Kassa

'Binnen vijftien jaar vaccin tegen astma'

  •  
27-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Het Astma Fonds verwacht veel van de ontwikkeling van een vaccin tegen deze chronische longziekte. Volgens Bart Lambrecht, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en het Universitair Ziekenhuis in Gent, is een vaccin binnen vijftien jaar realiteit.
Hoogleraar Lambrecht stelt dat bij het vijftigjarig bestaan van het Astma Fonds. Met financiële steun van het fonds zijn wetenschappers bezig met het ontwikkelen van een vaccin. De ziekte zou bij nieuwe patiënten via een inenting kunnen worden voorkomen.
De sleutel van het vaccin ligt bij zogeheten dendritische cellen. Dat zijn de poortwachters van de longen: zij mobiliseren een afweerreactie tegen ongewenste indringers. Bij astmapatiënten gebeurt dat ook als het niet nodig is, bijvoorbeeld bij huisstofmijt of stuifmeel. Behandeling van deze cellen lijkt ook het ontstaan van astma tegen te gaan. ,,Uiteindelijk willen we een vaccin ontwikkelen voor jonge kinderen met verhoogde kans op astma'', aldus Lambrecht. Nederland telt ruim een miljoen mensen met astma en dat aantal stijgt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!