Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Besparen op de kosten van je auto? Lees de tips en tricks

24 apr 2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
auto-rijden-930x520
De auto is voor veel huishoudens een grote kostenpost die elke maand weer terugkomt. Met alleen de aanschaf ben je er immers niet. Er zijn ook nog de maandelijks terugkerende brandstofkosten en autoverzekering. En dan zijn er ook nog de wegenbelasting en eventuele reparaties. Dit zijn alles bij elkaar al snel enkele honderden euro’s per maand. Gelukkig kun je door slimme keuzes te maken ook veel besparen op deze kosten van je auto.
1) Besparen bij de aanschaf – Weeg alle kosten mee
De meeste mensen die een auto gaan kopen hebben van tevoren al wel bepaald hoeveel zij maximaal willen en kunnen uitgeven aan de auto. Maar wat vaak vergeten wordt, is om de maandelijkse kosten van de auto in kaart te brengen en dit mee te wegen in de keuze.
Brandstofkosten
Bedenk van tevoren hoeveel kilometers je rijdt per maand en hoe zuinig de auto is die je op het oog hebt. Zo krijg je een beeld van wat de auto je maandelijks kost aan brandstof.
Belastingen
Ook het type brandstof waarop de auto rijdt, is van belang voor de maandelijkse kosten. Een auto die volledig elektrisch rijdt is misschien duurder dan een benzineauto, maar je betaalt geen BPM en wegenbelasting. Ook voor hybride auto’s zijn de BPM tarieven en wegenbelasting lager. Op de website van de Belastingdienst kun je alvast uitrekenen wat de auto je kost aan wegenbelasting en BPM.
Kosten voor de autoverzekering
Daarnaast is de premie voor de autoverzekering nog een belangrijk kostenpost. Hierbij geldt vaak hoe duurder de auto, hoe duurder de verzekering. Ook een zware auto of met veel vermogen kost je meer premie. Veel vergelijkingswebsites, zoals Geld.nl , Independer, Pricewise of UnitedConsumers bieden je de mogelijkheid om via de optie Kenteken onbekend een indicatie te berekenen van de kosten voor een autoverzekering bij de auto die je op het oog hebt.
2) Besparen op je verzekering – Kies een passende dekking
Veel mensen betalen onnodig te veel voor hun autoverzekering door een te uitgebreide dekking te kiezen. Voorkom dat je meer betaalt dan nodig en kies een dekking die past bij de leeftijd van je auto. Bij een auto die jonger is dan 5 jaar is het verstandig om voor de meest uitgebreide dekking (all risk) te kiezen. Deze dekking is ook belangrijk als je de auto hebt geleased of gefinancierd met een lening. Je wilt bij total loss of diefstal immers niet met een schuld blijven zitten.
Voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud wordt een WA+ beperkt casco dekking geadviseerd en bij auto’s ouder dan 10 jaar is alleen een WA-dekking meestal voldoende.
Natuurlijk moet je jezelf ook afvragen hoe afhankelijk je bent van je auto en of je eventueel zelf de kosten kunt betalen om een nieuwe auto te kopen. Als je niet zonder auto kunt en geen geld hebt om een nieuwe te kopen, is een uitgebreide all risk dekking ook bij een oudere auto misschien toch verstandig.
3) Besparen op het gebruik van de auto
Tanken – Niet langs de snelweg
Op de brandstofkosten van je auto kun je flink besparen door slim te kiezen waar je gaat tanken. Een pomp langs de snelweg is altijd duurder dan een onbemande pomp binnen de bebouwde kom. Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat je langs de snelweg moet tanken.
Ook als je elektrisch rijdt, kun je veel besparen door goed te kijken naar de kosten van de verschillende laadstations. Ook hier geldt dat opladen langs de snelweg doorgaans duurder is dan binnen de bebouwde kom.
Onderhoud en keuring – Doe zoveel mogelijk zelf
Goed onderhoud
Zonder geldige APK mag je niet rijden met de auto. Onder de kosten van de keuring kom je dus niet uit. Maar je kunt wel veel kosten voorkomen door zelf te zorgen dat je auto goed onderhouden is. Zorg bijvoorbeeld dat je banden de juiste spanning hebben en dat alle vloeistoffen in je auto op het goede niveau zijn, voor je de auto naar de keuring brengt. Als de monteurs van de garage de vloeistoffen moeten bijvullen of de bandenspanning bijstellen, is dit altijd duurder dan wanneer je het zelf doet.
Daarnaast verklein je met een goed onderhouden auto ook de kans dat je schade rijdt of krijgt. Dit scheelt je op termijn dus ook flink in de portemonnee.
Schade – Claimen niet altijd verstandig
Krijg je onverhoopt toch schade, dan zijn er toch mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. Bij veel verzekeraars krijg je korting of betaal je zelfs helemaal geen eigen risico als je naar een aangesloten schadehersteller gaat. Dit kan afhankelijk van de schade, enkele honderden euro’s schelen in de kosten die je zelf moet betalen voor de reparatie.
Daarnaast is het niet altijd verstandig om een schade te claimen bij je verzekeraar. Bij een schade door jouw schuld, val je namelijk terug in schadevrije jaren. Met als gevolg dat je minder no-claimkorting krijgt en je premie omhoog gaat. Het duurt altijd minimaal 5 jaar voordat je weer terug bent op het oude niveau met je premie. Daarom loont het meestal om een kleine schade zelf te betalen in plaats van deze te claimen. Je verzekeraar of tussenpersoon kan je adviseren wat het voordeligst is: claimen of zelf betalen.
Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Meer budgettips? Check Kassa's Maand van het Budget.
Heb je zelf nog tips om te besparen op de kosten van de auto? Laat ze hieronder achter in een reactie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

