Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Budgetteren kun je leren: 19 bespaartips

04-04-2017
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
4202 keer bekeken
  •  
ANP_930x520_spaarvarken
Geld besparen…. Met kleine aanpassingen en iets meer bewustzijn over geldzaken, kan de gemiddelde Nederlander ieder jaar een paar honderd euro op zak houden in plaats van uitgeven. Maar, hoe doe je dat? Kassa zet 19 bruikbare tips voor je op een rijtje, in het kader van onze Maand van het Budget.
1. Doe één keer per week boodschappen
Kijk vooraf wat de aanbiedingen zijn in jouw supermarkt en maak een boodschappenlijstje voor de hele week. Door hier vooraf tijd in te investeren kun je meer geld én tijd besparen aan het winkelen zelf. Daarnaast geldt: hoe vaker je naar de supermarkt moet, hoe groter de kans is dat je impulsaankopen doet. En, uiteraard… kies je super met zorg. Structureel kiezen voor een van de goedkopere zorgt voor een fikse besparing. Welke is het goedkoopst? Kijk naar Kassa op 8 april voor een actuele supermarktprijsvergelijking.
2. Stap regelmatig over van energieleverancier
Energiebedrijven stunten jaarlijks met prijzen om nieuwe klanten aan te trekken. Overstappen is dus vaak goedkoper dan blijven, omdat klanten die blijven dan geen actiepakket meer afnemen maar een standaardpakket krijgen met een hogere prijs. Kies dus altijd voor een jaarcontract, dit is vaak ook het goedkoopst en je kunt zo ieder jaar profiteren van een nieuwe actieprijs.
Zit je nu nog vast aan een contract? Veel leveranciers zijn bereid de overstapboete te betalen, om jou als klant over te kunnen nemen. Check dit wel even, voordat je de overstap maakt. Energiebedrijven regelen verder onderling altijd de overstap. Om energieleveranciers te vergelijken, kun je bijvoorbeeld kijken bij de  Consuwijzer  of de Consumentenbond .
3. Oriënteer (en koop) online huishoudelijke en elektronische apparaten om prijzen te vergelijken
Bij webwinkels betaal je vaak net een aantal tientjes minder voor bijvoorbeeld een wasmachine, televisie of stofzuiger. Kijk op verschillende websites om prijzen en apparaten te vergelijken. Toch liever naar een fysieke winkel? Oriënteer je vooraf online zodat je een richtlijn hebt van wat je wilt (uitgeven). Sommige webwinkels en sites zoals Tweakers bieden de mogelijkheid apparaten te vergelijken op specificaties.
4. Kijk kritisch naar je verzekeringen
Ga af en toe na welke verzekeringen je hebt en check of de premies niet lager kunnen. Bedenk ook of een verzekeringspremie betalen voor bijvoorbeeld een rechtsbijstands- of overlijdensverzekering het waard is, of je in staat bent te sparen voor onverwachte uitgaven. Eerder schreef Kassa al over hoe je je verzekeringen checkt . Kijk bijvoorbeeld ook eens naar je reis- aansprakelijkheids-, inboedel- en opstalverzekering. Kijk hier naar Kassa's top 5 onnodige verzekeringen. Controleer aan het einde van ieder jaar of je zorgverzekering elders goedkoper kan en of je aanvullende verzekeringen wel rendabel zijn voor je. Vaak kun je je ook met een lagere premie collectief verzekeren via je werkgever, vraag dit altijd na.
5. Verhoog je eigen risico
Ben je niet vaak ziek en kan je een kleine financiële buffer opbouwen? Verhoog dan je eigen risico, voor een goedkopere maandelijkse zorgpremie. Het risico is dat je ineens een hogere rekening moet betalen, maar het geld dat je uitspaart kun je uiteindelijk gebruiken als zorg met eigen bijdrage toch nodig is.
6. Houd je inkomsten en uitgaven in de gaten
Overzicht houden over je inkomsten en uitgaven zorgt ervoor dat je bewuster bent van hoeveel je waaraan uitgeeft en bedenken of een aankoop kan en echt nodig is. Dit bijhouden is al simpel te doen door regelmatig je bankrekening te checken via de app van jouw bank. Bekijk ook de praktische adviezen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). Banken zoals Knab, Rabobank en SNS hebben voor klanten een speciale app.
7. Leen of huur spullen die je heel zelden gebruikt
Apparaten zoals een hogedrukreiniger, stoomreiniger, accuboormachine of steekwagen zijn erg handig om in huis te hebben. Maar ze zijn relatief duur in aanschaf vergeleken met hoeveel je ze gebruikt. Vraag eerst rond in je omgeving of je dergelijke spullen kan lenen, of huur dergelijke machines en gereedschappen gemakkelijk via verschillende huurbedrijven.
8. Zoek naar actiecodes voor webwinkels
Er zijn verschillende websites die speuren naar actiecodes en ze op een rijtje zetten. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld tien procent korting, gratis verzendkosten of iets dergelijks bij verschillende webwinkels of sites van bijvoorbeeld kledingketens.
