fabriek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!