Geld besparen…. Met kleine aanpassingen en iets meer bewustzijn over geldzaken, kan de gemiddelde Nederlander ieder jaar een paar honderd euro op zak houden in plaats van uitgeven. Maar, hoe doe je dat? Kassa zet 19 bruikbare tips voor je op een rijtje, in het kader van onze
Maand van het Budget.
1. Doe één keer per week boodschappen
Kijk vooraf wat de aanbiedingen zijn in jouw supermarkt en maak een boodschappenlijstje voor de hele week. Door hier vooraf tijd in te investeren kun je meer geld én tijd besparen aan het winkelen zelf. Daarnaast geldt: hoe vaker je naar de supermarkt moet, hoe groter de kans is dat je impulsaankopen doet. En, uiteraard… kies je super met zorg. Structureel kiezen voor een van de goedkopere zorgt voor een fikse besparing. Welke is het goedkoopst? Kijk naar Kassa op 8 april voor een actuele supermarktprijsvergelijking.
2. Stap regelmatig over van energieleverancier
Energiebedrijven stunten jaarlijks met prijzen om nieuwe klanten aan te trekken. Overstappen is dus vaak goedkoper dan blijven, omdat klanten die blijven dan geen actiepakket meer afnemen maar een standaardpakket krijgen met een hogere prijs. Kies dus altijd voor een jaarcontract, dit is vaak ook het goedkoopst en je kunt zo ieder jaar profiteren van een nieuwe actieprijs.
Zit je nu nog vast aan een contract? Veel leveranciers zijn bereid de overstapboete te betalen, om jou als klant over te kunnen nemen. Check dit wel even, voordat je de overstap maakt. Energiebedrijven regelen verder onderling altijd de overstap. Om energieleveranciers te vergelijken, kun je bijvoorbeeld kijken bij de
Consuwijzer
of de
Consumentenbond
.
3. Oriënteer (en koop) online huishoudelijke en elektronische apparaten om prijzen te vergelijken
Bij webwinkels betaal je vaak net een aantal tientjes minder voor bijvoorbeeld een wasmachine, televisie of stofzuiger. Kijk op verschillende websites om prijzen en apparaten te vergelijken. Toch liever naar een fysieke winkel? Oriënteer je vooraf online zodat je een richtlijn hebt van wat je wilt (uitgeven). Sommige webwinkels en sites zoals Tweakers bieden de mogelijkheid apparaten te vergelijken op specificaties.
4. Kijk kritisch naar je verzekeringen
Ga af en toe na welke verzekeringen je hebt en check of de premies niet lager kunnen. Bedenk ook of een verzekeringspremie betalen voor bijvoorbeeld een rechtsbijstands- of overlijdensverzekering het waard is, of je in staat bent te sparen voor onverwachte uitgaven. Eerder schreef Kassa al over
hoe je je verzekeringen checkt
. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar je reis- aansprakelijkheids-, inboedel- en opstalverzekering. Kijk
hier
naar Kassa's top 5 onnodige verzekeringen. Controleer aan het einde van ieder jaar of je zorgverzekering elders goedkoper kan en of je aanvullende verzekeringen wel rendabel zijn voor je. Vaak kun je je ook met een lagere premie collectief verzekeren via je werkgever, vraag dit altijd na.
5. Verhoog je eigen risico
Ben je niet vaak ziek en kan je een kleine financiële buffer opbouwen? Verhoog dan je eigen risico, voor een goedkopere maandelijkse zorgpremie. Het risico is dat je ineens een hogere rekening moet betalen, maar het geld dat je uitspaart kun je uiteindelijk gebruiken als zorg met eigen bijdrage toch nodig is.
6. Houd je inkomsten en uitgaven in de gaten
Overzicht houden over je inkomsten en uitgaven zorgt ervoor dat je bewuster bent van hoeveel je waaraan uitgeeft en bedenken of een aankoop kan en echt nodig is. Dit bijhouden is al simpel te doen door regelmatig je bankrekening te checken via de app van jouw bank. Bekijk ook de praktische adviezen van het
Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting
(NIBUD). Banken zoals Knab, Rabobank en SNS hebben voor klanten een speciale app.
7. Leen of huur spullen die je heel zelden gebruikt
Apparaten zoals een hogedrukreiniger, stoomreiniger, accuboormachine of steekwagen zijn erg handig om in huis te hebben. Maar ze zijn relatief duur in aanschaf vergeleken met hoeveel je ze gebruikt. Vraag eerst rond in je omgeving of je dergelijke spullen kan lenen, of huur dergelijke machines en gereedschappen gemakkelijk via verschillende huurbedrijven.
