Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bewaar je tomaten niet in de koelkast

19-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
556 keer bekeken
  •  
Tomaten_tomaat_930x520
De meeste consumenten leggen na aankoop hun groenten in de koelkast. Ook tomaten worden vaak gekoeld bewaard. Zonde, zeggen Amerikaanse en Chinese onderzoekers. Uit hun onderzoek, dat in het tijdschrift PNAS is gepubliceerd, blijkt dat tomaten hun smaak verliezen als ze in de koelkast worden bewaard.
Te koud
Hoe komt dit? Tomaten die onder de 12 graden Celsius (54 graden Fahrenheit) gehouden worden, verliezen hun smaak. Dit gebeurt in je eigen koelkast, maar ook als tomaten in de koeling van een groothandel worden opgeslagen voordat ze naar een supermarkt of groenteboer gaan.
Karakteristieke aroma’s gaan verloren
Uit het onderzoek komt naar voren dat tomaten die langer dan zeven dagen worden bewaard bij een temperatuur van 3,3 graden (39 degrees) bepaalde stoffen verliezen. Deze stoffen zorgen voor de karakteristieke aroma’s, die voor een groot gedeelte de tomatensmaak bepalen.
Een koelkast heeft gemiddeld een temperatuur tussen de 3 en 4 graden Celsius. Tomaten die dus in een koelkast worden gehouden, koelen te veel af. Tomaten die bij kamertemperatuur bewaard werden, verloren niet aan smaak.
Advies
Wil je meer ruimte in je koelkast overhouden en ervoor zorgen dat tomaten hun lekkere tomatensmaak behouden? Bewaar ze dan buiten je koelkast!
Bron: ANP, NOS, Psych, PNAS
Het wetenschappelijke artikel is hier terug te vinden.
Wetenschappelijke artikelen:
Zhang, B., Tieman, D., Jiao, C., Xu, Y., ea. (2016). Chilling-induced tomato flavor loss is associated with altered volatile synthesis and transient changes in DNA methylation. PNAS.
Farneti, B., ea. (2015). Alarcón Chilling-Induced Changes in Aroma Volatile Profiles in Tomato. Food and Bioprocess Technology, 2015, Vol.8 (7), pp.1442-1454.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!