9. Kies voor kleinere of deelauto
Niet per se veel ruimte nodig? Kies bij de aanschaf van een auto dan voor een kleine auto. Dit scheelt aanzienlijk in zowel de wegenbelasting als de verzekeringspremie en brandstof. Maak je heel weinig kilometers per jaar, overweeg dan gebruik te maken van een leen -of deelauto. De auto reserveer je dan alleen voor momenten dat je ‘m echt nodig hebt. Aanbieders zijn bijvoorbeeld ConnectCar, GreenWheels of MyWheels.
10. Tank zo min mogelijk langs de snelweg
Brandstof is nou eenmaal duurder onderweg. Zeker voordat je begint aan een lange rit, is het voordeliger om vooraf te tanken dus. Kassa heeft al eens getest welke apps je het beste helpen bij goedkoop tanken. Deze test is hier te vinden.
11. Boek een vakantie indien mogelijk zo vroeg mogelijk of juist zo laat mogelijk
Reisorganisaties bieden altijd een fikse vroegboekkorting én aardige last-minute deals. Weet je al goed waar je ongeveer heen wilt, boek dan zeker een halfjaar van tevoren om geld te besparen. Bij last-minutes heb je wellicht wat minder keuze, maar heb je wel goedkope all-inclusive deals. Wat ook kan lonen is door altijd te checken of een vlucht en accommodatie niet veel goedkoper zijn als je ze direct boekt, in plaats van via een reisorganisatie.  Vliegtickets reserveren doe je zo.
12. Koop non-food producten in de aanbieding en koop groot in; wasmiddel, shampoo, make-up
Supermarkten en drogisterijen stunten aan de lopende band met cosmetica en verzorgingsproducten. Opletten op aanbiedingen en folders van deze winkels kunnen ervoor zorgen dat je vrijwel nooit meer dergelijke producten koopt zonder korting. Als het een aantrekkelijke actie is, loont groot inkopen ook. Een kleine investering, waardoor je uiteindelijk bespaart.
13. Let op uitverkoop bij kledingwinkels
Kledingketens brengen vandaag de dag tot wel acht kledingcollecties per jaar uit. Om de paar weken is er dus wel ergens sale, waardoor je nog wel kleding kan vinden die past bij het seizoen maar dan voor een zachtere prijs.
14. Zet je apparaten uit, niet op standby
Televisies, koffie-apparaten, computers. In veel huishoudens staan ze nooit helemaal uit, maar op standby. Dit sluimerende energieverbruik, kost bijvoorbeeld 32 euro per jaar voor een computer. Sluit deze apparaten dus altijd volledig af.
15. Vervang oude huishoudelijke apparaten
Koelkasten en vriezers die ouder dan 15 jaar zijn, kosten inmiddels vaak veel energie en dus geld. Investeren in een nieuwe, energiezuinige koelkast/vriezer is zelfs goedkoper, door de grote hoeveelheid energiekosten die daardoor worden uitgespaard. De aanschafkosten zijn er dus snel uit. Hetzelfde geldt voor kleinere huishoudapparatuur van voor 2000.
16. Koop en verkoop tweedehands
Kijk kritisch naar je inboedel en zet spullen die nog te verkopen zijn op tweedehandssites of Facebookgroepen. Oude telefoons blijven bijvoorbeeld vaak in een la liggen, maar zijn nog te verkopen of geld waard voor opkopers. Ook spullen kopen kan prima via tweedehands kanalen of de kringloopwinkel. Er zijn vaak nog veel spullen te vinden die een stuk goedkoper zijn dan nieuw, en nog van goede kwaliteit zijn.
17. Let op je belasting
Ga goed na of je veel spaargeld hebt boven de belastingvrije grens van €24.437 (2016) of het dubbele voor partners. Omdat over alles wat daarboven valt 1,2% belasting betaald moet worden, is het wijs om te kijken naar mogelijkheden om extra vrijstellingen of kortingen op je belasting te krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld meer van je hypotheek af te lossen, groen te sparen of schenkingen te doen aan (klein)kinderen.
18. Ga je abonnementen na
Een abonnement op de sportschool, magazines, loterijen en dergelijke. Check welke abonnementen je hebt en of je ze nog wel echt gebruikt.Is dit verwaarloosbaar of twijfel je sterk, is het beter om op te zeggen. Op jaarbasis scheelt dit vele euro’s.
19. Vraag gemeentelijke ontheffing aan
Mensen met een laag inkomen kunnen bij hun gemeente ontheffing vragen voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Of je hiervoor in aanmerking komt, is hier  te vinden of na te vragen bij je gemeente. Het benodigde aanvraagformulier zit doorgaans bij de aanslag van de betreffende belasting.
Uiteraard is deze lijst niet volledig. Deel jouw tips onder dit artikel!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!