8. Zoek naar actiecodes voor webwinkels
Er zijn verschillende websites die speuren naar actiecodes en ze op een rijtje zetten. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld tien procent korting, gratis verzendkosten of iets dergelijks bij verschillende webwinkels of sites van bijvoorbeeld kledingketens.
9. Kies voor kleinere of deelauto
Niet per se veel ruimte nodig? Kies bij de aanschaf van een auto dan voor een kleine auto. Dit scheelt aanzienlijk in zowel de wegenbelasting als de verzekeringspremie en brandstof. Maak je heel weinig kilometers per jaar, overweeg dan gebruik te maken van een leen -of deelauto. De auto reserveer je dan alleen voor momenten dat je ‘m echt nodig hebt. Aanbieders zijn bijvoorbeeld ConnectCar, GreenWheels of MyWheels.
10. Tank zo min mogelijk langs de snelweg
Brandstof is nou eenmaal duurder onderweg. Zeker voordat je begint aan een lange rit, is het voordeliger om vooraf te tanken dus. Kassa heeft al eens getest welke apps je het beste helpen bij goedkoop tanken. Deze test is
hier
te vinden.
11. Boek een vakantie indien mogelijk zo vroeg mogelijk of juist zo laat mogelijk
Reisorganisaties bieden altijd een fikse vroegboekkorting én aardige last-minute deals. Weet je al goed waar je ongeveer heen wilt, boek dan zeker een halfjaar van tevoren om geld te besparen. Bij last-minutes heb je wellicht wat minder keuze, maar heb je wel goedkope all-inclusive deals. Wat ook kan lonen is door altijd te checken of een vlucht en accommodatie niet veel goedkoper zijn als je ze direct boekt, in plaats van via een reisorganisatie.
Vliegtickets reserveren doe je zo.
12. Koop non-food producten in de aanbieding en koop groot in; wasmiddel, shampoo, make-up
Supermarkten en drogisterijen stunten aan de lopende band met cosmetica en verzorgingsproducten. Opletten op aanbiedingen en folders van deze winkels kunnen ervoor zorgen dat je vrijwel nooit meer dergelijke producten koopt zonder korting. Als het een aantrekkelijke actie is, loont groot inkopen ook. Een kleine investering, waardoor je uiteindelijk bespaart.
13. Let op uitverkoop bij kledingwinkels
Kledingketens brengen vandaag de dag tot wel acht kledingcollecties per jaar uit. Om de paar weken is er dus wel ergens sale, waardoor je nog wel kleding kan vinden die past bij het seizoen maar dan voor een zachtere prijs.
14. Zet je apparaten uit, niet op standby
Televisies, koffie-apparaten, computers. In veel huishoudens staan ze nooit helemaal uit, maar op standby. Dit sluimerende energieverbruik, kost bijvoorbeeld 32 euro per jaar voor een computer. Sluit deze apparaten dus altijd volledig af.
15. Vervang oude huishoudelijke apparaten
Koelkasten en vriezers die ouder dan 15 jaar zijn, kosten inmiddels vaak veel energie en dus geld. Investeren in een nieuwe, energiezuinige koelkast/vriezer is zelfs goedkoper, door de grote hoeveelheid energiekosten die daardoor worden uitgespaard. De aanschafkosten zijn er dus snel uit. Hetzelfde geldt voor kleinere huishoudapparatuur van voor 2000.
16. Koop en verkoop tweedehands
Kijk kritisch naar je inboedel en zet spullen die nog te verkopen zijn op tweedehandssites of Facebookgroepen. Oude telefoons blijven bijvoorbeeld vaak in een la liggen, maar zijn nog te verkopen of geld waard voor opkopers. Ook spullen kopen kan prima via tweedehands kanalen of de kringloopwinkel. Er zijn vaak nog veel spullen te vinden die een stuk goedkoper zijn dan nieuw, en nog van goede kwaliteit zijn.
17. Let op je belasting
Ga goed na of je veel spaargeld hebt boven de belastingvrije grens van €24.437 (2016) of het dubbele voor partners. Omdat over alles wat daarboven valt 1,2% belasting betaald moet worden, is het wijs om te kijken naar mogelijkheden om extra vrijstellingen of kortingen op je belasting te krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld meer van je hypotheek af te lossen, groen te sparen of schenkingen te doen aan (klein)kinderen.