piet van ansem
piet van ansem31 jul 2017 - 14:13

rechtervoet -been iets inkorten

william peulen
william peulen29 apr 2017 - 12:33

@kassa ik zou de verkoop site's zoals Gaspedaal en autoscout en marktplaats maar eens onder de loep nemen. De verkoopprijzen op deze site zijn vaak niet de aankoop prijzen. Bij een aantal aanbieders komen er nog zogenaamde meeneem ed. kosten erbij is toch een beetje vreemd daar de aanschaf vaak nog zo'n €200,= tot  €275,= (of nog meer) aan kosten bij komen. dit is dan toch misleidend. 

fangio
fangio25 apr 2017 - 8:59

Veel geld is te besparen door niet mee te doen met die winterbanden onzin. Gewoon op all-season banden gaan rijden.

2 Reacties
rescue.rebel
rescue.rebel29 dec 2017 - 8:47

Nou dat gaat vaak niet op omdat in de meeste landen echte winterbanden verplicht is 

snuffelbaard
snuffelbaard29 dec 2017 - 10:19

Dan ga ik die periode toch niet naar het buitenland.. Ik ga al jaren gedurende de winterperiode niet meer naar bijvoorbeeld Duitsland, doe ik dan wel in de zomer. Doen we dus zelfs helemaal niet meer, België is veel leuker..

tijger1
tijger124 apr 2017 - 22:02

Weer eens een rijtje oud nieuws.

1 Reactie
Shirley Gravenberch
Shirley Gravenberch28 jun 2017 - 9:24

Oud nieuws voor jou en vele anderen. Maar vergeet niet dat er dagelijks nieuwe auotbestuurders bijkomen. Kan geen kwaad dat kassa dit van tijd tot tijd herhaald en/of onder de loep neemt.
En het houdt ons scherp

stolka
stolka24 apr 2017 - 17:24

Eerlijk gezegd vind ik het artikel nu niets waarvan ik enthousiast wordt, er staat naar mijn mening niets nieuws in.

1 Reactie
Shirley Gravenberch
Shirley Gravenberch28 jun 2017 - 9:25

Oud nieuws voor jou en vele anderen. Maar vergeet niet dat er dagelijks nieuwe auotbestuurders bijkomen. Kan geen kwaad dat kassa dit van tijd tot tijd herhaald en/of onder de loep neemt.
En het houdt ons scherp

sariah
sariah24 apr 2017 - 15:14

Misschien een tip voor de gene die niet zoveel rijden of kleine stukjes vooral. Men geeft altijd aan eerst een kleine beurt, dan een grote beurt
Heb laatst een tip mogen ontvangen, dat wanneer je dus niet lange afstanden rijd je ook 2x een kleine beurt kan doen en dan een grote beurt.
Eventueel kan je ook altijd eerst overleggen met een garage voordat je een beurt laat uitvoeren. Dit bespaart dus ook op kosten. Daarnaast kan je ook natuurlijk het een aantal zaken zelf doen om zo te besparen op een grote en kleine beurt.
Tevens heb je minder grote kosten aan je auto wanneer je een zomer of winter beurt laat uitvoeren, immers er worden dan op andere zaken gechekt, waardoor je bij een andere beurt of apk keuring niet voor verassingen komt te staan. Vaak ben je er dan eerder bij voordat een bepaalde slijtage te groot wordt en daarmee bespaar je uiteindelijk ook kosten

snrwo1
snrwo124 apr 2017 - 13:29

Ik verhuur mijn auto via snappcar. Dat levert geld op waardoor je dus ook "goedkoper" rijdt.

mwi
mwi24 apr 2017 - 12:06

dat klopt. is afgeschaft. er maakte teveel mensen gebruik van 

fool0001
fool000124 apr 2017 - 12:04

Ook voor hybride auto’s zijn de BPM tarieven en wegenbelasting lager, is een grapje zeker, dat wegenbelasting voordeel is er af hoor, ik betaal nu even veel als een normale auto, eerst was het geen wegenbelasting, toen wel wegenbelasting maar kon het gewicht van de accu er nog af en nu betaal je volle pond