Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Broccoli bevat meeste vezels
15-04-2009
•
leestijd 1 minuten
•
53 keer bekeken
•
Broccoli is zeer rijk aan voedingsvezels, gevolgd door bospeen, rode kool en sperziebonen. Fruitsoorten die veel vezels bevatten zijn sinaasappels en peren. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Wij hebben elke dag dertig tot veertig gram voedingsvezels nodig, want voedingsvezels bevorderen de spijsvertering, stoelgang en sommige typen beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Het is dan ook belangrijk dat wij genoeg bronnen aan voedingsvezels eten. Dit zijn bijvoorbeeld brood, groente, fruit en peulvruchten. Ook aardappelen bieden veel vezels. Bijvoorbeeld acht gram bessen en drie gedroogde vijgen bevat al samen elf gram aan vezels.
De minst gezonde fruitsoorten zijn meloenen, aardbeien en druiven. Deze fruitsoorten bevatten de minste vezels per portie. Ook ijsbergsla, tomaat, komkommer, witloof en courgettes bevatten de minste vezels.
Pasta en rijst bevatten geen vezels, tenzij je voor zilvervliesrijst of volkoren pasta kiest.