18. Ga je abonnementen na
Een abonnement op de sportschool, magazines, loterijen en dergelijke. Check welke abonnementen je hebt en of je ze nog wel echt gebruikt.Is dit verwaarloosbaar of twijfel je sterk, is het beter om op te zeggen. Op jaarbasis scheelt dit vele euro’s.
19. Vraag gemeentelijke ontheffing aan
Mensen met een laag inkomen kunnen bij hun gemeente ontheffing vragen voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Of je hiervoor in aanmerking komt, is
hier
te vinden of na te vragen bij je gemeente. Het benodigde aanvraagformulier zit doorgaans bij de aanslag van de betreffende belasting.
Uiteraard is deze lijst niet volledig. Deel jouw tips onder dit artikel!
Wat een onzin tips. Ik doe juist iedere dag boodschappen om geld te besparen. Anders eet ik veel te snel al mijn lekkers op en boodschappen doen is een heel leuk tijdverdrijf.Een auto is gewoon onzin om te hebben, Het openbaar vervoer is ook heel duur, dus daar maak ik heel weinig gebruik van en zoek altijd het goedkoopste kaartje.Zoek een goedkope hobby. Dat kan echt heel veel schelen.
En voor wie af en toe of regelmatig met de trein reist... www.treinreiziger.nl daar vind je alle actuele treinkaartjes-acties of kan je de goedkoopste optie voor jouw reis berekenen. Ze hebben ook een handige app.
Zet de Reclamefolder app op je telefoon, dan heb je altijd alle Bonus en dergelijke acties bij de hand en kan je een lijstje maken om je provisiekast of diepvriezer flink te vullen.
Ga later op de dag boodschappen doen en kies voor "korting plakkertjes" eten. Vries desnoods plakkertjes vlees in. Dat bespaart tussen de 35 en 50% op je budget. Iedere super heeft ook een mand met wat er uit het assortiment gaat of "plakkertjes" houdbare producten, welke tegen de datum zijn. Meestal is die houdbaarheids-datum nonsens en kunnen de producten nog lang mee.
Reken uit wat je vaste maandelijkse lasten zijn. Facturen die 1x per jaar komen, omrekenen naar maandelijks bedrag en dat opzijzetten (of vragen of je maandelijks kunt betalen, dan betaal je niet een groot bedrag ineens). Wat dan overblijft, is voor eten en andere variabele kosten. Iedere week een deel opnemen en alleen dat aan boodschappen e.d. uitgeven. Beter niet te vaak pinnen, want dat is wel makkelijk in gebruik, maar het is moeilijker om het overzicht te houden.
Zelf doen we een paar keer per week boodschappen en kijken naar aanbiedingen die bij ons eetpatroon past.
Bij 1 keer per week gooiden we te vaak voedsel weg wat niet meer goed was of bij nader inzien toch niet gegeten werd doordat we uit waren, eters kregen waar je meer en ander eten voor klaar maakt of als de kinderen besluiten ergens anders te blijven eten.. ..
2 keer per week inkopen doen bespaart meer dan 1 keer per week.
Er zijn winkels die weekend en woensdag aanbiedingen hebben. Als je de kans hebt kun je goedkoper op de markt groenten en fruit kopen. Over de prijs kun je, bij meerdere aankopen, ook nog over de totaal prijs onderhandelen. (beste lukt het op het eind van de marktdag, op een regendag en als er weinig klanten bij de kraam staan.)
Sinds het uitkomen van Microsoft Office95 heb ik al sinds de jaren 90 iets moois gemaakt in Excel. En dit is door de jaren heen verder geperfectioneerd. Waardoor je op elk moment inzage hebt mbt de uitgaven en inkomsten. Dit zelfs 3 maanden vooruit en daardoor ook beter nadenkt of een bepaalde uitgave wel zo verstandig is op een bepaald tijdstip. Of dat mijn saldo progressie maakt of achteruit holt. Dit werkt bijzonder stimulerend.
Leuke tips!
Ik heb veel onderzoek gedaan naar wat de goedkoopste supermarkt is. Mijn ervaring is dat dat voor iedereen anders is. Welke voor jou het goedkoopst is, kun je wel makkelijk uitrekenen, door de prijzen van je 20 meest gekochte artikelen te vergelijken.
En mijn gouden bespaartip: reken uit hoeveel uur je moet werken voor die nieuwe trui, schoenen of welke aankoop dan ook. Dan weet je direct of het het waard is voor je. www.meergeldminderstress.nl