Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Broccoli nog gezonder in combinatie met tomaten
10-08-2009
•
leestijd 1 minuten
•
273 keer bekeken
•
Uit onderzoek is gebleken dat het samen eten van broccoli en tomaten gezondheidsvoordelen oplevert. Het was al bekend dat broccoli een supergroente is, maar als je broccoli samen met tomaten eet levert dat nog meer gezondheidsvoordelen op.
Broccoli bevat glucosinolaten, dat kankerverwekkende stoffen uit het lichaam verwijdert. In tomaten zit lycopeen, deze stof vermindert het risico op prostaatkanker. Onderzoekers hebben een groep ratten broccoli gegeven in combinatie met tomaten. Deze ratten ontwikkelden de kleinste tumoren in vergelijking met de andere groepen ratten die enkel broccoli of tomaten kregen.
Niet alleen broccoli en tomaten hebben een gunstige werking op je gezondheid, ook sardines en witbrood zijn hier een voorbeeld van. Dit komt doordat sardines je lichaam voorzien van vitamine D. Wit brood voorziet je van calcium, maar je lichaam kan geen calcium opnemen zonder vitamine D. Met deze combinatie krijg je sterke botten.
En er is nog een goede combinatie: wortelen roosteren met olie. Wanneer je wortels met olie roostert helpt de hitte bètacaroteen te vormen. Bètacaroteen vermindert het risico op (huid) kanker, want deze stof beschermt de huid tegen schade van de zon. Door de stof bètacaroteen kan je ook nog eens beter in het donker kijken.