Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Automobilist stapt nog niet in elektro-auto

25-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
elektrisch-rijden_03.jpg
Meer dan de helft van de Nederlanders (60 procent) vindt dat er meer elektrische auto’s in ons land moeten komen. Vier van de tien overwegen in de toekomst zelf elektrisch te rijden, hoewel ze die stap voorlopig nog niet zetten vanwege de nadelen. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu en Milieudefensie.
Kosten en milieu
Lage brandstofkosten en het milieu zijn de belangrijkste redenen voor rijbewijsbezitters om elektrisch rijden te overwegen. Driekwart van hen hoopt geld te besparen op tanken en twee derde wil bijdragen aan schonere lucht. ,,We zijn blij te zien dat het milieu zo'n belangrijke reden is om voor elektrisch te kiezen'', zegt Hans Berkhuizen, directeur van Milieudefensie.
Niet overstappen op elektrisch
De hoge aanschafkosten van een elektrisch aangedreven auto ten opzichte van die voor een 'gewone’ auto en de beperkte actieradius (gemiddeld 120 kilometer) zijn volgens de onderzoekers echter de belangrijkste redenen waarom automobilisten niet overstappen.
Beperkt aanbod
Daarnaast blijft de doorbraak volgens marktkenners uit vanwege het beperkte aanbod aan elektrische voertuigen waar consumenten uit kunnen kiezen. Ook zijn sommige automobilisten bang om met een lege batterij stil te komen staan. Ook laat de automobilist de elektrische auto nog links laat liggen omdat het nog onduidelijk is wat zo'n auto tweedehands straks nog waard is.
Weinig elektrische auto's
Er rijden momenteel nog heel weinig elektrische auto's op de Nederlandse wegen. Volgens de laatste cijfers bestaat het puur elektrische wagenpark uit iets meer dan 2500 auto's, op een totaal wagenpark van ruim 8 miljoen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!