Behoefte aan suiker de schuld van hersenen
22-09-2011
• leestijd 2 minuten
Een koekje afslaan is niet alleen een kwestie van wilskracht. Uit een onderzoek van Yale University (Verenigde Staten) blijkt namelijk dat dit voor sommigen moeilijker is door de manier waarop hun hersenen in elkaar zitten.
Zelfcontrole
Een dalend glucoseniveau leidt tot verlies van zelfcontrole in de hersenen. Doordat delen van het brein behoefte hebben aan calorierijk voedsel, is het moeilijker om daar niet aan toe te geven. Bij mensen met overgewicht is dit effect naar alle waarschijnlijkheid groter. Een deel van het brein dat impulsen beheerst werkt bij hen minder goed, waardoor ze bij de kleinste glucosedaling al willen eten.
Brandstof
Wetenschappers denken dat dit fenomeen plaatsvindt vanwege het feit dat hersenen glucose nodig hebben als brandstof. Glucose wordt gehaald uit voedsel dat koolhydraten bevat, zowel uit gezond als minder gezond voedsel.
Gezond
Gezond voedsel met glucose is onder andere vers fruit, groenten, volkoren rijst, pasta en brood. Als je met deze gezonde dingen je glucoseniveau op peil houdt, is het waarschijnlijk makkelijker om slank te blijven. Voedsel dat je beter kunt vermijden is bijvoorbeeld wit brood, witte suiker, koekjes, chips en frisdrank.
Onderzoek
De onderzoekers manipuleerden de bloedsuikerspiegel van de proefpersonen door glucose toe te dienen. Ondertussen keken ze naar plaatsjes van voedsel met veel caloriën, gezond eten en niet-eetbare dingen. Uit hersenscans bleek dat wanneer het glucoseniveau daalde, twee delen in de hersenen een behoefte aan eten opwekken. Het gedeelte van het brein dat impulsen beheerst, werkte minder goed. Vooral bij mensen met overgewicht die naar ongezond eten keken, was dit effect duidelijk.
Bron:
Gezondheidsnet.nl /
Medicalnewstoday.com