Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Besparen op de kosten van je auto? Lees de tips en tricks

24-04-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
auto-rijden-930x520
De auto is voor veel huishoudens een grote kostenpost die elke maand weer terugkomt. Met alleen de aanschaf ben je er immers niet. Er zijn ook nog de maandelijks terugkerende brandstofkosten en autoverzekering. En dan zijn er ook nog de wegenbelasting en eventuele reparaties. Dit zijn alles bij elkaar al snel enkele honderden euro’s per maand. Gelukkig kun je door slimme keuzes te maken ook veel besparen op deze kosten van je auto.
1) Besparen bij de aanschaf – Weeg alle kosten mee
De meeste mensen die een auto gaan kopen hebben van tevoren al wel bepaald hoeveel zij maximaal willen en kunnen uitgeven aan de auto. Maar wat vaak vergeten wordt, is om de maandelijkse kosten van de auto in kaart te brengen en dit mee te wegen in de keuze.
Brandstofkosten
Bedenk van tevoren hoeveel kilometers je rijdt per maand en hoe zuinig de auto is die je op het oog hebt. Zo krijg je een beeld van wat de auto je maandelijks kost aan brandstof.
Belastingen
Ook het type brandstof waarop de auto rijdt, is van belang voor de maandelijkse kosten. Een auto die volledig elektrisch rijdt is misschien duurder dan een benzineauto, maar je betaalt geen BPM en wegenbelasting. Ook voor hybride auto’s zijn de BPM tarieven en wegenbelasting lager. Op de website van de Belastingdienst kun je alvast uitrekenen wat de auto je kost aan wegenbelasting en BPM.
Kosten voor de autoverzekering
Daarnaast is de premie voor de autoverzekering nog een belangrijk kostenpost. Hierbij geldt vaak hoe duurder de auto, hoe duurder de verzekering. Ook een zware auto of met veel vermogen kost je meer premie. Veel vergelijkingswebsites, zoals Geld.nl , Independer, Pricewise of UnitedConsumers bieden je de mogelijkheid om via de optie Kenteken onbekend een indicatie te berekenen van de kosten voor een autoverzekering bij de auto die je op het oog hebt.
2) Besparen op je verzekering – Kies een passende dekking
Veel mensen betalen onnodig te veel voor hun autoverzekering door een te uitgebreide dekking te kiezen. Voorkom dat je meer betaalt dan nodig en kies een dekking die past bij de leeftijd van je auto. Bij een auto die jonger is dan 5 jaar is het verstandig om voor de meest uitgebreide dekking (all risk) te kiezen. Deze dekking is ook belangrijk als je de auto hebt geleased of gefinancierd met een lening. Je wilt bij total loss of diefstal immers niet met een schuld blijven zitten.
Voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud wordt een WA+ beperkt casco dekking geadviseerd en bij auto’s ouder dan 10 jaar is alleen een WA-dekking meestal voldoende.
Natuurlijk moet je jezelf ook afvragen hoe afhankelijk je bent van je auto en of je eventueel zelf de kosten kunt betalen om een nieuwe auto te kopen. Als je niet zonder auto kunt en geen geld hebt om een nieuwe te kopen, is een uitgebreide all risk dekking ook bij een oudere auto misschien toch verstandig.
3) Besparen op het gebruik van de auto
Tanken – Niet langs de snelweg
Op de brandstofkosten van je auto kun je flink besparen door slim te kiezen waar je gaat tanken. Een pomp langs de snelweg is altijd duurder dan een onbemande pomp binnen de bebouwde kom. Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat je langs de snelweg moet tanken.
Ook als je elektrisch rijdt, kun je veel besparen door goed te kijken naar de kosten van de verschillende laadstations. Ook hier geldt dat opladen langs de snelweg doorgaans duurder is dan binnen de bebouwde kom.
Onderhoud en keuring – Doe zoveel mogelijk zelf
Goed onderhoud
Zonder geldige APK mag je niet rijden met de auto. Onder de kosten van de keuring kom je dus niet uit. Maar je kunt wel veel kosten voorkomen door zelf te zorgen dat je auto goed onderhouden is. Zorg bijvoorbeeld dat je banden de juiste spanning hebben en dat alle vloeistoffen in je auto op het goede niveau zijn, voor je de auto naar de keuring brengt. Als de monteurs van de garage de vloeistoffen moeten bijvullen of de bandenspanning bijstellen, is dit altijd duurder dan wanneer je het zelf doet.
Daarnaast verklein je met een goed onderhouden auto ook de kans dat je schade rijdt of krijgt. Dit scheelt je op termijn dus ook flink in de portemonnee.
Schade – Claimen niet altijd verstandig
Krijg je onverhoopt toch schade, dan zijn er toch mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. Bij veel verzekeraars krijg je korting of betaal je zelfs helemaal geen eigen risico als je naar een aangesloten schadehersteller gaat. Dit kan afhankelijk van de schade, enkele honderden euro’s schelen in de kosten die je zelf moet betalen voor de reparatie.
Daarnaast is het niet altijd verstandig om een schade te claimen bij je verzekeraar. Bij een schade door jouw schuld, val je namelijk terug in schadevrije jaren. Met als gevolg dat je minder no-claimkorting krijgt en je premie omhoog gaat. Het duurt altijd minimaal 5 jaar voordat je weer terug bent op het oude niveau met je premie. Daarom loont het meestal om een kleine schade zelf te betalen in plaats van deze te claimen. Je verzekeraar of tussenpersoon kan je adviseren wat het voordeligst is: claimen of zelf betalen.
Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Meer budgettips? Check Kassa's Maand van het Budget.
Heb je zelf nog tips om te besparen op de kosten van de auto? Laat ze hieronder achter in een reactie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!